Sprendžiant pabėgėlių krizę reikia ir Lietuvos pagalbos

V. Dombrovskis sako, kad sprendžiant pabėgėlių krizę Pietų Europoje anksčiau taikytas savanoriško solidarumo principas neveikė, todėl būtinas subalansuoto prieglobsčio prašytojų paskirstymo mechanizmas.

Lietuvos ir kitų Baltijos šalių dalyvavimas ir parama būtų svarbus sėkmingos integracijos į Europos Sąjungą (ES) ženklas, o migracijos srautų valdymo patirties neturinčioms šalis gali būti teikiama pagalba, interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė šią savaitę Lietuvoje apsilankęs.

„Akivaizdu, kad kiekviena valstybė narė turi unikalių ypatybių ir galbūt skirtingą pajėgumą, taip pat ir migracijos srityje. Kai kurios valstybės narės galbūt turi mažiau didelių migracijos srautų valdymo patirties nei kitos. Todėl joms gali reikėti papildomos paramos, kad turėtų tokias pat sąlygas kaip ir kitos. Esame pasirengę tai svarstyti“, - „Lietuvos žinios“ cituoja EK vicepirmininką.

Konkurencingumui užtikrinti būtina keisti švietimo sistemą

Lietuva, siekdama didinti savo konkurencingumą, turi gerinti švietimo sistemą, sako už eurą ir socialinį dialogą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombrovskis, rašo „Lietuvos žinios“.

„Ilgalaikiam konkurencingumui būtina gerai veikianti švietimo sistema. Lietuva turi sumažinti atotrūkį tarp profesinių gebėjimų ir darbo rinkos poreikių bei pagerinti gebėjimų pasiūlą. Reikėtų sukurti patrauklią profesinio mokymo sistemą, kokybiškas pameistrystės ir mokymosi darbo vietoje galimybes“, - interviu „Lietuvos žinioms“ sakė V.Dombrovskis.

Tačiau, pasak jo, reikia keisti ir švietimą mokyklose: „Švietimą reikia gerinti ir ankstesniais etapais: dabar Lietuvos penkiolikmečių skaitymo, matematikos ir gamtos mokslų įgūdžiai yra prastesni nei ES vidurkis. Todėl Lietuva turėtų nuosekliai gerinti ir pagrindinių gebėjimų ugdymą mokyklose“.