Ipre, per kurį ėjo fronto linija ir vyko aršūs mūšiai, buvo pirmą kartą panaudotas cheminis ginklas - milijonus gyvybių nusinešusios iprito dujos.

Šalies vadovė prie „Porte de Menin“ paminklo tylos minute pagerbė per karą žuvusių aukų atminimą, dalyvavo „Taikos suolelio“ („Banc de la Paix“) atidengimo ceremonijoje ir kartu su kitais Europos Sąjungos (ES) valstybių vadovais padėjo simbolinę keramikinę gėlę.

Prezidentė pabrėžė, jog šiandien, dabartinių įvykių Ukrainoje kontekste, jaučiame tikrąją taikos ir saugaus gyvenimo vertę.

„Europą nualinę ir milijonus gyvybių nusinešę karai - skaudus įrodymas, kad taika yra labai trapi ir ją reikia nuolatos puoselėti. Europos Sąjunga daugiau nei 50 metų kūrė taiką ir gerovę, saugų, stabilų ir laimingą gyvenimą savo žmonėms. Šiandien mūsų pareiga užtikrinti, kad tragiškos praeities pamokos niekada nepasikartotų, nebūtų paminta suverenių valstybių teisė pačioms laisva valia kurti savo ateitį“, - sakė šalies vadovė.

Aukų skaičiumi Hirošimai prilyginamas Ipras yra tapęs Pirmojo pasaulinio karo simboliu.

Po iškilmingos ceremonijos Ipre prezidentė dalyvaus neformalioje ES valstybių ir vyriausybių vadovų vakarienėje, kurioje bus svarstomos Europos Komisijos prezidento kandidatūros ir nubrėžti penkerių metų Komisijos veiklos prioritetai.

Gegužės mėnesį išrinkus naująjį Europos Parlamentą, darbą pradės ir naujai paskirta Europos Komisija.

Šalies vadovė pabrėžė, kad svarbus naujosios Komisijos uždavinys tęsti pradėtus žmonių gerovei strateginius darbus. Būtina toliau stiprinti ES finansinį stabilumą, didinti ES konkurencingumą, skatinti naujų darbo vietų kūrimą.

Šalies vadovės teigimu, energetinė priklausomybė nuo monopolinių tiekėjų verčia energijos vartotojus mokėti per didelę kainą ir sukuria riziką, jog bet kada gali būti nutrauktas energijos tiekimas. Todėl energetinis saugumas, alternatyvių šaltinių paieška ir diversifikacija yra vienas svarbiausių prioritetų. Taip pat būtina užbaigti formuoti ES vidaus energijos rinką, įgyvendinti strateginius jungčių projektus, panaikinti atskirų regionų energetinę izoliaciją ir užtikrinti jos efektyvų funkcionavimą.

Išorės politikoje, Lietuvos vadovės teigimu, būtina toliau plėtoti ES Rytų partnerystės politiką ir sudaryti laisvosios prekybos sutartis su globaliais ES partneriais, tarp jų būsimą didžiausią pasaulyje prekybos susitarimą su JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)