Iškilmingame minėjime, skirtame Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti, parlamento vadovė akcentavo, kad su nužmoginta sistema neįmanoma susitarti.

„Mūsų istorinė patirtis sako: su šita nužmoginta sistema neįmanoma susitarti. Neįmanoma jos atžvilgiu likti neutraliam. Jos veikimo būdas – prievarta. Ji pripažįsta tik jėgą. Laviruojantys, ieškantys kompromisų, kalbantys apie kažkokius taikos susitarimus turi suprasti, kad tai leidžia tai sistemai persitvarkyti, atgauti jėgas, pasiruošti kitam agresijos etapui.

Kiekvienas karas anksčiau ar vėliau baigiasi taika, tačiau taika privalo būti teisinga. Šiandien teisingos taikos pagrindas yra Ukrainos pergalė, kuri, tikiu, duos pradžią tos nežmoniškos sistemos pabaigai”,- iškilmingame minėjime sakė V. Čmilytė- Nielsen.

Ji tiki, kad bus atstatytas teisingumas – ir europiniu, ir tarptautiniu lygiu.

„Tikiu, ateis laikas, kai priskirti save sovietiniam totalitariniam paveldui bus tolygu vadintis nacizmo šalininku. Taip per Rytų ir Vakarų istorinės atminties sąsają Europos sąmonėje būtų atstatytas teisingumas – ir europiniu, ir tarptautiniu lygiu.

Nusikaltėliai turi gauti teisingą atpildą, jų nusikaltimai pasmerkti. Didvyriškumas privalo būti įvertintas. Aukos turi būti prisimintos. Tai normalaus, civilizuoto gyvenimo pagrindai, kurie buvo negailestingai naikinami, bet nesunaikinti”,- sakė V. Čmilytė- Nielsen.

Parlamento vadovė apgailestavo, kad sovietiniai, ypač stalininio laikotarpio nusikaltimai, dar nėra ryžtingai įvertinti.

„Istorija nėra tik dūmas, neblaškomas vėjo. Ji neišnyksta be jokio pėdsako, o veikia mumyse ir per mus. Praeitį įsisąmonindami suteikiame jai kryptį, kokybę, sąsają su dabartimi ir ateitimi.

1941 m. birželio 14-oji, o prieš tai 1940 m. birželio 15-oji, yra ne vien skaudūs Lietuvos istorijos puslapiai. Tai ir Europos istorija.

Tai kruvini pavyzdžiai neišprovokuotos sovietinės agresijos, kuri buvo vykdoma pagal susitarimą su nacistiniu režimu. Pastarasis yra sulaukęs griežto, ryžtingo pasmerkimo Europoje ir visame pasaulyje.

Deja, sovietiniai, ypač stalininio laikotarpio nusikaltimai, dar nėra taip pat ryžtingai įvertinti. Jų pasmerkimas bendroje Europos sąmonėje dar nėra savaime suprantamas”,- iš istorinės parlamento tribūnos sakė V. Čmilytė- Nielsen.

Seimo Kovo 11-osios Akto salėje vykusio minėjimo, skirto Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti, dalyviai tylos minute pagerbė visų sovietinės agresijos aukų, visų didvyriškai besipriešinusių agresijai, o taip pat ir žuvusių Ukrainos karių, atminimą.

Trečiadienį Lietuvoje vyksta renginiai, skirti tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti, pagerbiamas okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų atminimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)