„Gausi mažesnę algą, nes netaikys NPD lengvatos ir 30 eurų išmoką. Vaikas suserga. Kaip skaičiuos išmokas? Tik nuo mažesnės algos? Tokiu atveju vaikus auginančios ir dirbančios šeimos patirs nuostolių“, – įžvelgė pašnekovė.

Kaip žinia, išmokos ligos atveju skaičiuojamos atsižvelgiant į darbo užmokestį.

„O jei nuims NPD lengvatą, tai alga sumažės. Ir gausime mažesnę ligos išmoką. Aš esu 3 vaikų mama, man tai – ypač svarbu. Juk maži vaikai dažnai serga“, – dėmesį atkreipė pašnekovė.

Iš „Sodros“ gaus išmokas nepritaikius PNPD

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Socialinio draudimo skyriaus atstovų teigimu, šiuo metu „Sodra“ mokėdama ligos išmokas už ne pilną mėnesį NPD ir PNPD netaiko.

„Jei žmogus serga ilgiau kaip mėnesį ir yra darbdavio pateikta informacija, kad būtų taikomas NPD (PNPD), tai „Sodra“ mokėdama išmokas jį pritaiko. Po naujųjų metų vaikus auginančios mamos (tėvai), slaugysiantys vaikus trumpesniu nei mėnesio laikotarpiu ir gausiantys išmokas, pokyčių nepajus.

Asmenys, slaugysiantys sergančius vaikus ilgesnį nei mėnesio laikotarpį, iš „Sodros“ gaus išmokas nepritaikius PNPD, tačiau iš valstybės biudžeto jiems bus išmokėti 30 eurų vaiko pinigai“, – aiškino jie.

Tikina, kad finansinė padėtis tik gerės

SADM Piniginės paramos skyriaus vedėjos Svetlanos Kulpinos teigimu, Seimui priėmus Išmokų vaikams įstatymą, nuo 2018 m. sausio 1 d. 30 eurų išmoka vaikui būtų mokama kiekvienam vaikui kaip universali išmoka, t. y. nepriklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų.

„Gausiai šeimai, auginančiai tris ir daugiau vaikų, bus mokama papildoma išmoka: vaikui nuo gimimo iki 2 metų – 28,5 eurų, vaikui nuo 2 iki 18 metų –15,2 eurų. Išmoka vaikui būtų mokama iki vaikui sukaks 18 metų ir vyresniems vaikams, jeigu jie toliau mokysis pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau kaip iki 21 metų“, – dėstė ji.

Vadovaujantis šia sistema, pavyzdžiui, tris vaikus (vienas iš kurių iki 2 metų amžiaus) auginanti šeima, kurioje kiekvienas iš tėvų gauna minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), gautų 30+30+30+28,5+15,2+15,2 =148,9 EUR, o šiuo metu, pritaikius papildomą neapmokestinamą pajamų dydį (PNPD), gauna 28,5 + 15,2 + 15,2 +21 (PNPD) =79,9 EUR.

Tėvai įspėjami apie galimus trikdžius

DELFI primena, kad, nors pastaruoju metu žadantys teikti prašymus vaiko pinigams gauti tėvai buvo raginami planuoti tai daryti ne savivaldybėje, o el. erdvėje, pasirodo, numatoma, kad ši net dvi pirmąsias sausio savaites gali neveikti.

„Nuo sausio 1 bus galima kreiptis dėl šios išmokos, tačiau gali būti, kad porą savaičių bus paklaida įjungiant pačią sistemą“, – antradienį Seime vykusios konferencijos metu pranešė SADM viceministras Eitvydas Bingelis.

Paklaustas, ką turi omenyje, jis aiškino, kad reikės instaliuoti patį modelį – šiuo metu egzistuojančioje el. sistemoje turi būti sudaryta galimybė paprašyti vaiko pinigų.

„Mes turėsime tiesiog sukurti atskirą modeliuką, kuriame bus supaprastintas pateikimas. Kai bus priimtas įstatymas, mes susitinkame su programuotojais, pasiruošiame formą, darome užsakymą ir atnaujiname sistemą“, – aiškino E. Bingelis.

Tačiau, guodė jis, vaiko pinigai šeimas, vadovaujantis įstatymu, pasieks iki kito mėnesio 25 dienos, tad galimi trikdžiai neva ne problema. Maža to, rūpintis tuo esą iš viso nereikėtų, nes pinigai gali būti išmokėti atgaline data.

Siekis: iki 2020 m. kiekvienam vaikui – 100 eurų

Savo ruožtu Seimo narys Tomas Tomilinas tikino, kad premjero siekis – iki kadencijos pabaigos kiekvienam šeimoje augančiam vaikui mokėti po 100 eurų.

„Judame link Lenkijos pavyzdžio – 100 eurų – 2020 m. Tačiau mes pasiūlėme sistemą, kuri nediskriminuoja šeimų dėl vaikų skaičiaus. Net nuo vieno vaiko pradedant yra mokami vaiko pinigai“, – kalbėjo politikas.

Anot jo, galbūt galėtų išlikti ir papildomos lengvatos dirbantiems tėvams, jei vaiko pinigai ir ateityje siektų tik 30,02 euro, tačiau Vyriausybės planai yra kitokie.

„Lengvata dirbančioms šeimoms yra gera priemonė, mano giliu įsitikinimu, ji turėtų išlikti, jei vaiko pinigai nedidės. Tačiau premjeras Saulius Skvernelis yra pareiškęs, kad mūsų tikslas – Lenkijos modelis, kai vaiko pinigai iki kadencijos pabaigos pasieks maždaug 100 eurų ribą“, – nurodė jis.