Piketai ketvirtadienį bus rengiami prie Lietuvos nacionalinio dramos teatro, Kultūros ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės, trečiadienį pranešė organizatoriai.

"Mums nepriimtina nepagarba Kristaus veidui", - BNS sakė viena iš protesto akcijų organizatorių, 22 metų ateitininkė Santa Kančytė.

Pasak jos, piketuose prieš Romeo Castellucci spektaklio "Apie Dievo sūnaus veido koncepciją" rodymą dalyvaus iki devynių žmonių - tokiam skaičiui nereikia gauti savivaldybės leidimo.

"Pati esu ateitininkė, bet dalyvaus įvairūs žmonės, daugiausia - studentiško amžiaus bendraminčiai. Mes norime išreikšti nepritarimą tam, kad spektaklis finansuojamas iš valstybės lėšų. Spektaklis skaudina dalį visuomenės", - sakė S.Kančytė.

"Mes ragintume nerodyti to spektaklio. Bet greičiausiai to neįvyks. Mūsų pagrindinis tikslas - atkreipti dėmesį, kad jis buvo finansuojamas iš valstybės lėšų, neatsižvelgiant į visuomenės bendrąjį gėrį, reikalą saugoti ir ginti tai, kas tam tikrai visuomenei šventa ir brangu", - kalbėjo ji.

Prieštaringai vertinamą spektaklį savaitgalį ketinama rodyti per teatro festivalį "Sirenos". Dėl tokių planų antradienį kilo diskusijos Seime, kuris ėmė svarstyti raginimus užkirsti kelią rodyti spektaklį.

Konservatorių partijos lyderis premjeras Andrius Kubilius trečiadienį sakė gerbiantis kūrybinę laisvę, bet paragino festivalio organizatorius "su visa atsakomybe apsvarstyti dar kartą visuomenės išreikštą susirūpinimą".

Spektaklyje naudojamas italų Renesanso tapytojo Antonello da Messinos paveikslas "Pasaulio Išganytojas". Jo fone pasakojama išmatų nebesulaikančio seno ligoto tėvo istorija, jo santykiai su sūnumi.

Spektaklio reklama sulaukė Lietuvos Katalikų bažnyčios protestų. Vilniaus arkivyskupo metropolito kardinolo Audrio Juozo Bačkio laiške tikintiesiems primenama pareigą prieštarauti, kai Kristaus atvaizdas bei kiti religiniai ženklai yra sąmoningai niekinami.

Šią poziciją parėmė ir Lietuvos stačiatikiai. Anot jų, "niekas negali likti nuošalyje ir abejingas šiai šventvagystei bei bendražmogiškų kultūros ir religinių vertybių niekinimui".

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas šią savaitę interviu BNS sakė, kad protestai ir raginimai boikotuoti yra priimtini demokratinėje visuomenėje, tačiau teigė, kad reikalavimai cenzūruoti festivalį labiau būdingi nedemokratiniams režimams.

Pats 52 metų R.Castellucci trečiadienį paskelbtame interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė, jog "prieštaringa reakcija patvirtina, kad mūsų spektaklis yra geras".

Romos katalikais save laiko 77 proc. Lietuvos gyventojų, stačiatikių yra 4 proc., 0,8 proc. teigia esantys sentikiai. Nė vienai religinei bendruomenei savęs nepriskiria 6 procentai gyventojų.