Nyderlandai ir Šveicarija pranešė, jog omikron atmaina šalyje jau tapo dominuojančia koronaviruso atmaina. Europoje ji plinta dar nematytu greičiau.

Prancūzija ir Didžioji Britanija, Graikija ir Portugalija skelbia apie rekordinius naujų COVID–19 atvejų skaičius. Prancūzija paskelbė per 24 valandas užregistravusi kone 180 tūkst. naujų koronaviruso atvejų.

Italijoje jau dvigubai daugiau atvejų nei para anksčiau.

Daugelis Europos valstybių sugrąžino kai kuriuos suvaržymus. Tačiau testavimų, reikalavimų keliamų keliautojams politiką pamiršo koordinuoti. Europos oro uostuose ir vėl tvyro nežinomybė – net paskiepyti klausia, kaip, kada ir ar apskritai reikia testuotis.

„Vis dar gali keliauti, bet esi priklausomas nuo vietos valdžios malonės ir nuo jų testavimo politikos. Pavyzdžiui Kopenhagoje nurodymai labai skiriasi nuo Romos. Užsieniečiams Romoje labai sunku suprasti, kur galima testuotis“, – pasakojo vienas turistas.

„Neabejotinai turizmas buksuoja. Užsakymų sumažėjo pradėjus plisti omikron atmainai. Atšaukiamos rugsėjį ir spalį užsakytos kelionių rezervacijos. O norintieji keliauti nedrįsta nieko užsakyti dėl ką tik įvestų suvaržymų“, – sakė Italijos turizmo federacijos atstovas Stefano Corbari.

Tuo metu šalia Daniją ir Švediją jungiančio tilto nusidriekė automobilių eilė, Švedijai pareikalavus visiems užsieniečiams prieš patenkant į šalį pasidaryti testą.

Paryžiuje ir Berlyne antrus metus iš eilės prieš Naujuosius ribojami žmonių kontaktai. Vokietija uždarė naktinius klubus ir nebeįleidžia žiūrovų į sporto varžybas.

Suomija nebeįsileidžia nevakcinuotų lankytojų iš užsienio.

Londonas kol kas apsiriboja perspėjimais atsakingai švęsti Naujuosius.

Ir nors kai kurie tyrimai rodytų, kad ši atmaina nulemia lengvesnę ligą, o vakcinos padeda išvengti sunkios ligos eigos ir mirties, PSO ragina neprarasti atsargumo.

Užsikrėtimų omikron atmaina skaičius padvigubėja per dvi ar tris dienas. Tad ši atmaina vis tiek gerokai apkraus sveikatos sektorių.

Pavyzdžiui, Prancūzijos ligoninių federacija sako, kad sunkiausios dienos laukia ateityje.

Dar nematytam atvejų šuoliui šalys ruošiasi ne tik suvaržymais. Pavyzdžiui, JAV perpus sumažino izoliacijos trukmę užsikrėtusiems, bet ligos simptomų nejaučiantiems žmonėms. Kad apribotų sutrikimų ir darbo jėgos trūkumo mastą.

Pasekti JAV pavyzdžiu Vyriausybę ragina ir Jungtinės Karalystės mokslininkai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: