Parlamentaras teigia abejojantis, ar toks siūlymas buvęs nuoširdus ir draugiškas veiksmas.

„Retu atveju tai yra draugiškas veiksmas. Susirūpinusiu veidu pranešama, kad bus svarstomas statuso suteikimas. Praeina kelios savaitės svarstymų ir prasideda piktinimasis, patyčios ir pamazgos. Kiekvienas gražulis, kiekvienas butkevičius išsakys savo nuomonę – „kur tai matyta“, „kaip jis drįsta“? Nesvarbu, kad procesą inicijavo politiniai oponentai“, – savo Facebook paskyroje rašo G. Landsbergis, kuris yra prof. V. Landsbergio anūkas.

Jis sako nuo vaikystės prisimenantis tą purvo ir šmeižto, apkalbų laviną, tendencingai pilamą ant jo senelio ir visos jų šeimos.

„Dergliavą ant senelio atsimenu nuo vaikystės – sugriauti kolūkiai ir iš jų šiferio sustatytos vilos Šveicarijoje“, – rašo G. Landsbergis.

Politikas atkreipia dėmesį, kad kiekviena Seimo kadencija kelia šį klausimą – Prezidento statuso V. Landsbergiui suteikimą: „Kiek jau kartų jis keltas? Bemaž kiekvienoje Seimo kadencijoje ir bent po kartą“.

Prieš keletą dienų Seimo pirmininkas V. Pranckietis viešai pasidalijo mintimi, kad būtų tikslinga, artėjant spalio mėnesį sueisiančiam profesoriaus 85-jam gimtadieniui, svarstyti ir suteikti pirmajam faktiniam valstybės vadovui V. Landsbergiui prezidentinį statusą.

Iš karto po tokios žinios gausiausios Seime – valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – frakcijos seniūnas ir šios politinės partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis viešai suabejojo, ar toks kolegos pasiūlymas sulauktų net pačių „valstiečių“ pritarimo Seime.

Tai neliko nepastebėta G. Landsbergio įraše.

„Aš nežinau, ar Seimo Pirmininkas turi piktų kėslų, bet tikrai išmintingas politikas pasitikrintų, ar jo iškeltai idėjai pritaria, pavyzdžiui, bent jau jo frakcija. Jei nepritaria, tai ar verta jos imtis? O jei žino, kad nepritaria, tada jo veiksmas tėra elementarus pasityčiojimas iš buvusio valstybės vadovo. O juk ir laikas tokiai patyčiai tinkamas“, – teigia didžiausios Seimo opozicinės konservatorių frakcijos seniūnas.

Savomis įžvalgomis ir komentarais dėl prezidentinio statuso suteikimo V. Landsbergiui viešai pasidalino ir kitos valdančiosios – Lietuvos socialdemokratų – partijos atstovai, suabejoję, ar yra teisinė galimybė tokiam statusui. Jie motyvavo Konstitucinio Teismo išaiškinimu, kad buvusio Atkuriamojo Seimo vadovo pareigos negali būti prilyginamos valstybės prezidento statusui.

Žibalo į užvirusią diskusiją įpylė buvęs Atkuriamojo Seimo deputatas, signataras ir pirmasis atkurtosios Lietuvos krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius.

Už pasikėsinimą sukčiauti kalėjęs, tačiau parlamentaro mandatą išsaugojęs, politikas „Lietuvos rytui“ sakė, kad „V. Landsbergis niekada nebuvo valstybės vadovas“.

A. Butkevičiaus teigimu, faktinė Lietuvos vadovė buvo tuometinė premjerė Kazimira Danutė Prunskienė.

„Tas vienas žmogus sėdėdavo Aukščiausios Tarybos kambarėlyje, valgydavo batoną su kondensuotu pienu ir skambindavo fortepijonu“, – apie V. Landsbergį „Lietuvos rytui“ teigė A. Butkevičius.

Reaguodamas į V. Pranckiečio siūlymą ir A. Butkevičiaus patyčias V. Landsbergio atžvilgiu, pastarojo anūkas G. Landsbergis sekmadienį rašo: „Pikta, kad valstiečiai nevykdo pažadų? Pikta, kad Ramūnas tiesos nesako? Štai, geriau pasipiktinkite Landsbergiu. Iki šiol suveikdavo, suveiks ir dabar. Bet gal jau gana, ką? Jei neturim atsakymo, gal nebekelkim ir klausimo? Tiesiog iš pagarbos. Ar bent sveiko proto“.