Daugelio jų pinigines papildė ne tik KT sprendimas, bet ir solidžios priemokos.

Šios priemokos – tai papildomi pinigai už darbą Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu. Tiesa, solidžiausios sumos padalintos ne ten, kur būtų galima tikėtis.

Daugiausiai dirbo D. A. Barakausko ir Š. Biručio komandos?

Diplomatinis korpusas, Prezidentūra ir Vyriausybė – šios įstaigos turbūt pirmiausiai šautų į galvą, vertinant, kas daugiausiai darbo rankų įkinkė į pirmininkavimo renginius. Tačiau nei Užsienio reikalų ministerija (URM), nei Prezidentūra, nei Vyriausybės kanceliarija nefigūruoja tarp daugiausiai papildomų pinigų politinei komandai skyrusių valstybės įstaigų.

Neabejotinas lyderis – Vidaus reikalų ministerija (VRM). Iš viso VRM už papildomą darbą vadovaujančio rango pareigūnams išmokėjo 32,9 tūkst. Lt iki mokesčių, „į rankas“ – apie 25 tūkst. Lt. Šiuos pinigus dalijosi penki asmenys: VRM kanclerė ir keturi ministro Dailio Alfonso Barakausko komandos nariai – du viceministrai ir du patarėjai. Vienam žmogui „į rankas“ teko vidutiniškai 5 tūkst. Lt. Tokia suma – iš esmės tas pats, kas vadinamosios tryliktosios algos mokėjimas.
Dailis Alfonsas Barakauskas

Nemenkomis priemokomis gali džiaugtis ir du kultūros ministro Šarūno Biručio komandos nariai. Ministerijos DELFI pateiktais duomenimis, Viceministrui Romui Jarockiui, kaip atsakingam viceministrui už pirmininkavimo koordinavimą, buvo skirtas 30 proc. priemoka, ministro patarėjai atsakingai už Kultūros ministerijos pirmininkavimo komunikaciją, Daliai Vencevičienei – 20 proc. priemoka. Bendra šiems dviems ministro komandos nariams skirtų lėšų suma – 12,2 tūkst. Lt iki mokesčių („į rankas“ – kiek mažiau nei 9,3 tūkst. Lt).

Toliau rikiuojasi Teisingumo bei Finansų ministerijos. Tiesa, su kur kas kuklesnėmis sumomis.

Teisingumo ministerijos kancleriui už ES pirmininkavimo „į rankas“ išmokėta apie 2,04 tūkst. Lt. Priemokas gavo ir vienas viceministras, kuris pirmininkavo vienai iš darbo grupių, bei vienas ministro patarėjas – jie pasidalijo kiek daugiau nei 4,4 tūkst. Lt.

Finansų ministerija DELFI informavo, kad priemokas gavo du ministro Rimanto Šadžiaus politinės komandos nariai: vienas patarėjas ir vienas viceministras. Bendra jiems skirtų priemokų suma – 5,84 tūkst. Lt iki mokesčių (apie 4,4 tūkst. Lt „į rankas“).

URM ministro komandos nelepino

Neabejotinai gausiausias pajėgas į ES pirmininkavimo renginius metė URM. Tačiau jos vadovybė ir ministro Lino Linkevičiaus komanda negali pasigirti tokiomis priemokomis, kokias gavo kai kurių kitų ministerijų politinės viršūnės.

Ministerija DELFI informavo, jog papildomi pinigai skirti dviem ministro patarėjams, bendra suma – beveik 3,4 tūkst. Lt iki mokesčių („į rankas“ – kiek daugiau nei 2,5 tūkst. Lt).

Kuklesne suma tenkinosi krašto apsaugos viceministras Marius Velička, gavęs iš viso 1,58 tūkst. Lt „į rankas“. Jis buvo vienintelis priemoką gavęs aukščiausio rango pareigūnas Krašto apsaugos ministerijoje – kiti ministro patarėjai, viceministrai ir ministerijos kancleris papildomų pinigų negavo.

Daugelyje ministerijų priemokų vadovybei ir ministrų komandų nariams už papildomą darbą, susijusį su pirmininkavimu ES Tarybai, apskritai nebuvo. Tokius duomenis DELFI pateikė Aplinkos, Energetikos, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Ūkio, Susisiekimo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Žemės ūkio ministerijos.

Vyriausybėje ir Prezidentūroje – jokių priemokų

Prezidentės Dalios Grybauskaitės komanda priedų už ES pirmininkavimą negavo. Be papildomų pinigų vertėsi ir premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjai Vyriausybės kanceliarijoje. Tiesa, Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas DELFI informavo, kad pirmininkavimui skirti pinigai buvo panaudoti kitai biudžeto eilutei.

„Kiekviena institucija, kiekviena ministerija gavo po tam tikrą pinigų sumą. Mes gavome 74 tūkst. Lt. (...) Man atrodo, kad mes labai gerai padarėme. Žinote tą KT sprendimą, kuris atstatė per krizę panaikintas ar sumažintas priemokas. Pas mus trūko (lėšų – DELFI). Ir mes tiesiog tą pinigų sumą, pasitarę su Finansų ministerija, atidavėme mokos fondui – tiems atlyginimams atstatyti“, - sakė R. Motuzas.

Anot jo, Finansų ministerija tokiam ES pirmininkavimui numatytų lėšų panaudojimui pritarė ir jokio pažeidimo neįžvelgė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)