Jis kalbėjo, jog prie tokių karštų dienų nereikėtų priprasti.

„Neilgai turbūt tokias dienas matysime. Tokie proveržiai čia neturėtų užtrukti. Manau, kad savaitgalį atvės kažkiek“, – sakė jis.

Etnologas L. Klimka teigė, jog tolimesnėms vasaros prognozėms reikėtų palaukti liepos 10 dienos – 7 brolių miegančiųjų.

„Ji labai antrąją vasaros pusę parodo. Ypatingai ta liepos 10–oji rodo Atlanto ciklonų veiklą – ar pavyks susiformavusiam oro gūbriui užtverti jiems kelią, ar nepavyks – ar jie ir toliau eis vienas paskui kitą į Lietuvą su lietum, su viskuo“, – Delfi sakė pašnekovas.

Libertas Klimka

Anot jo, jeigu liepos 10 lis – tada ilgai dar lis.

„Sako, kad netgi 7 savaites lietingos. Ar bent jau artimiausiu metu lietinga bus. O jeigu saulė – ar visą dieną, ar ne visą. Gali ir sausrą atnešti, jeigu labai jau ryški saulė, šilta diena. Tai panašu, kad antroji pusė vasaros – liepa, rugpjūčio pradžia labai sausringos. Ir vėl tai nėra gerai“, – sakė etnologas L. Klimka.

Liepos 10–oji, anot pašnekovo, artimiausia vasaros diena, kuri patikslina prognozes.

Jis svarstė, jog orams dabar yra būdingi ryškūs skirtumai.

„Permainingi orai, kontrastai. Gal čia truputį ir su žmogaus veikla, aišku, susiję dalykai“, – pasakojo jis.

Kalbėdamas su Delfi, L. Klimka priminė, jog bendresnė prognozė vasarai Lietuvoje jau buvo.

„Pirmoji pusė vasaros dar tokia nelabai maloni – šilumos mažai buvo, išskyrus kelias šias dienas. Bet jos turbūt neužsibūs – tai greičiau išimtis. Ir tokie ramesni ir pastovesni orai lyg buvo numatomi antrai vasaros pusei, jau po mano minėtos septynių brolių miegančių dienos“, – teigė etnologas.

Joninės, anot J. Klimkos, turėtų būti šlapios.

„Labai galimas dalykas, bus šlapios Joninės. Išimčių visada pasitaiko dabar ypatingai“, – sakė jis.

Įtaką gali daryti ir karas Ukrainoje

Etnologas kalbėjo, jog net ir tokie globaliniai įvykiai kaip karas Ukrainoje gali sukelti padarinius.

„Žiūrėkite, kiek raketų, kiek visokių sprogimų, kiek papildomos atmosferos taršos. Tai neprognozuojami dalykai, dar sunkiau prognozuoti. Nes kiekvienas raketos paleidimas į aukštesnį aukštį palieka savo pėdsakus atmosferoje. Ir sutrikdo natūralią eigą. Kaip su tais ciklonais panašiai – kažkur virš Atlanto vandenyno susidaro tas gūbrys nuo saulės radiacijos.

Ir kaip jis susiformuoja – ar į vieną pusę labiau pasislinkęs, ar į kitą. Ir nuo to mūsų vasara priklauso. Čia yra ir objektyvi meteorologija ir mūsų senolių pastebėjimai, kurie šimtmečiais buvo kaupiami“, – pasakojo etnologas L. Klimka.

L. Klimka pabrėžė, jog jo spėjimai apie orus remiasi liaudies patirtimi.

O iki liepos 10 dienos dar visko turėtų būti – didelio aiškumo nėra.

„Matyt, kad dar tokios malonios vasaros vargu ar sulauksime“, – kalbėjo etnologas.

Karščiai, anot jo, gali būti tik vienadieniai.

„Spėlioti labai sunku, nes yra veiksnių, kurie trikdo tą normalią eigą. Bet tikėtina, kad antroji vasaros pusė bus ramesnė, be stipresnių nukrypimų nuo normos.

Bet patikslinti viską reikėtų liepos 10–ąją dieną, tai artimiausia tokia diena, kuri tikslina. Liaudiški spėjimai tokie – maždaug numato, kokia gali būti vasara, bet paskui yra keletas tų kalendorinių datų, kurios leidžia patikslinti“, – sakė L. Klimka.

Prognozes rudeniui ir kiek vasarą nusidrieks į jį, numatyti taip pat yra keletas svarbių dienų, sakė etnologas L. Klimka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją