LRT.lt šaltinių duomenimis, derybas su socialdemokratais iš „valstiečių“ veda buvęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, o su konservatoriais derasi pats „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Tačiau socialdemokratai su konservatoriais niekaip negali susėsti prie bendro stalo. Neatmestina galimybė, kad nesusės ir po rinkimų. Kitaip tariant, ir paaiškėjus rikimų rezultatams, „vaivorykštė” politinio gyvenimo skliauto greičiausiai nepapuoš.

Ar rinkimų naktį sulauks eksministro?

Informacijos, kad nuolatos lankosi vyriausybės rūmuose ir susitikinėja su premjeru, socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi, buvęs jo pavaldinys eksministras S. Skvernelis nepaneigė: „Užsuku į vyriausybę pabendraut ir su premjeru, ir su visais“.

Paklaustas, ar veda derybas su socialdemokratų vadovu, S. Skvernelis šią informaciją neigė.

Apie ką bendrauja su premjeru, jis atsakyti nepanoro: „Matyt, turime apie ką pasikalbėti. Bet tai jau – mūsų reikalas.“

LRT.lt žiniomis, S. Skvernelis yra užsiminęs, kad rinkimų naktį ketina apsilankyti socialdemokratų rinkimų štabe.

„Valstiečių“ lyderis derybas neigia

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis intrigą, skelbiančią, kad nei jis pats, nei kas kitas iš jo artimiausios aplinkos nesidera dėl būsimos valdančiosios koalicijos, stengiasi išlaikyti iki pat galo.

„Aš su konservatoriais bendrauju ne dažniau nei su socialdemokratais. Šiandien mačiau premjerą A. Butkevičių. O ką tai reiškia? Tai nieko nereiškia. Supraskit viena – šiuose rinkimuose išankstinės kalbos ar derybos nieko nereiškia, nes net po pirmojo rinkimų turo niekas su niekuo nesitars. Ir mes, sulaukę rezultatų, ramiausiai išvažiuosime namo. Man gaila, kad politologai tvirtina, jog šie rinkimai niekuo nesiskirs nuo buvusių“, – tikino R. Karbauskis.

Paklaustas, kuo šių metų rinkimai skirsis nuo Seimo rinkimų prieš ketverius metus ar ankstesnių, „valstiečių“ lyderis aiškino, kad ir jis, ir jo komandą būsimą šalies valdžią įsivaizduoja kitokią nei konservatoriai ir socialdemokratai.

„Jeigu jie sugebės susitarti naktį po pirmojo rinkimų turo, bus pakartota tai, kas įvyko rinkimų naktį 2012 m. Mes su niekuo nesitarsime, nes rinkimai dar bus nesibaigę. Juk visiškai neaišku, kas kiek turės Seimo narių po antrojo turo. Kita vertus, mūsų siūlymas, kad būtų sudaryta profesionalų vyriausybė, iš principo nepriimtinas nei socialdemokratams, nei konservatoriams“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jis dar kartą pakartojo, kad rinkimus laimės būtent jo vadovaujama partija, ir jei konservatoriai su socialdemokratais sutiks, kad būtų formuojama profesionalų vyriausybė, galės prisijungti prie valdančiosios daugumos.

Čia pat R. Karbauskis pareiškė, kad „valstiečiai“ sutiktų atsisakyti, kad premjeru būtų skiriamas jų rinkimų sąrašo lyderis S. Skvernelis, manais už tai, kad būtų formuojama profesionalų vyriausybė. Esą vienoje laidoje finansininko Raimondo Kuodžio kaip galimo premjero pavardę jis paminėjęs šiaip sau.

Socialdemokratų derybininkai kol kas darbo neturi

„Aš tuose susitikimuose nedalyvauju, todėl nežinau, apie ką juose kalbama“, – pakomentavo A. Butkevičiaus ir S. Skvernelio susitikimus socialdemokratų rinkimų štabo vadovas Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Jis patvirtino priklausąs socialdemokratų derybininkų grupei, kurioje taip yra Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Mes nesikalbame su tais, kurie per rinkimus galėtų sulaukti penkių procentų rinkėjų balsų. Galėtume derėtis tik su tais, kurie balsų gautų kur kas daugiau. Bet „valstiečiai“ pasakė, kad nesiderės, tai ko mums pas juos eiti? O su konservatoriais – patys nenorim. Kol kas tokia situacija“, – sakė A. Sysas.

Praėjusią savaitę G. Kirkilas LRT.lt yra sakęs, kad planuoja susitikti su „valstiečiais“, bet, atrodo, toks susitikimas dar neįvyo – nebent kas nors iš socialdemokratų veda itin slaptas derybas.

Deryboms trukdo vidinės konservatorių kovos?

Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys neigė bet kokias derybas su galimais valdančiosios koalicijos partneriais. Esą per anksti dalintis briedį, kol jis – dar miške.

Buvęs konservatorių lyderis, nuolatinis jų derybininkas, dabartinės opozicijos Seime vadovas Andrius Kubilius nebuvo toks kategoriškas: „Ar vyksta derybos su „valstiečiais“, nežinau, bet, kaip ir su visais kitais, kokie nors pokalbiai visada kur nors vyksta.“

Vis dėlto A. Kubilius teigė manąs, jog realiausios derybos dėl valdančiosios koalicijos ir vyriausybės turėtų prasidėti po antrojo rinkimų turo, o po pirmojo turo galėtų vykti konsultacijos, kas ką ir kokiose apygardose rems.

