Užšalo durys

Šalčiai trikdo viešojo transporto darbą. Jie galėjo būti viena priežasčių, kodėl kai kuriuose autobusuose bilietų nuskaitymo komposteriai pirmadienį veikė su trikdžiais.

Tačiau viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktorius Gintaras Neniškis pabrėžė, kad tai tik pavieniai atvejai.

„Pasitaikė, kad autobusai vėlavo dėl užšalusių durų. Tačiau situacija nėra kritinė. Pavojingiausios autobusams oro temperatūros yra nuo 0 iki 2 laipsnių ir daugiau nei 20 laipsnių šalčio“, – aiškino vadovas.

Ruošiasi didesniems šalčiams

G.Neniškis priminė, kad pernai, kai termometro stulpelis buvo nukritęs iki 20 laipsnių šalčio, nutraukti reisai sudarė nuo 6 iki 9 proc. Dabar 1–2 proc.

„Keleivių prašome kantrybės. Eiti į tas stoteles, kur važiuoja daugiau autobusų, kad nereikėtų ilgai laukti. Jei bus 20 laipsnių šalčio, tikrai nebus taip, kad autobusai važiuotų 100 proc.“, – pabrėžė G.Neniškis.

Įmonės „Klaipėdos autobusų parkas“ Eksploatacijos direktorius Gintautas Mockevičius aiškino, jog prognozuojamiems didesniems šalčiams ruošiamasi iš anksto. Ant kojų sukeltos visos tarnybos, kurios padėtų vairuotojams įjungti autobusus.

Dėl nušalimų kreipsis vėliau

Į medikus dėl nušalimų kol kas kreipėsi tik pavieniai klaipėdiečiai. Dažniausiai taip elgėsi neblaivūs arba gyvenamosios vietos neturintys asmenys. Nejaučiama ir peršalimo ligų ar gripo protrūkio.

„Noriu pasidžiaugti, kad pastarosiomis dienomis iškvietimų nebuvo daug. Nukentėjusiųjų nuo šalčio beveik neturėjome. Buvo pora neblaivių vyriškių, kurie jautėsi šalčio prispausti, bet šalčio poveikis nebuvo stiprus ir pagalbos jiems tikrai nereikėjo“, – komentavo Klaipėdos greitosios pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja, vyriausioji slaugos administratorė Nijolė Dambrauskienė.

Pavaduotoja spėjo, kad žmonės, vyraujant šaltiems orams, rūpinasi savo sveikata – pradėjo šilčiau rengtis, mažiau vaikščioti lauke.

„Nėra blogo oro. Yra netinkama apranga. Ima siaubas, kai jaunos merginos eina atsisegusios striukes, o po jomis vilki plonus megztukus“, – teigė N.Dambrauskienė.

Privers atostogauti

Miesto savivaldybė vakar nusiskundimų dėl šaltų patalpų mokyklose ir vaikų lopšeliuose-darželiuose nesulaukė.

„Kol kas viskas gerai. Bijome prognozuojamų didesnių šalčių. Gali visko nutikti“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė.

Dėl šalčių į mokyklas gali būti nevedami mokiniai. Esant 20 laipsnių šalčio pamokos gali būti neorganizuojamos visų tipų bendrojo lavinimo mokyklų 1–5 klasėse. Temperatūrai nukritus iki 25 laipsnių, pamokos nevyktų ir 6–12 klasių bei bendrąjį lavinimą teikiančių profesinių mokyklų mokiniams.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigoms tokia tvarka negalioja.

„Kad ir kokie šalčiai būtų, tėvams vis tiek reikia eiti į darbą“, – pabrėžė V.Gembutienė.

Patarimai, kaip elgtis šaltu oru

Specialistai pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į aprangą. Rekomenduojama vilkėti natūralaus pluošto – vilnonius, o ne sintetinius drabužius. Svarbu nepamiršti pirštinių, šaliko, kepurės, šiltų kojinių. Dažniausiai šalčio pažeidžiamos rankos ir kojos.

Veido odą patariama drėkinti arba naudoti specialiai šaltam orui skirtus kremus. Pašalusio veido svarbu netrinti, nes gali atsirasti žaizdelių.

Šaltuoju metu grįžus iš lauko patariama gerti šiltus gėrimus. Įprastą kavą ir arbatą siūloma pakeisti arbatžolėmis. Nepamiršti reikėtų ir citrinos, imbiero.

Vyraujant šalčiams, griežtai draudžiama vartoti svaigiuosius gėrimus lauke. To nereikėtų daryti ir prieš išeinant į lauką.

Lengvai nušalusias kojas ir rankas patariama pamerkti į šiltą, o ne karštą vandenį. Priešingu atveju galima pakenkti audiniams. Vandenį reikėtų vis pašildyti 2–3 laipsniais.

Oro temperatūra artimiausiomis paromis

antradienį dieną – 8–11 laipsnių šalčio;

trečiadienį naktį – 16–19, dieną – 10–13 laipsnių šalčio;

ketvirtadienį naktį – 20–23, dieną – 14–17 laipsnių šalčio;

penktadienį naktį – 20–23, dieną – 14–17 laipsnių šalčio;

šeštadienį naktį – 17–20, dieną – 8–11 laipsnių šalčio.