Pasak Prezidentės, akivaizdu, kad migracijos krizė tik gilėja ir tampa pasauliui vis didesne problema. Ligšiolinės pastangos suvaldyti nelegalios migracijos srautus buvo per vangios, sprendimai įgyvendinami per lėtai.

Kol kas ES išorės siena nėra tinkamai saugoma, stringa prieglobsčio prašytojų registracija – Italijoje realiai veikia vos 1 iš 6 pabėgėlių registracijos centrų, Graikijoje netrukus pradės veikti 1 iš 5. Taip pat vis dar nėra pakankamai įgyvendinamas ekonominių migrantų grąžinimas, vos 40 proc. nelegalių migrantų realiai išvyksta iš ES atgal į savo kilmės šalį. Nepakankamai dirbama su trečiosiomis šalimis, iš kurių į Europą plūsta didžiausi nelegalių migrantų srautai.

Prezidentė pabrėžė, kad problema negali būti išspręsta tik migrantų pasidalinimu tarp valstybių. Chaosas nesibaigs, kol nebus aiškios pabėgėlių priėmimo sistemos ir registracijos bei efektyvios ES išorės sienos apsaugos.

Didelę nelegalių migrantų srauto dalį sudaro Afrikos šalių gyventojai, todėl ES vadovai Valetoje šią problemą aptars ir su 35 Afrikos šalių vadovais. Bus priimta bendra ES ir Afrikos šalių deklaracija ir bendras veiksmų planas. Taip pat bus sukurtas ES Pagalbos fondas Afrikai.