„Ko gero, ir greičiausiai taip yra, EK taip elgiasi turėdama politinę paramą iš tam tikrų valstybių, ir, ko gero, iš Lietuvos pusės. Nes tokie išaiškinimai, kurie liečia tiesiogiai Lietuvos nacionalinius interesus, negali atsirasti neturint bent jau galvos linktelėjimo iš Vilniaus“, – laidoje teigė politikas.

Pasak europarlamentaro, šis EK sprendimas labai atitinka ankstesnius Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo žodžius, o Vokietijos kancleris be reikalo nekalba. Jis svarstė, kad užkulisiuose galėjo būti viena ar kita valstybė, stojusi Vokietijos pusėn.

Ar galėjo Lietuva ką nors padaryti?

P. Auštrevičiaus teigimu, galima buvo susidaryti įspūdį, kad tai buvo vien tik EK sprendimas.

„Bet būkime atviri – būta daug kontaktų, apie kuriuos ne visus turbūt mes žinojome ir nebūtinai gal esame informuoti. Bet svarbu, kas buvo galų gale sutarta iš EK pusės, kas buvo paskelbta. Ir aš neabejoju, kad Lietuvos pusė dalyvavo – buvo pranešimai, kad buvo delegacijos į Briuselį, kas yra visiškai teisėta, bet manau, Lietuvos valdžia bandė formuluoti savo poziciją, ir galų gale Komisija greičiausiai atsižvelgė“, – sakė jis.

Politiko įsitikinimu, tie, kas dalyvavo pokalbiuose, turėtų papasakoti Lietuvos visuomenei jų užkulisius – ko pavyko išvengti, ką pavyko pasiekti ir gauti.

„Manau, kad ten turėjo būti įdomių derybinių epizodų“, – teigė jis.

Paklaustas, kas dabar turėtų prisiimti atsakomybę, jis svarstė, jog tai galėtų padaryti tie, kurie siuntė atstovus į derybas, formulavo pozicijas ir turėjo tam tikrus lūkesčius.

P. Auštrevičius paaiškino, kad sankcijų politika yra privaloma, o šis EK išaiškinimas ją tiesiog papildo.

„Greičiausiai tas, kas yra išaiškinime, tinka tiems, kurie derėjosi. Aš taip manau, nes kaip kitaip čia tą dalyką ir paaiškinti“, – kalbėjo europarlamentaras.

Jis sukritikavo ir bendrą procesą.

„Čia yra padaryta didžiulė politinė klaida iš Europos Sąjungos pusės apskritai, kad leido Europos Komisijai kištis į visus šiuos reikalus, viršyti savo kompetenciją ir tokiu būdu interpretuoti sankcijų politiką“, – akcentavo P. Auštrevičius.

Politiko manymu, paskelbti išaiškinimą buvo skubėtą prieš paviešinant ir nusprendžiant dėl 7-ojo sankcijų Rusijai paketo.

„Aš kažkodėl galvoju, kad septintajame pakete gali būti padarytos tam tikros nuorodos į tranzitą – kitaip sakant, savotiškai legalizuojant šiuos EK išaiškinimus. Čia yra mano nuomonė, aš galiu ir klysti, bet turiu tokią nuojautą“, – pripažino europarlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)