Pasak jos, keista, kad šis sprendimas yra priimtas panašiu laiku, kai KT darbą pradėjo buvęs konservatorius Stasys Šedbaras.

A. Norkienė pažymi, kad dėl įstatymo, suteikusio profesoriui V. Landsbergiui valstybės vadovo statusą, „valstiečiai“ dar turės KT klausimų.

„Mes tikrai dar kreipsimės į Konstitucinį Teismą, kad būtų įvertinta, ar valstybės vadovo statuso suteikimas būtent Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui neprieštarauja Konstitucijai. Gaila, bet teismas grąžino mūsų inicijuotą prašymą ir, drįsčiau sakyti, kad tokiu savo sprendimu iš dalies nukrypo nuo savo paties, kaip Konstitucinio Teismo, suformuotos praktikos“, – Eltai teigė LVŽS frakcijos Seime pirmininkė.

Trečiadienį KT grąžino Seimo narių grupei prašymą ištirti, ar Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininko teisinio statuso įstatymas neprieštarauja Konstitucijai. Teismo teigimu, teikdami prašymą, parlamentarai nepateikė aiškių teisinių argumentų savo abejonėms dėl įstatymo nuostatų atitikties Konstitucijai pagrįsti.

Savo ruožtu A. Norkienė teigia, kad KT tokie teismo paaiškinimai „valstiečiams“ kelia klausimų. Politikė neatmeta, kad opozicinės partijos lūkesčių neatitinkantį paaiškinimą teismas išsakė ne be priežasties. Galbūt, retoriškai svarsto politikė, teismo sprendimui įtakos turėjo buvusio konservatorių frakcijos nario S. Šedbaro pradėtas darbas KT.

„Įdomu, kad dabar, iš tos visos praktikos KT, tie motyvai, kurie skambėjo ir tvirtinant šitą nutarimą Seime iš konservatorių pusės, taip kažkaip keistai nugulė į atsakymą mums iš KT. Tai kelia tokį klausimą – ar ne sutapimas, kad būtent KT atsiųsta pozicija labai sutampa su tuo, kad teismo teisėju Seimas paskyrė buvusį konservatorių Stasį Šedbarą. Jis tuo metu buvo ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku, kai tas klausimas buvo svarstomas Seime“, – svarstė A. Norkienė.

ELTA primena, kad valstybės vadovo statusą V. Landsbergiui Seimas suteikė dar praėjusių metų birželį. Po šio sprendimo opozicija pareiškė bandysianti sprendimą atšaukti, jei tik po kitų parlamento rinkimų atsidurs valdžioje.

Visgi, vėliau nutarta kreiptis į KT – opozicijai priklausantys „valstiečiai“ surinko reikiamus parašus ir kreipėsi į teismą kovo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)