„Man rodos, kad tarp politikų, politikų gretose faktiškai nėra jokių didesnio nuomonių išsiskyrimo, kad Vytautas Landsbergis buvo faktinis valstybės vadovas ir rezoliucijoje tai pasakoma“, – antradienį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Artėjant Laisvės gynėjų dienos trisdešimtmečiui, Seimui siūloma priimti šiam jubiliejui skirtą rezoliuciją, kurios projektą antradienį ketina pateikti Seimo narys, konservatorius, Kovo 11-osios Akto signataras Emanuelis Zingeris.

Joje kalbama apie Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – reikšmę šalies ir pasaulio istorijai.

Dokumento projekte primenama ir apie tai, kad „istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis“.

Seimo rezoliucijoje siūloma išreikšti „didžiausią pagarbą Lietuvos laisvės gynėjams ir aukoms, tą tragišką 1991 m. sausio 13-sios naktį apgynusiems Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“.

2021 m. sausio 13 d. bus minimos Laisvės gynimo 30-osios metinės. Šio jubiliejaus minėjimas dėl pandemijos pirmą kartą vyks virtualioje erdvėje.