Premjerė teigia apie vyro vykdytą veiklą nežinojusi

Dalis apklausų skelbia, kad didžioji dalis estų reikalauja premjerės pasitraukimo. V. Matulaičio teigimu, žmonės Estijoje išgyvena šoko būseną, mat situacija buvo išties netikėta.

„Tai išsirutuliojo, liaudiškai tariant, lygioje vietoje, iš nieko. Iš esmės, žurnalistai darė žurnalistinį tyrimą, kokios dar Estijos kompanijos toliau tęsia veiklą ir kokiomis apimtimis su Rusija. Ten net nebuvo taikinyje būtent premjerės šeima ar sutuoktinio šeima. Buvo tiesiog nusiųsta užklausa į tą transporto kompaniją, prašant pasiaiškinimo, kokiomis apimtimis ta veikla vykdoma ir tada buvo gautas atsakymas: „nekomentuosime“. Aišku, kad tai sužadino dar didesnį susidomėjimą, tada jau buvo surastas ryšys ir taip, kaip sakoma, sniego gniūžtė, paleista nuo kalno, išsirutuliojo iki didelių dalykų“, – teigė jis.

Vaidas Matulaitis

Pasak pašnekovo, pati premjerė teigė nežinojusi, kad jos vyras užsiima tokia veikla.

„Na, bet kokios šalies premjeras ar premjerė yra turbūt geriausiai informuoti asmenys šalyje, kuriems dirba ištisos komandos, struktūros, departamentai, tad nežinoti, kas yra tavo namų virtuvėje, yra mažų mažiausiai keista. Taip pat ji davė interviu, bėgo nuo žurnalistų, nuo nacionalinio transliuotojo klausimų, nenusiėmė juodų akinių, kas irgi yra žiniasklaidos etikos ir nerašytų taisyklių pažeidimas, išvadino opoziciją šakalais, kurie ją užpuolė. Na, dabar ta situacija yra tokia, kokia yra“, – teigė V. Matulaitis.

Estijos prezidento pozicija

V. Matulaičio teigimu, į premjerę kreipėsi ir pats Estijos prezidentas.

„Šiandien ryte Estijos prezidentas Alar Karis padarė pareiškimą šiuo klausimu. Jis tiesiai šviesiai neparagino atsistatydinti, buvo gana švelnus, neutralus pareiškimas, bet pakankamai nedviprasmiškas, kviečiantis premjerę pagalvoti. Legaliai, formaliai – ji yra teisi. Kitaip sakant, jos vyras yra teisus. Jis sankcijų nepažeidė formaliai, bet kalba yra apie moralinį, vertybinį kompasą, apie kurį čia visi tiek šneka. Prezidentas paprašė jos pagalvoti, ar tikrai su tuo kompasu yra viskas tvarkoje“, – pasakojo jis.

Estijos prezidentas Alaras Karisas

Pasak jo, pati premjerė karo pradžioje vykdė griežtą komunikaciją kompanijų, vykdančių veiklą kartu su Rusija, atžvilgiu.

„Pati premjerė dar praeitais metais, jau karui prasidėjus, padarė labai aštrių ir kategoriškų pareiškimų, būtent kitų Estijos kompanijų, būtent transporto kompanijų atžvilgiu, kad jos nedelsiant, kuo greičiau nutrauktų bet kokią veiklą su Rusija ir jos kompanijomis. Ten buvo labai panaši situacija, kad jos taip pat formaliai veikė legaliai, nepažeisdamos sankcijų, bet ji apeliavo būtent į moralinį ir vertybinį komposą, o dabar taip jau yra, kad jos pačios namuose tas kompasas truputėlį nusimušė“, – teigė pašnekovas.

Premjerės partijos reakcija

Dėl to, kad opozicija šią situaciją išnaudoja jiems palankiu būdu ir bando versti premjerę iš posto – klausimų nekyla, tačiau darosi įdomu, kaip į skandalą reaguoja pati premjerės partija. V. Matulaitis pasidalijo, ką pastebėti tenka jam.

„Kol kas valdančioji koalicija ir premjerės partija yra šiek tiek šešėlyje šiuo klausimu. Turbūt tai irgi yra natūraliai suprantama. Jie bando susivokti, kaip čia ta dėlionė ir kur link svarstyklės linksta, bet, aš sakyčiau, kad reakcija yra arba neutrali, arba atsargiai palaikanti. Na, tokie argumentai kaip, sakykime, apeliavimas į estišką pragmatizmą, kitaip sakant, kad kas, jeigu ne Kaja Kallas gali toliau sėkmingai vadovauti, pamirškime, nurašykime ir eikime toliau“, – dalijosi jis.

Kaja Kallas

Pasiduoti neketina ir pati premjerė.

„Pati Kaja Kallas visai neseniai, prieš keletą valandų, dar kartą užtikrino, kad atsistatydinti ji neketina. Ji, aišku, pasakė, kad labai apgailestauja dėl tokios situacijos, kad atsiprašo, tačiau premjerės darbą toliau tęs, o opozicija turi teisę kelti nepasitikėjimą, bet ji dar kartą eilinį kartą patvirtino, kad ji neketina atsistatydinti“, – pasakojo V. Matulaitis.

Pasak jo, kol kas Kaja Kallas yra nusiteikusi tvirtai, tačiau situacija toliau vystosi ne jos naudai.

„Aš manau, kad ji išgyveno tikrai nelengvas 48 valandas. Turbūt buvo daug galvojama, naktys bemiegės, tačiau spaudimas yra be galo didelis, faktai toliau skleidžiami ne jos naudai. Kaip tik šiandien Delfi paviešino nuotraukas iš jos susitikimo su viena iš tų dviejų kompanijų, kurios figūruoja šiame skandale, kurios rodo, kad ji prieš pat karą buvo susitikime su jais ir jai buvo pristatyta įmonės veikla. Net iš nuotraukų matoma, kad parašyta, kad ta kompanija vykdo veiklą konkrečiai su Rusija, Peterburge. Aš nežinau, kuo tai baigsis, bet, pagal viską, situacija krypsta ne visai Kajos Kallas naudai“, – teigė pašnekovas.

Estijos reputacija

Anot V. Matulaičio, visoje šioje situacijoje vienu didžiausių klausimų išlieka Estijos reputaciniai klausimai.

„Prezidentas būtent savo šios dienos pranešime tai pažymėjo. Jo žodžiai buvo maždaug tokie, kad bet kokia veikla, vykdoma Rusijos kryptimi, kuri turi tam tikrą menamą naudą kažkokiam Estijos kapitalui – ji yra pažeidžianti Estijos autoritetą, tarptautinį Estijos autoritetą. Apie Estijos autoriteto numenkinimą ir pažeidimą, be abejo, kalba ir opozicinių partijų lyderiai, ir visuomenininkai, ir žiniasklaidos atstovai. Čia yra manoma, kad tai yra vienas didžiausių nuostolių, kadangi apie skandalą parašė ir didieji tarptautiniai, žiniasklaidos gigantai“, – teigė jis.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas

Tiesa, situacijos pro akis nepraleido ir Rusijos propagandistai.

„Žinomas propagandistas Solovjovas, man atrodo vakar, vienoje iš savo propagandistinių laidų paminėjo šį siužetą ir netgi išsityčiojo iš Kajos Kallas, pamėgdžiodamas taip vadinamą estišką akcentą, minėdamas, kad tai yra dviveidystė“, – teigė V. Matulaitis.

Visą laidą galite rasti Žinių radijo portale: