Dažnai Ukrainoje būnantis ekspertas palygino realybę Ukrainoje ir Lietuvoje.

„Kontrastas, aišku, yra akivaizdus. Bet vėlgi, kai mes kalbame apie Ukrainą, mes turėtume suvokti, kad nėra taip, kad miestai – tarkime Kijivas, Dnipras, net tas pats Charkivas, kuris yra taip dažnai apšaudomas, kad tai yra visiškai sugriauti miestai, kad jie yra numirę, kad ten nėra žmonių, kad ten gyvenimas nevyksta, kad ten nėra eglutės (kad ir ne pačios didžiausios, bet kur nors prie namo stovinčios), kad ten nedirba parduotuvės, kavinės. Gyvenimas verda“, – pasakojo A. Medalinskas.

Į daugelio galvose besisukantį klausimą apie karo pabaigą, ekspertas turi savo atsakymą, bet nebūtinai jis yra optimistinis.

„Karas, kaip rusai sako, gali baigtis labai greitai, bet aš labai nenorėčiau būtent tokios to karo baigties. Nes, jeigu nutrūksta finansavimas, jeigu nutrūksta ginkluotės tiekimas, tai net su pačiu didžiausiu ryžtu ir pasiryžimu, ir net nuėjus į gynybą, o ne puolimą, yra labai sunku išsilaikyti“, – konstatavo A. Medalinskas.

Pralaimėjimas reikštų klausimus dėl mūsų saugumo


Laidos pašnekovas akcentavo, kad tokiu atveju tai būtų labai stiprus pralaimėjimas – ne Ukrainos, o Vakarų.

„Būtų parodytas silpnumas. Tai būtų agresoriui tiesiog ženklas, kad agresyvesnė politika pasiteisina, ir galima eiti su ja toliau. Šia prasme ta kalba būtų apie mūsų saugumą. Bet, jeigu mes kalbame apie kitą situaciją, apie tai, kad vis dėlto įvyksta atsitokėjimas Vakaruose, kad išsprendžia tuos klausimus ir Vašingtone, ir Europos Sąjungoje, kalbant tiek apie ekonominę, finansinę, tiek apie karinę paramą, Ukraina išsprendžia mobilizacijos klausimą, ir Vakarai vis dėlto pasirengia vieną kartą, bet labai rimtai laiku suteikti visą Ukrainai reikalingą ginkluotę, tai tokiu atveju tas karas gali baigtis ir kitais metais. Jeigu, kaip sakau, visos tos sąlygos bus išpildytos. Bet, ar jos gali būti išpildytos, tai yra būrimas iš kavos tirščių, nes labai daug faktorių sueina į šio klausimo atsakymą“, – dėstė A. Medalinskas.

Alvydas Medalinskas

Ukrainoje nerimas


Dažnai toje šalyje besilankantis ekspertas neslepia, kad Ukrainoje tvyro nerimas.

„Nauji metai ir Kalėdos yra švenčių dienos. Aišku, žmonės švenčia, atsipalaiduoja. Bet, manau, kad jau pirmomis dienomis, kai vėl būsiu Ukrainoje, matysiu net per mėnesį šiek tiek galimai pasikeitusią nuotaiką. Mačiau ją jau lapkričio pabaigoje, kai išvažinėjau. Nes jau tada buvo aišku, kad kažkas yra netvarkoje Vašingtone su sprendimu dėl finansavimo, buvo nerimas, ar ES įveiks Orbano pasipriešinimą. Ir šitos kalbos, tai yra ne tai, kad tu kalbi su profesionalais, ekspertais, pareigūnais, karininkais, bet tu tą girdi kur nors gatvėje, kavinėje. Žmonės yra sunerimę“, – pasakojo A. Medalinskas.

Kalbant apie ateitį, eksperto žvilgsnis pirmiausia krypsta į Vakarus, – ar bus įveikti barjerai dėl finansavimo skyrimo.

„Antras dalykas, aišku, kad tai jau bus atsakomybė Ukrainos, ar Ukrainai pavyks sustabdyti Putino norą prasiveržti pro Ukrainos gynybos linijas. Jeigu ir vienas, ir kitas dalykas įvyksta, tai tokiu atveju mes vėl galime grįžti prie neišnaudotos situacijos prieš tą vadinamąjį kontrpuolimą, kada buvo labai daug kalbų apie kontrpuolimą, tačiau, kaip rodė kreivė, paaiškėjo, kad, artėjant kontrpuolimui, kaip tik ginkluotės tiekimas ir karinė parama sumažėjo iki minimumo. Šia prasme ta klaida tikrai turėtų būti nekartota. Kad tų iššūkių nebūtų, tikrai yra geriau laiku ir reikiamu kiekiu pagelbėti Ukrainai“, – sakė A. Medalinskas.

Visą LNK pokalbį su ekspertu galite žiūrėti čia: