„Pirma, reikėtų atkreipti dėmesį, kad būtent mano žiniomis, Rusijos nepriklausomi žurnalistai atkreipė mūsų ir tarptautinių žurnalistų dėmesį į šį dalyką. Sąmoningos Rusijos pilietinės visuomenės ir nepriklausomos žiniasklaidos dėka mes galime greičiau, operatyviau reaguoti į tokius dalykus. Suprantama, tai reikalauja labai nemažo abipusio pasitikėjimo.

O kad Baltijos šalys yra dėmesio objektas Rusijos struktūrų, man atrodo, ir buvo, ir yra, ir bus. Dėl įvairiausių priežasčių. Bet pirmiausia – dėl aiškios mūsų pozicijos dėl to, kas vyksta Ukrainoje, dėl labai aiškaus balso tiek Briuselyje, tiek Berlyne, tiek Vašingtone“, – LNK sakė politologas V. Jurkonis.

Politologas LNK teigė, jog Kremliaus akyse Baltijos valstybės yra „mažos, pažeidžiamos“.

„Todėl įvairaus pobūdžio provokacijos nėra atmestinos. Mums telieka prisiminti, kad būtent mūsų regione pasirodė pirmieji žalieji žmogeliukai – 2007 metais, Taline bronzinio karo istorija. Ji labai aiškiai parodo, kad tas dėmesys ir galima Kremliaus agresija gali pasireikšti įvairiomis formomis“, – kalbėjo LNK pašnekovas V. Jurkonis.

Jo teigimu, Kremliuje ir šalia jo yra ne viena grupuotė. O net ir be Kremliaus žinios veikiančios grupuotės ar asmenys tėra Rusijos vykdomos politikos pasekmė, tikino jis

„Nereikia sakyti, kad vien tik Baltijos valstybės. Mes matome ir labai agresijos išpuolius, provokacijas, bandymus nunuodyti oponentus ir Londone, Berlyne, Vienoje. Kažkuriais atvejais tai buvo specialiosios tarnybos, kitais – Kadyrovo žmonės.

Taip kad neatmestina, kad tai gali būti nebūtinai su Kremliumi susijusios grupės, ar veikėjai. Bet labai aiškiai reikia pasakyti, kad tai yra pasekmė to, ką Kremlius darė pastaruosius dešimtmečius. Ir kokia nevaldoma tapo situacija šiandien“, – kalbėjo politologas V. Jurkonis.

Politologas pabrėžė, jog šiuo metu yra labai sunku kalbėti apie Rusijos demokratus kaip apie vienalytį darinį, ar opoziciją.

„Dėl to, kad iš principo rinkimų tokių kaip ir nėra, mesti iššūkio mums įprastomis formomis Kremliui per rinkimus praktiškai neįmanoma. Tai yra įvairiausių priemonių apriboti tą dalyvavimą, mes tą matėme su dalimi iš opozicijos atstovų.

Kartais jei daugiau primena disidentus, o kartais, kai riejasi tarpusavyje – kaip sugedęs choras. Visi lyg prieš V. Putiną, bet pakankamai įvairi ta bendruomenė. Šiai dienai man atrodo, kad didžiąja dalimi rasti vieną jungiantį elementą yra pakankamai sudėtinga“, – įžvalgomis LNK dalijosi politologas V. Jurkonis.

Visą LNK pokalbį su politologu V. Jurkoniu žiūrėkite čia: