2004 metais kandidatui į prezidentus Valdo Adamkaus štabe dirbęs ekonomistas Gitanas Nausėda apie Kazimieros Prunskienės komandą sakė taip: „į rinkimus buvo einama su gražiu šūkiu „veikime kartu“.

„Taip buvo iš dalies apgautas rinkėjas. O po to, kai buvo išrinkta, tada jau dirbame atskirai“, – 2004 metais sakė G. Nausėda.

Po 15 metų į prezidento rinkimus G. Nausėda ėjo pats su šūkiu „gerovės valstybė“. O kai kurie politologai kalba beveik analogiškai. Antrieji prezidentavimo metai išryškino, kad gerovės valstybę G. Nausėda žadėjo ne visiems ir šiemet neva nusisuko nuo LGBT žmonių.

„Matome tokią blaškymosi padėtį, nuolatinių simpatijų ir antipatijų kovų. Dažnai bandoma žaisti viešaisiais ryšiais, pirmiausia gal žmogaus teisių ir vertybinių karų darbotvarkė“, – LNK teigė „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Bet ar G. Nausėda kažką apgavo? Dar per rinkimų kampaniją jis buvo konservatyvesnis už konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę.

„Reikia pamatyti, kaip jis reaguos, kai pagaliau bus siūlomas naujasis Partnerystės įstatymas. Ir jei jis jam pritars, tai viskas bus tik audra stiklinėje“, – sakė politologas Kęstutis Girnius.

Tad galbūt veikimo forma sukėlė reakcijas, kartais net audringas. Pavyzdžiui, viešai užstoti kunigą Algirdą Toliatą, neužsimenant apie ne mažesnį puolimą patiriantį homoseksualų Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių.

„Šiandien Lietuvoje susiformavo viešoji inkvizicija. Tai yra žmonės, kurie įsivaizduoja galintys maišyti su purvais kitaminčius“, – kovo mėnesį teigė G. Nausėda.

Audrą sukėlė sprendimas sakyti sveikinimo kalbą per Šeimų maršo mitingą Vingio parke gegužės viduryje. O vėliau į protestą pasiųsti patarėją Povilą Mačiulį su šilta kalba.

„Pirmiausia ačiū jums už aktyvumą“, – birželio viduryje Simono Daukanto aikštėje sakė P. Mačiulis.

Apžvalgininkas Andrius Užkalnis LNK teigė, jog pastebi marginalizaciją.

„Ir prisijungimas prie žmonių, kurie yra iš, mandagiai pasakykime, iš visuomenės pakraščių, yra gana įstabus dalykas“, – sakė A. Užkalnis.

Antruosius G. Nausėdos prezidentavimo metus lydėjo ir konfliktai su valdančiaisiais. Prasidėjo nuo pačių konservatorių ir jų sieko patraukti prezidentą iš Europos Vadovų Tarybos (EVT). Tęsėsi Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Žygimantui Pavilioniui apšnekant prezidentą Rusijos troliams.

Tęsėsi ir konservatoriams ignoruojant prezidento G. Nausėdos vakarėlį per valstybės dieną.

„Aš manau, kad konservatoriai bando jį nustumti, mažinti jo galias užsienio politikoje. O jis priešinasi, kol kas veiksmingai“, – LNK kalbėjo politologas K. Girnius.

Užsienio politikoje G. Nausėda buvo nuoseklus. Pirmaisiais metais dar bandė daryti tai, ką politologai vertino ir kaip Dalios Grybauskaitės klaidą – bandė kalbėtis su Aliaksandru Lukašenka.

Per pirmą pandemijos bangą telefonu net pasiūlė paramą medicinos priemonėmis. Bet antraisiais metais Baltarusijoje įvyko suklastoti prezidento rinkimai, protestuotojai gatvėje sumušti, nutupdytas ir keleivinis lėktuvas Minske. G. Nausėda tapo griežtas ir girdimas.

„Diktatorius privalo apie tai žinoti – jo medaus mėnuo baigėsi“, – šių metų gegužės pabaigoje sakė valstybės vadovas.

Spalvingas frazes G. Nausėda ištardavo dar dirbdamas su V. Adamkumi.

„Įsivaizduojama, kad prezidentas yra ta geroji teta, arba gerasis dėdė, kuris gali kepti pyragus ir juos raikyti. Tačiau nepasirūpina keptuve“, – 2004 metais kalbėjo G. Nausėda.

Dabar jo socialinius tinklus internautus juokina. Ypač, kai palieka spėlioti, ką prezidentas norėjo pasakyti.

Kad ir gegužės mėnesį prezidento pasakyta mįslė – žodis, kuris prasideda „p“, baigiasi „a“, bet yra ilgesnis už „politika“.

Užtat antraisiais prezidentavimo metais G. Nausėdos nelydėjo devynerių ar dešimties metų berniukas, už kurį socialiniai tinklai jam rengdavo, patiems G. Nausėdos žodžiais, viešąją inkviziciją.

„Kad supyko feisbuko tauta irgi nestebina. Nes jau per pačius rinkimus buvo gana aišku, kad jie palaiko I. Šimonytę“, – teigė K. Girnius.

V. Adamkaus įpėdiniu G. Nausėda buvo vadintas dar 2009 metais. Tuomet pagal apklausas jis buvo antras po eurokomisarės D. Grybauskaitės. Ir dalyvauti prezidento rinkimuose svarstė. Bet nusprendė neiti.

„Lietuvoje yra daug politikų, ne tiek jau daug ekonomistų, tai gal aš liksiu toje pusėje, kur yra ekonomistai“, – 2009 metais savo sprendimą aiškino G. Nausėda.

Dabar apklausos rodo, kad G. Nausėda yra populiariausias politikas. Apžvalgininkai mano, kad ir į antrą kadenciją G. Nausėda eis.

„Kol kas pagal dabartinę konjuktūrą, jei situaciją projektuotume į artimiausią sekmadienį, tai būtų favoritas, tai yra akivaizdu“, – LNK kalbėjo apžvalgininkas V. Bruveris.

Tik dėl per šiuos metus išryškėjusių konservatyvių vertybių ko gero per kitus rinkimus su V. Adamkumi sietis nebeišeis.

Ką mano rinkėjai?

O ką apie antruosius G. Nausėdos kadencijos metus mano rinkėjai? LNK žurnalistai to klausė įvairiuose Lietuvos miestuose.

„Naujokas politikoje buvo, gal žmonės dideles viltis dėjo. Bet šiaip, kaip sakoma, vaizdo nesugadino. Ir manau, kad ir užsienyje atstovaudamas pakankamai gražiai Lietuvos įvaizdį formavo“, – sakė vienas kaunietis.

Kitas teigė, jog jo lyderis gyvenime yra buvęs JAV prezidentas Barakas Obama. Ir G. Nausėda šalia B. Obamos – gerokai silpnesnis.

„Bet lyginant su kitų šalių lyderiais, jis yra lyderis“, – teigė jis.

„Gal jis per daug nesikiša, savo nuomonę turi. Nieko įspūdingo, nieko išsišokančio“, – G. Nausėdą vertino kitas kaunietis.

Kitas teigė, kad kadencijos pradžioje prezidentas buvo per daug tylus.

„Trūksta iniciatyvos gal, daugiau valios priimant sprendimus. Ne visi sprendimai yra man pačiam priimtini iš mano pusės“, – kalbėjo Kauno gyventojas.

Panevėžietė klausė, ar gali „neatsakyti į tą klausimą“ apie G. Nausėdos vertinimą.

„Nerasčiau dabar iš karto argumentų, kodėl. Bet nelabai teigiamai. Manau, kad mažoka yra įsikišimo, išsireiškimų. Aš taip galvoju“, – aiškino ji.

Gitanas Nausėda

Kita teigė, jog jos nuomonė apie šalies vadovą yra gan gera.

„Jis tikrai ir daug padarė, daug stengėsi“, – sakė ji.

„Padeda žmonėms, kiek gali, viską ir visur. Pensininkus pavyzdžiui užjaučia labai“, – sakė senyvo amžiaus moteris Panevėžyje.

Kitas LNK kalbintas panevėžietis citavo Arūno Valinsko teiginį – kad šaliai vadovavo moteris su kiaušiniais, o dabar vyras be jų.

„Toks ir prezidentas“, – juokėsi vyras.

„Prezidentas nesilaiko duotų pažadų, meluoja. Taip pat dėl LGBT įsisegimo vėliavėlės“, – sakė vilnietis.

„Užsienio reikalų klausimais prezidentas kalba rezultatyviai, pavyzdžiui, migrantų klausimais, neblogai“, – teigė vilnietė.

Kita taip pat gyrė G. Nausėdą. Sakė, kad jis dirba „tikrai puikiai“.

„Man jo politika patinka, bet jam vis tiek neduoda iki galo padaryti“, – aiškino ji.

„Šiaip normaliai, išskyrus gal tik tą šeimų maršą, kuris man nepatiko. Šiaip visa kita neutraliai“, – sakė vilnietis.

Kita Vilniaus gyventoja LNK sakė, jog G. Nausėda neturi tvirtos pozicijos.