„Mes neskambinome pavojaus varpais, kol nejautėme tam poreikio. Nes pats srautas pabėgėlių yra gerokai sumenkęs. Gal netgi sakyčiau, kad visai srautas yra dingęs. Mes dabar turime problemą rotacijai būsto, kuris buvo suteiktas laikinai, baigiasi panaudos sutartis ir ukrainiečiams reikia rasti naują gyvenamą plotą“, – teigė iniciatyvos atstovas G. Galdikas.

Jis teigė, jog yra lietuvių, kurie pratęsia panaudos sutartis.

„Žinoma, kad taip galima daryti, yra taip darančių, bet reikia suprasti ir mūsų tautiečius, kurie geranoriškai užleido būstą laikinam ukrainiečių apgyvendinimui. Tai buvo žiemos/pavasario laikotarpiai, kai tas būstas buvo laisvas. Dabar ateina turizmo sezonas, jei mes kalbame apie turizmo sodybas, poilsio namus – žmonės iš to gyvena ir elementariai prašo ukrainiečius tuos plotus atlaisvinti ir daryti savo verslą. Čia kaip vienas iš pavyzdžių“, – LNK sakė jis.

G. Galdikas LNK teigė, jog praėjusią savaitę iniciatyva kreipėsi į visuomenę pranešimu spaudai.

„Mums to būsto vėl trūksta. Nes tas rezervas, kuris buvo prikauptas – jau yra išsemtas“, – sakė „Stiprūs kartu“ atstovas.

Jis žiniose pasakojo, kad nemaža dalis ukrainiečių kreipiasi į savivaldą, prašydami parūpinti laikiną gyvenamą vietą.

„Tos problemos yra sprendžiamos, bet žinome, kad tas resursas nėra guminis, jis yra pakankamai greitai išsemiamas. Todėl vėl kreipėmės į visuomenę, prašydami vėl aktyvuotis, mobilizuoti savo galimybes ir pajėgumus, bei papildyti tą būsto rezervą. Ir ne tik fiziniai asmenys, bet ir verslai, ypatingai kreipiamės į juos, prašydami išnuomoti būstą“, – kalbėjo iniciatyvos „Stiprūs kartu“ atstovas G. Galdikas.

Paklaustas apie Lietuvos gyventojų nuotaikas dėl pagalbos ukrainiečiams, iniciatyvos „Stiprūs kartu“ atstovas sutiko, kad entuziazmas blėsta.

„Šiek tiek pastebimas to entuziazmo išblėsimas, bet tai visiškai suprantama. Yra begalės iniciatyvų, telkiant ir teikiant pagalbą ukrainiečiams. Ir jeigu žmogus, paaukojęs vienai ar kitai organizacijai, kuri kažkokiu būdu padeda ukrainiečiams, jis jaučiasi atlikęs savo pareigą. Ir negalima versti, sakyti, kad jis nieko nepadarė. Mes kreipiamės į tuos, kurie turi galimybę suteikti resursą“, – sakė pašnekovas.

Laikinas gyvenamas būstas buvo suteiktas daugiau nei 30 tūkst. ukrainiečių, sakė pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su G. Galdiku žiūrėkite čia: