Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas sako, kad daugiausia abejonių keltų leidimas rengti grupinės treniruotės.

„Tikrai manau, kad sporto klubai [gali atsidaryti], jeigu užtikrinamas pakankamas plotas, dezinfekcija, ventiliacija, kaukės. Mokslinės studijos rodo, kad tai pakankamai saugu, didelių protrūkių, židinių neturėtume turėti. Dėl to esu ramus“, – laidoje „Delfi diena“ sakė profesorius.

„Šiek tiek nerimo gal būtų dėl grupinių treniruočių. Jos yra gerokai pavojingesnės. Sakyčiau, reikėtų truputį palaukti, kol situacija pakeis savo trajektoriją“, – pridūrė jis.

M. Stankūno nuomone, lauko kavinės taip pat galėtų pradėti dirbti: „Aš tikrai už, kad lauke veiklų būtų kuo daugiau.“

LSMU profesorius Kęstutis Petrikonis mano, kad netrukus užtektų palikti tokius ribojimus, kokie galiojo praėjusių metų vasarą.

„Turėtume prisiminti, kaip gyvenome praėjusią vasarą. Tokie apribojimai, kokie buvo, turėtų išlikti ir šią vasarą, bet iki to turėtume ateiti palaipsniui“, – sakė jis.

Tačiau profesorius pabrėžė, kad vis tiek gyvensime su tam tikromis rizikomis ir reikia nepamiršti saugumo priemonių.

„Pagrindinės priemonės turėtų būti saugi kaukė ar respiratorius. Linkstama galvoti, kad jei labiau atpalaiduojame [karantiną], tai turėtų būti respiratoriai. Jeigu laikomės atstumo, trukmės, dezinfekcijos, jie apsaugo“, – kalbėjo K. Petrikonis.

Anot jo, galimybių pasas yra tikslas, kuris leistų atverti dar daugiau veiklų.

„Lietuva jau yra daug įdiegusi daug dalykų, mes daug ką jau turime – persirgusiems ar vakcinos kursą pabaigusiems Lietuvoje nereikia izoliuotis, tik galime sakyti, kad turėtume išplėsti tas priemones“, – sakė profesorius.

M. Stankūnas teigia, kad visiškai išeiti iš karantino gali padėti vakcina.

„Mūsų pagrindinis ginklas yra vakcina. Kuo jos bus daugiau, tuo mažiau vietos liks karantinui. Karantinas mums skirtas, kad laimėtume laiko, kad kuo daugiau žmonių būtų vakcinuota“, – kalbėjo Sveikatos ekspertų tarybos narys.

Jo teigimu, nors karantinas vargina žmones, šiuo metu tai irgi yra efektyvi priemonė kovojant su koronavirusu.

„Matome, kad atvejų didėjimas yra gerokai lėtesnis nei buvo rudenį. Čia gal pradeda rodytis ir vakcinacijos efektas, ir, manau, dar didžiulė dalis tenka karantinui“, – laidoje „Delfi diena“ sakė M. Stankūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)