Šaltinių teigimu, partijos senbuviai, kuriems priklauso ir A. Kubilius, greičiausiai nesipriešintų, kad dar kartą su socialdemokratais būtų sudaryta vadinamoji 2K sutartis, kokią jis buvo sudaręs su buvusiu premjeru G. Kirkilu 2006–2008 m., tačiau tokiam sprendimui esą priešinasi jaunasis konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir jo šalininkai.

Liberalams jau rūpi viceministrų skyrimo principai

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas atviravo, kad penktadienį planuoja susitikti su G. Landsbergiu, kad susitartų dėl galimų pasikalbėjimų rinkimų naktį.

„Bet – ne daugiau, nes dar nesame gavę jokių partijos įgaliojimų su kuo nors derėtis. Pirmadienį rengsime valdybos posėdį, o šiuo metu ruošiame derybines gaires, kurias rinkimų naktį aptarsime su vienais ar su kitais“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Kokios tos derybinės gairės, jis išsamiau nenorėjo kalbėti, bet prasitarė, kad viena iš jų – ar būsimi ministrai savo viceministrų korpusą formuotų iš valdančiosios koalicijos atstovų, ar iš savo partijos atstovų.

„A. Butkevičiaus vyriausybėje ministrai savo viceministrus pasirinko iš valdančiosios koalicijos atstotų, o A. Kubiliaus vyriausybės ministrai savo komandas galėjo susidaryti savo nuožiūra ir nebūtinai iš kitų koalicijoje esančių partijų atstovų“, – praskleidė būsimų derybų dėl naujos valdžios širmą E. Gentvilas.

Nors daug kas prognozuoja, kad vargu ar liberalai perkops būtiną 5 proc. barjerą per rinkimus, jis ne kartą tvirtino esąs tikras, jog viskas bus gerai ir, nepaisant partiją sukrėtusio skandalo, būtinas penkių procentų reikalavimas bus įvykdytas.

„Valstiečiai“ negalės primesti savo nuomonės

Vertindamas R. Karbauskio kategorišką nuostatą, kad vyriausybę privalu formuoti tik iš profesionalų, E. Gentvilas šyptelėjo: „Vyriausybė bus koalicinė ir, jei joje būtų „valstiečiai“, tuomet jie galėtų ir siūlyti savo profesionalus, tačiau primetinėti savo nuomonę kitoms partijoms neturės teisės.“

Komentuodamas R. Karbauskio reikalavimus galimų koalicijos partijų programoms, E. Gentvilas svarstė, kad galbūt toks „valstiečių“ lyderio elgesys byloja, kad jie apskritai nenori dalyvauti būsimoje valdžioje.

„Žiūrėsim. Gal „valstiečiai“ tik nori patekt į Seimą ir pasėdėti opozicijoje? Gal jie supras, kad dabartinis jų rinkiminis sąrašas – iš atsitiktinių, vasarą greitosiomis susibėgusių žmonių, o programa – irgi vienkartinė, proginė? Viena vertus, R. Karbauskis siunčia žinią, kad nepasitiki savais partiečiais, bet tik – profesionalais. Kita vertus – kad gal geriau būtųatsarginis suolelis. Ką gi – patogi pozicija“, – svarstė E. Gentvilas.

„Valstiečiai“ gali suskilti?

Jau kuris laikas apžvalgininkai ir politikai pastebi, kad „valstiečių“ gretose tam tikrais klausimais ryškėja nuomonių takoskyra. Esą partijos senbuviai nepatenkinti tuo, kad R. Karbauskio iniciatyva atsirado visas būrys vadinamųjų nepartinių specialistų, kurie ėmė diktuoti visai kitas pažiūras.

„Nesulauksit“, – linksmai atkirto S. Skvernelis, paklaustas, ar neprasidėjo „valstiečių“ gretose, kurioms jis oficialiai nepriklauso, trintis, o gal net skilimo nuojautos.

Kalbama, kad pavasarį į „valstiečių“ komandą atėjusi žmogaus teisių žinovė Dovilė Šakalienė jau sulaukė nemenkos partijos senbuvių kritikos dėl savo liberalaus požiūrio į vienalytes santuokas, įstatymų projektus, liečiančius žmogaus teises, vaikų ar socialinę apsaugą.

Bendraudama su LRT.lt, D. Šakalienė neneigė, kad tarp jos ir kai kurių „valstiečių“ senbuvių jausti tam tikra takoskyra.

„To niekas ir neslepia. Kita vertus, daugelis senųjų partijų sugeba nuslėpti, kas vyksta jų viduje, o rinkėjams stengiamasi sukurti vienybės įvaizdį. Iš tikrųjų taip nėra. Juk kiekvienoje partijoje yra skirtingų nuomonių, skiriasi žmonių kompetencija. Deja, vyksta galios žaidimai. O „valstiečiai“ – atviriausi. Taip, išsiskyrė mūsų požiūriai į partnerystės įteisinimą. Partijos pirmininkas ir senbuviai – prieš, o aš – už. Bet, matyt, reikia suprasti, kad niekada nuomonės nesutaps šimtu procentu, bet, jei sutaps bent aštuoniasdešimt procentų, tuomet galima dirbti kartu“, – svarstė D. Šakalienė.