„Pataisa yra labi reikalinga. Teisės ir teisėtvarkos komitetas tam pritarė, Socialinių reikalų komitetas nusprendė sustabdyti, kol nebus visas (įstatymo nauja redakcija) svarstomas kartu. Matyt, tai Seimo valios klausimas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė kontrolierė.

Kita vertus, ji pabrėžė, kad būtina detaliai aptarti šį klausimą ir sutarti dėl sąvokų, nors procesas ir užtruktų.

„Su Vaiko teisių pagrindų įstatymu, matyt, tikrai reikia labai daug diskusijų, išdiskutuoti visas sąvokas, kad vėl ir vėl nebūtų bandoma grįžti, manipuliuoti jomis arba vien dėl to stabdyti įstatymą“, – tvirtino E.Žiobienė.

„Pamenu, 2010 metais nemaža dalis Seimo narių sakė: mane mušė, ir tai yra gerai. Matyt, tai – diskusijos, susivokimo klausimas. Džiaugiuosi, kad šiandien garsiai taip sakančiųjų vis mažėja. Matyt, jų bus vis mažiau“, – kalbėjo kontrolierė.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija gruodį inicijavo ir Seimui pateikė Vaiko teisių pagrindų įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas. Kaip smurtas apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Ankstesnių kadencijų parlamentarai taip pat svarstė iniciatyvas uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, tačiau jos taip ir nebuvo priimtos. Pataisų kritikai paprastai argumentuodavo, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Praėjusią kadenciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriame, be kita ko, uždraudžiamos fizinės bausmės vaikams, tačiau jį Seimas grąžino tobulinti.