Šis išaiškinimas taikytinas rumunui Adrianui Comanui ir jo partneriui amerikiečiui Clai Hamiltonui, kurie susituokė Briuselyje dar 2010 metais, tačiau nuo to laiko negauna oficialaus leidimo kartu nuolat gyventi Rumunijoje.

ETT generalinis advokatas Melchioras Watheletas paskelbė savo išvadas šioje byloje. Tačiau Liuksemburge įsikūręs teismas ne visada remiasi savo teisininkų nuomonėmis.

„Terminas „sutuoktinis“ apibrėžia ir tos pačios lyties sutuoktinius, kai kalbama apie ES piliečių ir jų šeimos narių teisę apsigyventi“, – pareiškė M. Watheletas.

„Nors valstybės narės turi laisvę įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas arba ne, jos negali trukdyti ES piliečiui (realizuoti) savo teisę apsigyventi, atsisakydamos jo arba jos sutuoktiniui, ne ES piliečiui, suteikti teisę nuolat gyventi savo teritorijoje“, – išaiškino teisininkas.

A. Comanas ir C. Hamilton daug metų siekė, kad būtų pripažinti sutuoktiniais Rumunijoje, kurioje vis dar stiprios homofobinės nuotaikos.

Pagaliau Rumunijos konstitucinis teismas perdavė jų bylą ETT.

Homoseksualumas Rumunijoje buvo laikomas nusikaltimu iki 2000 metų, kai šalis jį dekriminalizavo sulaukusi griežtos kritikos iš Europos Sąjungos ir Europos Tarybos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)