Vyriausybės atstovas pareikalavo atleidimo

Taip pat Vilniaus tarybos opozicija teigia, kad neva A. Nikitinas yra buvusio Vilniaus mero R. Šimašiaus ir Laisvės partijos frakcijos palaikomas žmogus. Negana to, opozicijos vertinimu, jei koalicijos partneriai jį nutartų atleisti iš savivaldybės, tai grėstų netgi koalicijos griuvimu.

Nepraėjus nė mėnesiui nuo naujosios Vilniaus miesto savivaldybės tarybos darbo pradžios, tarybos narys Aleksandras Nemunaitis paviešino tai, kaip sostinės savivaldybė prieš kelis metus į vyriausiojo inžinieriaus pareigas paskyrė administracijos patarėją A. Nikitiną.

Anot tarybos nario A. Nemunaičio, paaiškėjo, kad pareigos užimtos be konkurso ir be tinkamo išsilavinimo. Jo teigimu, į vyriausiojo inžinieriaus pareigas paskirtas A. Nikitinas neturi techninio inžinerinio išsilavinimo. Jis, kaip teigė tarybos narys, yra baigęs komunikaciją ir neatitinka Valstybės tarnybos įstatyme numatytų specialiųjų reikalavimų.

Tąkart Vilniaus savivaldybė dėstė, kad viskas atlikta pagal įstatymą, o įsipareigojimai įgyti tinkamą išsilavinimą yra duoti.
Vilniaus miesto savivaldybė

Spalio pradžioje Delfi paviešino Vyriausybės atstovo Vilniaus ir Alytaus apskrityse Juliaus Arlausko raštą, kuriame teigiama, kad A. Nikitinas į vyr. inžinieriaus pareigas priimtas neteisėtai, dėl to turi būti atleistas.

„Informuojame, kad Vyriausybės atstovas, nustatęs, kad Anton Nikitin į savivaldybės vyriausiojo inžinieriaus pareigas priimtas pažeidžiant įstatymų reikalavimus, pateikė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui reikalavimą įgyvendinti Valstybės tarnybos įstatymo 51 straipsnio 1 dalies 12 punktą ir atleisti Anton Nikitin iš savivaldybės vyriausiojo inžinieriaus pareigų“, - dėstoma Vyriausybės atstovo rašte.

Vis dėlto A. Nikitinas iš darbo savivaldybėje nebuvo atleistas. Antradienį Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kad A. Nikitinas perkeliamas į naujas pareigas: jis bus savivaldybės tvarumo vadovas.

Į konkrečius klausimus savivaldybė neatsakė

Kaip dėstoma savivaldybės pranešime, A. Nikitinas nuo šiol rūpinsis darnios plėtros klausimais, miesto tvarumo ir atsparumo klimatui strategija bei kitų tvarumo metodikų įgyvendinimu.

„Savivaldybėje ir jai pavaldžiose įmonėse daug dėmesio skiriame aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir korporatyvinio valdymo (angl. ESG) standartų užtikrinimui. Tikiu, kad A. Nikitinas žinios ir patirtis padės tvarumo metodikas mieste pritaikyti dar tinkamiau, taip pat užtikrinti dar platesnį tvarumo rodiklių išmatuojamumą“, – pranešime spaudai cituojamas Vilniaus miesto administracijos direktorius Adomas Bužinskas.
Adomas Bužinskas

Delfi kreipėsi į Vyriausybės atstovų įstaigą ir paprašė įvertinti A. Nikitino pareigų pasikeitimą. Ar tai padaryta teisėtai?

Andrius Cechanavičius teigė, kad savivaldybė dar nėra informavusi Vyriausybės atstovo apie tai, kaip įgyvendintas nurodymas atleisti A. Nikitiną iš pareigų, kur jis buvo paskirtas neteisėtai. Todėl kol kas Vyriausybės atstovas negali pasidalinti savo vertinimu.

„Informuojame, kad Vyriausybės atstovas kol kas nėra gavęs informacijos (ji turi būti pateikta iki spalio 30 d.) apie Vyriausybės atstovo reikalavimo įgyvendinimą. Todėl šiuo metu negalime atsakyti į Jūsų klausimus. Gavę savivaldybės atsakymą įvertinsime situaciją ir galėsime plačiau pakomentuoti“, - nurodė A. Cechanavičius.

Delfi kreipėsi į Lietuvos savivaldybių asociaciją ir paklausė, kiek Lietuvos savivaldybių yra įsteigusios tvarumo vadovo pareigybę.

Asociacijos atstovė Indrė Viliūnienė teigė nežinanti atvejų, kad savivaldybės turėtų tokią pareigybę.

