Žalio Velnio pėdomis žygeiviai seks nuo Neries regioninio parko iki Abromiškių kaimo. Galima bus pasirinkti vieną iš trijų trasų.

Trasose išsidėstys punktai, kuriuose galima bus pailsėti, atsigaivinti ir sužinoti apie partizaninį pasipriešinimą, apžiūrėti partizanų buities įrankius bei įvairią karinę techniką. Taip pat čia dalyviai čia sutiks įvairių šalių ir įvairių laikmečių karius, skelbia Neries regioninio parko direkcija. 

Žygį organizuoja Abromiškių kaimo bendruomenė, Lietuvos šaulių sąjunga ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjunga. Šiemet jis vyks ketvirtą kartą.

Po žygio vyks Abromiškių kaimo 444-osioms metinėms skirti renginiai: salvėmis žuvusiuosius už Lietuvos laisvę pagerbs ir valstybinę vėliavą iškilmingai pakels Garbės sargybos kuopos kariai, veiks Lietuvos ir NATO kariuomenės ginkluotės ekspozicija, partizanų ginkluotės ir įrankių paroda. Taip pat čia bus pristatomi senovės amatai, veiks aitvarų dirbtuvės, lazerinė šaudykla, kraujo donorystės akcija.

Renginio metu dalis surinktų pinigų bus skirti ukrainiečių karių palaikymui Lietuvoje ir Jono Misiūno - Žalio Velnio paminklo priežiūrai.

J.Misūnas - Misiūnas-Žalias (1911 -1947) sovietams okupavus Lietuvą, 1944 metų liepą kartu su šeima apsigyveno Janionių kaime, Ukmergės apskrityje, suorganizavo partizanų būrį. Liepos pabaigoje jame jau buvo apie 200 kovotojų, veikė Ukmergės ir Trakų apskrityse. Rugsėjo mėnesį savo partizanų būrį pavadino Didžiosios Kovos rinktine.

Partizanas buvo saugumo suimtas 1946 metais Vilniuje, kai atvyko į partizanų apygardų atstovų pasitarimą. 1947 metų kovo 11 dieną nužudytas Maskvoje, palaidojimo vieta nežinoma.

J.Misiūnui 1997 metais suteiktas Kario savanorio statusas (po mirties), o 1999 metais prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 2-ojo laipsnio ordinu, jam suteiktas pulkininko laipsnis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)