Pasak jo, politiniu gyvenimu besidomintys Lietuvos rinkėjai jau spėjo susidaryti savo nuomonę apie Darbo partiją, o kiti rinkėjai „apskritai nesidomi, kas vyksta ir jiems, nepriklausomai nuo teismo sprendimų, būtų išlikusi nuostata palaikyti šią partiją“.

„Neabejoju, kad dabartinė partijos vadovybė išnaudos šį sprendimą savo populiarumui didinti ir veikiausiai teigs, kad tai iš esmės reiškia ir pono Uspaskicho, ir apskritai visų kaltintų asmenų nekaltumo įrodymą (...), tačiau abejoju, kad tai turės reikšmingos įtakos partijos reitingams“, - BNS pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius.

R.Vilpišausko teigimu, partijos reitingai nedidės ir dėl to, jog konkurencija dėl protesto rinkėjų Lietuvoje yra gana didelė.

Politologas sakė, kad Apeliacinio teismo nuosprendžiu nusivils visuomenė.

„Visuomenei tai sukels nusivylimą ne dėl to, kad nepriimtas griežčiausias nuosprendis, bet apskritai vertinant, kas vyko, kiek buvo diskusijų ir kaip keičiamas ankstesnis teismo sprendimas. Veikiausiai gali apskritai kilti klausimų, kodėl buvo visas šis procesas inicijuotas ir kodėl tam buvo skirta tiek dėmesio, išteklių ir laiko“, - teigė ekspertas.

Vis dėlto jis nesutiko su „darbiečių“ pasisakymais, kad „juodosios buhalterijos“ byla yra politinė: „Vien bylos trukmė ir visų procedūrų išnaudojimas gynybos tikslais jau rodo, kad sunku laikyti politiniu susidorojimu, nes tokiu atveju jis būtų įvykdytas greitai ir nebūtų trukęs 10 metų“.

Tuo metu Kaune įsikūrusio Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Mindaugas Jurkynas BNS sakė, kad griežtesnis nuosprendis Darbo partijos ir jos narių atžvilgiu būtų priimtesnis didesnei visuomenės daliai, tačiau visuomenės lūkesčiai dėl teismo sprendimo yra paremti emocijomis.

„Valstybėje mes turime remtis teisniais argumentais, o teisinguma būtent ir vykdo teismai, o ne kažkokios emocijos“, - teigė M.Jurkynas.

Jis ragino atkreipti dėmesį, Darbo partijos nariai vis vien išlieka nuteisti įsiteisėjusiu nuosprendžiu, o kokią įtaką tai padarys partijos reitingams, parodys artėjantys Seimo rinkimai.

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį išteisino buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą Viktorą Uspaskichą dėl didelės vertės mokestinių prievolių išvengimo. Už kitą nusikaltimą – apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą jam skirta piniginė 6,8 tūkst. eurų bauda. „Darbietis“ Vytautas Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų bauda, buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė 5,7 tūkst. eurų bauda.

Šios bausmės yra švelnesnės, nei siūlė prokuroras Saulius Verseckas ir nusprendė Vilniaus apygardos teismas. Prieš pustrečių metų už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, V.Gapšiui – per 10 tūkst. eurų baudą, M.Liutkevičienei - vienerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistieji prašė juos išteisinti, teigdami, kad tai politinė byla.

Darbo partija kaltinta 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.