Pasak jo, apsauginių kaukių dėvėjimo tema buvo diskutuota ir su ekspertais.

„Yra nuomonių įvairovė. Šiuo metu, pagal mūsų numatomą ribojimų keitimo planą, kol kas numatyta, kad būtų neprivaloma atvirose erdvėse tik kai turėtume scenarijų A – kai atvejų skaičius būtų mažiau nei 25 (100 tūkst. gyventojų per 14 dienų – aut. p.)“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, pagrindinis argumentas, kodėl išlieka nurodymas dėvėti apsaugines kaukes visur viešose vietose yra tas, kad kaukės yra pakankamai pigi apsaugos priemonė ir pakankamai efektyvi.

„Kainos ir kokybės santykis yra geras, bet tas mūsų gyvenimas priemonių svarstymo bus vis intensyvesnis. Tuo pačiu neatmetu galimybės, kad, kai mes matysime, kaip keičiasi skaičių dinamika, tai tiek dėl šios priemonės, tiek dėl kitų priemonių diskusijos gali sugrįžti“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad, vertinant dabartinę situaciją, pokyčių greitu metu dėl kaukių dėvėjimo nenumatoma.

„Pats šviežiausias sprendimas – kad jos vis tik dar turėtų būti iki scenarijaus A“, – pridūrė A. Dulkys.

Kiekvieną savaitę vertins situaciją

Ministras taip kalbėjo, kad toliau bus siekiama išlaikyti aktyvią situacijos stebėseną.

„Mes planuojame išlaikyti tą ritmą – po savaitgalio pasižiūrime, kokius turime duomenis, tada VESK posėdyje juos aptarinėjame, jei reikia, kažkokius pasiūlymus formuluojame, (…) jei matome, kad yra kažkokiu didesnių diskusijų, tai konsultuojamės su ekspertais ir tokiu būdu judame dinamiškai, vis sekdami duomenis, ar kažkokie pokyčiai neįnešė nepageidautinų aspektų“, – pasakojo A. Dulkys.

A. Dulkys taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje jau yra pirmoji „AstraZeneca“ vakcinos siunta.

„Šiame etape mes priėmėme sprendimą, kad vakciną naudosime pačia efektyviausia vakcinavimo schema – pradžioje skiepysime pedagogus iki 55 metų amžiaus (...)“, – sakė A. Dulkys.

Pasak jo, Valstybinė vaistų ir kontrolės tarnyba taip pat pateiks išvadą, kokio amžiaus gyventojai gali būti skiepyti „AstraZeneca“ vakcina ir kokiu intervalu siūloma skiepyti antrąja vakcinos doze. Bus konsultuojamasi ir su ekspertais.

Sumažėjo tyrimų apimtys: plės savanorišką testavimą

A. Dulkys pažymėjo, kad, virusui po truputį traukiantis, sumažėjo besitiriančių dėl jaučiamų infekcijai būdingų simptomų asmenų skaičius.

„Tai atveria mums naujas galimybes. Mes dabar labiau plėsime savanorišką testavimą, jis jau pradėtas vykdyti pedagogams, psichologinę pagalbą, psichoterapines paslaugas teikiantiems specialistams“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministras.

Jis akcentavo, kad savanorišku pagrindu jau yra ištestuoti 6 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų.

„Iš 6 tūkst. maždaug 1100 turi teigiamus atsakymus – tai yra 18 proc. ir tikrai nemažas procentas, ypač palyginus su rudens rezultatais. Situacija signalizuoja, kad iš tikrųjų toks testavimas yra labai prasmingas – kai nusprendžiame kažkokį pokytį kažkokioje veikloje, daryti tą išankstinį profilaktinį testavimą ir leisti visiems sugrįžti į savo darbus kuo saugesniems“, – tęsė A. Dulkys.

Anot jo, šią savaitę toliau bus svarstoma, kokias žmonių grupes įtraukti į profilaktinį testavimą.

„Matydami, kokie yra mūsų limitai ir laboratorijų galimybės, planuojame suteikti ir tam tikrą erdvę savivaldybėms, kad jos pagal savo specifiką taip pat galėtų pasiūlyti, kokioms sritims reikėtų papildomo profilaktinio testavimo“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys taip pat kalbėjo, kad verslų, kuriems planuojama leisti atnaujinti veiklą, darbuotojams bus siūloma išsitirti PGR testais, o vėliau bus testuojama ir greitaisiais antigenų testais.

„Mes pakviesime savanoriškam testų atlikimui į mobilius punktus. Tai, ką kalbame apie greituosius antigenų testus, tai bus papildomas įrankis, kurį mes naudosime tam tikriems testavimams židiniuose, organizacijose“, – sakė A. Dulkys.

Skiepai nebus privalomi

Kalbėdamas apie skiepijimą nuo koronaviruso, A. Dulkys teigė, kad tai toliau liks savanoriškas kiekvieno asmens pasirinkimas.

„Dar kartą norėčiau akcentuoti, kad Lietuvoje skiepai niekam nėra privalomi. Nuo COVID-19 ligos taip pat. Jei padagogas nepasiskiepijo, jam tikrai nėra privaloma profilaktiškai testuotis. Profilaktinis testavimas visų visuomenės grupių atžvilgiu yra tik savanoriškas“, – akcentavo ministras.

„Jeigu pedagogas ir atsisakys profilaktiškai testuotis, čia buvo tokių pasirodę nesusipratimų, tai tikrai negali būti susiję su jo nušalinimu nuo darbo“, – pažymėjo A. Dulkys.

Kai kuriems verslams gali būti leista atnaujinti veiklą kitą savaitę

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį informavo, kad trečiadienį ministrų kabinetas žada atlaisvinti tam tikras verslo sritis: grožio paslaugas, prekybą lauke ir nebūtinųjų prekių parduotuves su atskiru įėjimu. Pats karantino švelninimo planas iki galo patvirtintas bus trečiadienį, pirmadienį jam buvo pritarta „iš esmės“.

Plačiau apie galimus karantino atlaisvinimus galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)