Statybininkas Geertas anksčiau dirbdavo įprastas penkias darbo dienas – nuo pirmadienio iki penktadienio. Dabar – tik keturias: nuo antradienio iki penktadienio, taigi turi prailgintą savaitgalį. Tiesa, vyras vis tiek turi spėti viską padaryti laiku, taigi darbo dienomis tenka dirbti ilgiau.

„Tai iš tikrųjų gana patogu, tiesiog kasdien padirbti ilgiau. Jūs gaunate papildomą laisvą dieną ir galite padaryti tai, ko nespėjote kitomis dienomis, o savaitgalius labiau skirti poilsiui“, – sakė statybininkas G. Wieme.

Vyro darbdavys taip pat įžvelgia tik sutrumpintos darbo savaitės privalumus.

„Privalumas tas, kad mažiau laiko praleidžiame kelyje ir per vieną dieną galime padaryti daugiau, o tai, kad dirbame su daugiau komandų, reiškia, kad visada turime ką nors pasiekiamo“, – komentavo verslininkas Eric Lanis.

Nuo šiol Belgijoje dirbti tik keturias dienas galės visi norintieji – valdžia įteisino tokią galimybę. Keturių dienų darbo savaitės pageidaujantys darbuotojai turės dirbti ilgiau, bet nepraras atlyginimo. Kai kurių įmonių vadovai tikina, kad dirbti keturias dienas jų įmonėje neįmanoma.

„Daugiausia dirbame privatiems asmenims, taigi, jei tenka pailginti darbo dieną, žinant, kad daugiausia dirbame lauke, sunku labai anksti atvykti į žmonių namus ir mums taip pat reikia šviesos, kad galėtume dirbti, todėl turi būti šviesu. Žiemą jau sunku dirbti statybose“, – sakė verslininkas Franck Andre.

Žmonės taip pat galės pasirinkti vieną savaitę dirbti daugiau, kitą – mažiau.

„Galite prašyti, bet tai nėra absoliuti teisė. Darbdavys gali pasakyti, kad tai netinkama organizacijai, turite dirbti su mechanizmais ar komandoje, o tai reiškia, kad jūs tiesiog turite atvykti penkias dienas. Galite paklausti, bet taip pat galite gauti atsakymą: „ne“, – paaiškino darbo teisės specialistas Stijn Baert.

„Jei darbdavys sako „ne“, kad negali to padaryti, jis turi raštu paaiškinti, kodėl mano, kad jo įmonėje to padaryti neįmanoma. Taigi, turi būti rimta priežastis“, – komentavo Belgijos premjeras Alexander De Croo.

Darbuotojams taip pat suteikta teisė po darbo valandų išjungti darbo įrenginius ir nekreipti dėmesio į su darbu susijusius pranešimus, nebijant darbdavių susidorojimo.

Islandijoje dirbti keturias dienas leidžiama jau kelerius metus. Šalis skelbia, kad tokį grafiką pasirinko apie 86 proc. darbuotojų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Svarstoma ir Lietuvoje: galėtų pasinaudoti ne visi

Šiuo metu Lietuvoje keturių dienų darbo savaitės idėja taip pat yra svarstoma – Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen prieš kurį laiką Seimui pateikė projektą, kuriuo sutrumpinta darbo savaitė būtų nustatyta mažus vaikus auginantiems viešojo sektoriaus darbuotojams.

Tokia Darbo kodekso pataisa numato, kad trumpesnė darbo savaitė būtų taikoma vienam iš tėvų, įtėvių arba globėjų, jeigu jie į darbo rinką sugrįžtų anksčiau negu po dvejų metų, taip pat jie turėtų atsisakyti vaiko priežiūros išmokos.

Jie galėtų dirbti keturias dienas, arba 32 valandas per savaitę ir jiems būtų mokamas vidutinis darbo užmokestis.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas svarstydamas siūlymą tokiai pataisai iš esmės jai pritarė. Buvo aiškinama, kad ja galėtų pasinaudoti valstybės ir savivaldybių įmonių bei įstaigų darbuotojai, auginantys vaikus iki trejų metų.

Kai kurie opozicijos atstovai teigia, kad keturių dienų darbo savaitė turėtų būti taikoma ir privačiame versle. Visgi tokiai idėjai nepritaria darbdaviai – jų vertinimu, tokiu atveju turėtų didėti produktyvumas arba mažėti atlyginimas.

Plačiau apie tai skaitykite čia.