Kapines per šventes norėję aplankyti druskininkiečiai pasibaisėjo, pamatę, kuo virto jų artimųjų kapai. Už jų priežiūrą atsakingi Druskininkų savivaldybės paslaugų ūkio specialistai ramina, kad artimiausiu metu kapinės bus sutvarkytos.

Druskininkietis Romas Volungevičius ne juokais susijaudino, kai atėjęs į senąsias kurorto kapines pamatė savo artimųjų kapus užverstus nupjautų medžių rąstais ir šakomis.

„Per Velykas iš Klaipėdos suvažiuoja mano vaikai, kaip kasmet, ketinome eiti kapų aplankyti, tai norėjau prieš tai po žiemos juos truputį aptvarkyti ir per šakas net negalėjau pamatyti, kiek nukentėjo antkapiai. Mačiau, kad gretimų kapų tvorelės išverstos arba sulankstytos, paminklai išvartyti. Vaizdas siaubingas, pats pasižiūrėkite,“ – drebančiu balsu pasakojo vyras.

Antradienio rytą du Druskininkų istorijos šimtmečius menančios kapinės išties atrodė panašesnės ne į amžinojo poilsio, o į medienos ruošos vietą. Didžioji dalis nupjautų pušų jau susmulkintos ir suverstos už tvoros, bet kapai, prie kurių jos buvo pjaunamos, gerokai nukntėjo. Centrinėje kapinių dalyje, už koplyčios, pušų kamienai vis dar buvo tiesiog suversti ant kapų.

„Aš už kapines esu atsakingas, nes esu kapų prižiūrėtojas. Senosiose Druskininkų kapinėse pjaunamos senos pušys, kurios buvo pažymėtos savivaldybės architektūros skyriaus specialistų. Savivaldybės administracija skelbė konkursą ir jį laimėjusi įmonė vykdo tuos darbus.

Ji žada, kad dar iki Velykų bus sutvarkyta. Prižiūrėsiu, kad medžiai būtų supjauti ir išvežti iš teritorijos. Iš viso buvo pažymėtos 22 pušys. Ažiotažas kilo, nes artėja Velykos, šeimų susitikimai ir taip toliau. Jau dirba žmonės, valoma ta centrinė dalis, už koplyčios,“ – sakė Druskininkų paslaugų ūkio kapų prižiūrėtojas Darius Sirusas.

Druskininkų senosios kapinės, įkurtos XIX amžiuje – pirmasis kurorto gyventojas čia buvo palaidotas 1858 m. Tai buvo iš Lenkijos karalystės kilęs Druskininkų bažnyčios elgeta. Vienoje kapinių pusėje buvo laidojami katalikai, kitoje stačiatikiai. Katalikų pusėje yra jau nebeveikianti vietinių turtuolių Kiersnovskių statyta neogotikinio stiliaus koplyčia.

Kurorto turtuoliai, tiek katalikai, tiek stačiatikiai buvo įsirengę didesnius šeimų ir net giminių kapus. Katalikų pusėje yra O‘Brien De Lacy, De‘ Nizo, Kiersnovskių, Grudzinskių ir kiti kapai. Seniausieji – šalia koplyčios. Kapinėse išlikęs 1864 m. palaidoto garsaus gydytojo Ksavero Volfgango kapas.

Taip pat 1878 m. palaidoto kurorto populiarintojo daktaro Jono Pileckio kapas. Kapinėse palaidoti M. K. Čiurlionio tėvai Konstantinas ir Adelė Čiurlioniai. Kapinėse įkurtas simbolinis nacių nužudyto Druskininkų kunigo Boleslovo Valeikos kapas.

Stačiatikių kapinių pusėje yra Druskininkų Šv. Arkangelo Gabrieliaus cerkvės griuvėsiai bei Erbšteinų–Džulijanių šeimos kripta. Spėjama, kad čia palaidoti buvusio Niujorko mero Rudolfo Džiulijanio protėviai.