Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad dabar jau buvęs žvalgybininkas už grotų turės praleisti 3 metus 8 mėnesius. Bausmę jis privalės atlikti pataisos namuose, kai teismo paskelbtas nuosprendis įsiteisės.

Be to, iš V. Kavaliausko teismas KAM Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui privalės atlyginti žalą – daugiau kaip 888 tūkstančius eurų. Būtent tokią sumą jis pasisavino, konstatavo teisėjas Paulius Veršekys.

Baudžiamąją bylą neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad V. Kavaliauskas ne tik suklastojo daugybę dokumentų, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, prarado valstybės paslaptį sudarančią informaciją, bet ir pasisavino valstybės turtą. Beveik milijoną eurų jis pasisavino per šešerius metus, dalis pinigų buvo panaudoti įsigyjant kriptovaliutą.

Dėl to, kad baudžiamojoje byloje yra informacijos, kuri sudaro valstybės paslaptį, teismas negalėjo atskleisti nusikaltimų padarymo aplinkybių ir motyvų, tačiau neslepiama, kad nusikaltimai buvo padaryti atliekant žvalgybinį darbą, o kaltinimai buvo susiję su žvalgybinio darbo metodais.

V. Kavaliauskas buvo sulaikytas praėjusių metų gruodžio 14 d., jis iki šių metų birželio vidurio buvo laikomas už grotų suimtas. Šiuo metu jis yra išleistas į laisvę, jam skirta intensyvi priežiūra. Ji bus taikoma iki tol, kol įsiteisės teismo priimtas nuosprendis.

Teismas buvusiam KAM Antrojo operatyvinių tarnybų departamento žvalgybininkui taip pat skyrė baudžiamojo poveikio priemonę ir penkerius metus uždraudė dirbti žvalgybinį darbą bei valstybės tarnyboje.

Dabar jau buvusiam KAM žvalgybos darbuotojui grėsė gerokai griežtesnė bausmė, tačiau jis pripažino kaltę, teigė, kad gailisi, todėl teismo procesas buvo baigtas bylą išnagrinėjus sutrumpinto proceso tvarka, todėl V. Kavaliauskui skirta laisvės atėmimo bausmė buvo sumažinta trečdaliu.

Apie kaltinimus, dėl kurių buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, V. Kavaliauskas su Delfi.lt nenorėjo kalbėti.

Kol įsiteisės nuosprendis, teismas toliau taikys laikiną apribojimą buvusio KAM žvalgybininko turtui – kriptovaliutos piniginėje esančioms lėšoms, automobiliui, butui, per kratą rastam net 41 laikrodžiui, taip pat piniginėms lėšoms, tarp kurių buvo rasta ir Ukrainos grivinų, nors su Ukraina įvykdyti nusikaltimai nesusiję.

Tyrimo metu surinktų duomenų nekomentavo ir Generalinė prokuratūra – pasak valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro Martyno Jovaišos, tai yra susiję su valstybės paslaptį sudarančia informacija. Tačiau, prokuroras patikino, šiame tyrime dabar jau kaltu pripažintas V. Kavaliauskas buvo vienas įtariamasis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)