Jonavoje, šeima, auginanti vos mėnesio kūdikį bute pajuto nemalonų kvapą. Vyrui pradėjus sunkiai kvėpuoti, kosėti, šeima išsikvietė medikus. Atvykę gelbėti vyro apsinuodijo ir patys medikai.

„Bute jaučiamas aitrus cheminių medžiagų kvapas, žmonės blogai pasijuto ir išsikvietė medikus. Atvykę medikai irgi blogai pasijuto, tada išsikvietė ugniagesius.

Kada mes nuvykome, tai medikai su buto šeimininkais jau buvo išvažiavę suteikti medicininės pagalbos“, – LNK žinioms sakė Jonavos Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Saulius Kuliešius.

Sunegalavo 4 suaugusieji ir naujagimis. Suaugusiems rimtesnės medikų pagalbos neprireikė, tačiau kūdikį greitoji išsivežė į ligoninę.

„Tėveliai kosėjo, mažas mėnesio laiko kūdikis pradėjo kosėti. Įtariant apsinuodijimą ir stebėjimui jis buvo atvežtas į vaikų priėmimo kambarį. Vaikų skyriuje jis buvo stebėtas 4 valandas, kūdikis nekosėjo ir jokių apsinuodijimo požymių nestebėta. Jis buvo išleistas į saugią aplinką“, – pasakojo Jonavos ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Jolanta Gasienė.

Daugiabučio gyventojai sako, kad nors laiptinėje kvapo nesijautė, visgi, ugniagesiai evakavo du aukštus.

„Žmogus išsikvietė dezinfekuoti butą ir tas kvapas nuėjo paprasčiausiai pas kaimynus“, – LNK žinioms sakė viena namo gyventoja.

Į Jonavą buvo iškviestas cheminis gelbėjimo automobilis su specialiais prietaisais, fiksuojančiais chemines medžiagas.

„Jokių nukrypimų nerodė, bet kadangi kvapas jautėsi būtent tame bute, kilo tokia mintis, kad galbūt kažkas kažką darė žemutiniuose aukštuose, gal remontą, gal kažkokias chemines medžiagas maišė. Ir per ventiliacijos angas tas kvapas pakilo iki 9 aukšto“, – svarstė Jonavos Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas S. Kuliešius.

Netruko paaiškėti, kas ir kuo buvo dezinfekuojama.

„Tai medžiaga skirta naikinti įvairiems vabzdžiams, ar kitokiems nepageidaujamiems gyviams gyvenamosiose patalpose. Turime tokios informacijos, jog gyventojas įtarė, jog gali būti blakių“, – sakė Visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė.

Visuomenės sveikatos centras tikrins įmonę, atlikusią darbus. Ir kodėl darbai buvo atlikti nesaugiai.

Įmonė, dezinfekavusi minėtą butą nesutiko komentuoti situacijos prieš kamerą, tačiau atsiuntė paaiškinimą raštu.

„Dar tiksliai neaišku, kaip medžiagos pateko į kitas patalpas, bet tikėtina, kad tai nutiko per ventiliacijos angą, kuri turi užtikrinti individualių patalpų ventiliaciją, nes kiekvienas butas turi savo atskirą kanalą.

Galimai kuris iš kanalų buvo užsikimšęs ir chemija negalėjo pilnai pasišalinti per ventiliaciją į lauką. Tokia situacija mums netikėta, nemaloni ir nutiko pirmą kartą per visą mūsų darbo laikotarpį“, – tokį komentarą pateikė „Sterilus“ atstovas Edgaras Baltrušaitis.

Kiti specialistai, dirbantys su kenkėjų naikinimu ne vieną dešimtmetį sako, kad visos dezinfekuojančios medžiagos yra labai pavojingos žmogui. Ir yra svarbu ne tik tai, kaip bus atliekami darbai, bet kad ir patys gyventojai prieš tokius darbus paruoštų patalpas.

„Jie turi užsandarinti visas galimas ventiliacijos angas su visomis kaimyninėmis patalpomis“, – teigė „Dezinfos“ direktorė Margarita Kutkaitė.

Pasak kenkėjų naikintojų, atvejų, kai po tokios dezinfekcijos apsinuodija žmonės ir vienu metu net ne vienas pasitaiko itin retai, kartą per kelis dešimtmečius.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: