„Apsigynėm nuo darbistų, apsiginsim nuo komunistų“, „LEU puolimas – švietimo egzekucija“, „Kam tarnauji, ministre“, – skelbta studentų laikomuose plakatuose.

Gyva grandine apjuosę universitetą, studentai skandavo „LEU! LEU!“. Akcijos metu perskaityta aukščiausioms šalies institucijoms skirta peticija.

„LEU, kaip ir kitų aukštųjų mokyklų studentai, garsėja mokslo, kultūros, meno, sporto pasiekimais. Stojančiųjų į valstybės finansuojamas vietas stojamojo balo vidurkis yra pakankamai aukštas. Statistiniai duomenys rodo, kad dauguma studentų sėkmingai įsidarbina. Visos studijų programos yra įvertintos ekspertų ir akredituotos“, – skelbiama peticijoje. Teigiama, kad ministro pasisakymai menkina tiek universitetą, tiek būsimųjų pedagogų ir ir visos mokytojų bendruomenės įvaizdį visuomenėje.

Prezidentūra, Seimas, Vyriausybė ir ministras raginami apginti vienintelį specializuotą mokytojus rengiantį universitetą.

Tvirtino, kad studijų kokybė gera

„Mes nesutinkame su tuo, ką pasakė ministras, tai įžeidė ir studentus, ir dėstytojus. Kiekvienas universitetas turi tam tikrų problemų, bet mes prieš tai, kad būtų žeminamas kuris nors konkretus universitetas“, – DELFI sakė akcijoje dalyvavusi LEU Istorijos fakulteto trečiakursė Roberta Lomsargytė.

Studentės tvirtinimu, kituose universitetuose ruošiami pedagogai neprilygsta LEU ruošiamiems – esą jau į praktikas LEU studentai ateina pasiruošę dirbti mokytojais. „Galbūt norima mus pašalinti iš rinkos, kad atsirastų kelias tam pačiam Vilniaus universitetui“, – kai kurių politikų siūlymus LEU prijungti prie VU komentavo R. Lomsargytė.

„Protestuojame, nes norime apginti savo universiteto garbę. Pasisakymo žodžiai nebuvo objektyvūs ir pagrįsti. Mes žinome universiteto valdžią, studentų gyvenimą“, – teigė socialinės komunikacijos pirmakursė Elena Diržytė.

„Tai pasakyta kaip gandas, o ne kaip reali tiesa. Mes esame studentai ir žinome, kad yra visiškai ne taip. Studijų kokybė čia tikrai labai gera. Manau, ministras pasisakė neobjektyviai“, – kalbėjo socialinę pedagogiką studijuojantis Rimgaudas Lapienis.

Klabinti studentai tvirtino, kad bloga idėja būtų pedagogams pirma įgyti dalyko specialybę, o paskui lankyti pedagogikos kursus. „Pedagogas nepagaminamas per pusę metų, yra metodai, praktika, mokslas“, – aiškino R. Lapienis. E. Diržytė antrino, kad pedagogai į LEU priimami po specialios atrankos. Jos nuomone, per pusmetį vykstančius kursus net nenustatysi, ar žmogus turi gabumų mokytojavimui.

Kaip DELFI jau rašė, antradienį D. Pavalkis Seime pareiškė, kad tokių universitetų kaip Šiaulių ir Edukologijos turėtų nebelikti. „Visi universitetai blogina kokybę, bet neužsidaro. Mums reikia aiškiai įvardinti, kad tokie universitetai kaip pedagoginis universitetas, tokie kaip Šiaulių universitetas – labai klaustukas, ar jie tikrai turėtų ir toliau funkcionuoti ruošdami ne visiškai kokybišką mokytojų produkciją Lietuvos rinkai“, – pareiškė D. Pavalkis.