„LSA neturi duomenų, kad būtent tokia pareigybė būtų įsteigta kurioje nors savivaldybėje“, - teigė I. Viliūnienė.

Kad savivaldybė turi naują tvarumo vadovą, savo Feisbuko paskyroje pranešė ir savivaldybės administracijos direktorius A. Bužinskas. Tačiau komentaruose sulaukęs nemažai klausimų ir priekaištų, vis dėlto jis patikslino, kad formaliai A. Nikitino pareigos vadinasi kitaip: „Formalus šių pareigų pavadinimas – administracijos patarėjas. Primenu, kad A. Nikitin į Valstybės tarnybą buvo atrinktas Valstybės tarnybos departamento skelbto konkurso būdu 2020 m. gruodžio mėnesį.
Pareigybės aprašyme dominuoja tvarumas ir darnusis judumas, tad drąsiai Antoną galima vadinti Vilniaus tvarumo vadovu.“

Į kitus komentarus jis atsakė poetiškai perfrazuodamas žinomos dainos žodžius: „Galbūt ne tvarumas skamba tyloj, o tyla tvarume? Ką apie tvarumą žinome mes?“

Delfi Vilniaus miesto savivaldybės paklausė, ar Tarybos patvirtintoje savivaldybės administracijos struktūroje yra numatytos tokios pareigos kaip Tvarumo vadovas? Taip pat pasidomėjome, ar A. Nikitinas į šias pareigas paskirtas konkurso būdu? Galiausiai ar iki A. Nikitino savivaldybėje buvo ši pareigybė? Jei taip, kas ėjo Tvarumo vadovo pareigas? Jei darbuotojo nebuvo, ar šios pareigos buvo specialiai sukurtos A. Nikitinui?

Vis dėlto savivaldybė, atsakydama į šiuos klausimus, apsiribojo bendro pobūdžio kelių sakinių komentaru.

„Formalus pareigų pavadinimas – administracijos patarėjas. Į šias pareigas viešo konkurso būdu Antonas Nikitinas buvo priimtas 2020 metais, taigi dabar jis grįžta į ankstesnes pareigas. Kaip ir visi kiti patarėjų pareigas užimantys darbuotojai, A. Nikitin specializuosis konkrečioje srityje – kuruos tvarumo projektus. Poreikis šiai kuravimo sričiai savivaldybės administracijoje išaugo natūraliai, kartu su tvarumo politikos aktualumu Vilniuje“, - tokį atsakymą Delfi perdavė savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Gavę šį komentarą savivaldybės paprašėme atsakyti į konkrečius klausimus. Ir taip pat pateikėme papildomą klausimą: kokie kvalifikaciniai reikalavimai keliami Tvarumo vadovui?

Vėliau G. Grubinskas dar papildė: „Vilniaus savivaldybės administracijos patarėjo A. Nikitin pareigų specializacijoje numatytas darnaus judumo plano priemonių įgyvendinimas susisiekimo infrastruktūros srityje. Į šias pareigas viešo konkurso būdu A. Nikitin buvo priimtas 2020 metais, taigi dabar jis grįžta į ankstesnes pareigas. Šios srities savivaldybėje anksčiau administracijos patarėjai nekuravo. Poreikis natūraliai išaugo kartu su tvarumo politikos aktualumu Vilniuje.“

A. Zuokas: situacija panaši kaip su apsimetėliu stomatologu

Vilniaus opozicijos lyderis Artūras Zuokas teigė, kad pirmiausia bandys išsiaiškinti, ar tai asmeninio politinio pasitikėjimo pareigybė.

„Tai yra visiškai nenormalu, kai žmogus, kurį Vyriausybės atstovo sprendimu reikėjo atleisti, gauna naujas pareigas. Žinant jo išsilavinimą, jį pirmiausia reikėjo nusiųsti į universiteto suolą. Dabar savamokslis eksperimentavo su Vilniaus gatvėmis jas siaurindamas ir visi vilniečiai buvo paversti bandomaisiais triušiais. Matome to pasekmes. Man tai panašu į garsiai nuskambėjusį stalių, kuris apsimetęs odontologu, pigiau kaimynams taisė dantis. Visi matom, kuo tai baigėsi. Čia viskas panašu, tik aukštesnės pareigos“, - Delfi teigė A. Zuokas.
Artūras Zuokas

Jo teigimu, A. Nikitinas turi besąlygišką buvusio mero R. Šimašiaus palaikymą ir Laisvės frakcija dėl A. Nikitino esą spaudė Vilniaus merą Valdą Benkunską.

