Į VRK dėl minėto vaizdo įrašo kreipėsi pats A. Zuokas, kuris dalyvavo Vilniaus miesto mero rinkimuose ir juos pralaimėjo.

VRK, už balsavus penkiems nariams, prieš – trims, dviem susilaikius, vaizdo įrašą „Kodėl Zuokas yra nusikaltėlis?“ pripažino politine reklama, skleista neigiamais A. Zuoko interesais, nes šiuo vaizdo įrašu esą buvo skleidžiama neigiama informacija su įvardytu siekiu daryti įtaką rinkimų rezultatams, paveikti rinkėjų motyvaciją balsuoti rinkimuose, tai yra raginant nebalsuoti už A. Zuoką. Tokį VRK sprendimą lėmė pirmininkės Linos Petronienės balsas.

Balsų dauguma VRK vaizdo įrašą taip pat pripažino paslėpta politine reklama. Ją skleidžiant, VRK vertinimu, buvo pažeistas Rinkimų kodeksas, nes politinė reklama buvo nepažymėta ir skleista neatlygintinai.

Pagal Rinkimų kodeksą, nepažymėta politinė reklama laikoma paslėpta politine reklama. Politinė reklama, pažymėta nesilaikant nustatytų reikalavimų, ir paslėpta politinė reklama yra draudžiamos. Už jų skleidimą taikoma įstatymų nustatyta atsakomybė.

Pagal kodeksą, skleisti politinę reklamą neatlygintinai draudžiama.

Šis VRK sprendimas gali būti skundžiamas administracine tvarka.

Artūras Zuokas

O. Šurajevas vaizdo įrašą „Kodėl Zuokas yra nusikaltėlis?“ socialiniame tinkle „Youtube“ paskelbė kovo 1-ąją, vykstant savivaldos rinkimų kampanijai.

„Šiame įraše, pasak pranešėjo, Olegas Šurajev paskelbė kompromituojančius, taip pat tikrovės neatitinkančius faktus apie kandidatą į Vilniaus miesto merus Artūrą Zuoką, naudojo grubią, rusišką, necenzūrinę leksiką, įžeidinėjo Artūrą Zuoką, daug kartų naudojo neapykantos kalbą ir tokius veiksmus atliko rinkiminės kampanijos metu“, – gegužės 12-ąją per VRK posėdį pareiškimą skaitė VRK Teisės ir tyrimų skyriaus patarėjas Ramūnas Ramanauskas.

„Pranešėjo teigimu, būtent šis įrašas turėjo neigiamų pasekmių kandidatui į Vilniaus miesto merus Artūrui Zuokui, mažino pasitikėjimą juo, žemino jį, rodė rinkėjo akyse A. Zuoką kaip nepatikimą, nesąžiningą politiką. Toks įrašas prieinamas ir nepilnamečiams iki šio laiko, ir, pranešėjo vertinimu, O. Šurajev įrašo turinys yra neigiama politinė reklama“, – kalbėjo R. Ramanauskas.

Vilniaus mero rinkimuose dalyvavęs A. Zuokas pripažino pralaimėjimą, kai antrajame ture didesnį gyventojų palaikymą pelnė kitas kandidatas Valdas Benkunskas.

Jau anksčiau A. Zuokas yra kalbėjęs apie savivaldos rinkimų kampaniją, kuri, pasak politiko, buvo ne visai švari – esą oponentai bandė pilti purvo ir melo krūvas, „pasitelkė komiką“, tai yra O. Šurajevą.

Tiesa, A. Zuokas teigė nemanantis, kad tai turėtų paveikti gyventojų apsisprendimą balsuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)