„Mūsų žiniomis, A. Nikitinas buvo tapęs koalicijos išlikimo klausimu. Jei konservatoriai jį būtų atleidę, galėjo netgi griūti valdančioji dauguma. Jis turi labai aiškų koalicijos partnerių palaikymą. Tik, mano supratimu, konservatoriai turėjo parodyti stuburą. Jie turėjo griežčiau įvertinti R. Šimašiaus padarytas gatvių siaurinimo klaidas“, - teigė A. Zuokas.

Galiausiai A. Zuokas pridėjo, kad trečiadienio tarybos posėdžio metu opozicija reikalaus mero V. Benkunsko ir kitų savivaldybės vadovų pasiaiškinimų.

A. Nemunaitis svarsto galimybę kreiptis į teismą

Kitas opozicijai priklausantis tarybos narys A. Nemunaitis taip pat neslėpė pasipiktinimo dėl A. Nikitino perkėlimo į naujas pareigas. Būtent jis kreipėsi į Vyriausybės atstovų įstaigą, prašydamas įvertinti A. Nikitino įdarbinimo aplinkybes.
Aleksandras Nemunaitis

„Čia yra įžeidimas ir spjūvis visiems. Šis Vyriausybės atstovo sprendimas man kainavo pakankamai daug laiko ir piniginių resursų. Mes tokią išvadą pasiekėme iš trečio karto. Šį kartą buvo samdyti profesionalūs teisininkai, kurie sugebėjo surašyti tokią argumentaciją, kad Vyriausybės atstovui neliko nieko kito kaip tik pripažinti paskyrimą neteisėtu.

Tiek tada, tiek dabar administracijoje sėdi tie patys žmonės. Jie buvo atsakingi už jo priėmimą. Tai yra Adomas Bužinskas. Jis tuo metu buvo administracijos direktoriaus pavaduotojas. O Lina Koriznienė buvo personalo vadovė. Tie patys žmonės dabar yra panašiose pozicijose. Jiems pabaksnojo, kad sprendimas priimtas neteisėtai, tai ką jie padarė. Dabar tą patį žmogų perkėlė į kitas pareigas.

Adomas Bužinskas po mano komentaru Feisbuke rašė, kad tokio tvarumo vadovo nėra. Jis yra administracijos patarėjas. Toks jo statusas. Kalbėjau su kitomis frakcijomis. Bandome mes prisiminti, kiek tų patarėjų gali būti. Vilnius.lt nurodo, kad A. Bužinskas dabar turi 5 patarėjus. Tai yra miestui kainuojantis dalykas. Taip negalima: tu sugalvojai ir priėmei“, - dėstė tarybos narys.

Anot jo, savivaldybė iki A. Nikitino tvarumo vadovo neturėjo.

Jis, kaip ir A. Zuokas, teigė, kad A. Nikitinas esą yra susijęs su Laisvės partijos frakcijos tarybos nariais.

„Visiškai neabejotini ryšiai su Laisvės frakcija. Visiškai Remigijaus Šimašiaus žmogus. Po rinkimų buvo kalbama, kad R. Šimašius eis į koaliciją tik jeigu bus išlaikyti du žmonės: Mindaugas Pakalnis ir Antonas Nikitinas. Nes vienas kitą labai papildo. Buvo įtarimų, kad buvusi valdžia buvo labai palanki nekilnojamojo turto vystytojams. Čia yra du raktiniai žmonės. Vienas tvirtina architektūrinius planus, kitas galimai už miesto pinigus tvarko infrastruktūrą prie NT vystytojų statomų objektų“, - kalbėjo tarybos narys.
Vilniaus miesto savivaldybėje pasirašyta Koalicijos sutartis

Jis teigė neatmetantis galimybės kreiptis į teismą, kad atsakomybės sulauktų, N. Nikitiną neteisėtai į darbą priėmę asmenys.

„Šiandien bus tarybos posėdis, tai klausime, kokiu pagrindu priimtas, kiek tai kainuoja. Visa opozicija lygiai taip pat supranta, kad čia yra spjūvis. Čia yra įžūlu. Aš tariuosi su teisininkais, galbūt kreipsiuosi į teismą, kad surastume kaltus. A. Bužinskas ir L. Koriznienė atsakingi už neteisėtą paskyrimą. Jie neskundė to Vyriausybės atstovo sprendimo. Aš linkęs eiti toliau, kad tie žmonės būtų nubausti“, - teigė A. Nemunaitis.

Jei tai ne politinė pareigybė, A. Nemunaitis kėlė klausimą, kodėl tada nebuvo skelbtas konkursas.

Delfi paprašė įvertinti opozicijos teiginius, kad Laisvės frakcija neva prašė palikti A. Nikitiną savivaldybėje. Frakcijos seniūnas Tomas Gulbinas tai neigė: „Laisvės partijos frakcija jokių prašymų dėl A. Nikitino neteikė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)