Š. Černiauskas įvardijo, kad jau spėjo paskaityti parengtą planą, tačiau pridūrė, kad „didelio saugumo jausmo tai neprideda“. „Tai yra planas, kurį perskaičius tu turėtum kažką suprast ir jaustis saugiau, bet labai jis man abstraktus pasirodė, – kalbėjo žurnalistas. – Na, galbūt labiau apčiuopiamesnis dalykas, kad yra kuriama nauja institucija.“

Minima institucija – Nacionalinė visuotinės gynybos koordinavimo taryba. Pristatant VGT patvirtintą planą buvo įvardyta, kad ji bus atsakinga už organizacijų ir valstybės sąveiką. „Bet, vis dėlto, iš to kelių puslapių dokumento nesimato, kad būtų kažkoks labai konkretus planas“, – kalbėjo Š. Černiauskas.

VGT patvirtintą planą žiniasklaidai pakomentavęs prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Gitano Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys pabrėžė, kad svarbi plano dalis – visuomenės įtraukimas. „Be abejo, visuomenė turi įsitraukti karinės grėsmės akivaizdoje. Kaip tai bus įgyvendinama, kaip tai bus daroma tas planas pernelyg neapibrėžia. Čia labiau gal toks juodraštinis variantas, kurį dar reikės labai stipriai tobulinti ir detalizuoti“, – kritikavo žurnalistas Š. Černiauskas.

Šarūnas Černiauskas

Pristatant planą taip pat buvo pranešta, kad kitąmet bus organizuojamos didelio masto mobilizacijos pratybos. „Pratybos visada gerai, ypač matant, kas darosi visiškai netolimame užsienyje. Jos yra gerai, jos yra reikalingos. Be abejo, – kalbėjo laidos „Jūs rimtai?“ svečias. – Kitas dalykas, jeigu mes kalbame apie visuomenės įtraukimą į tai. Tai kaip tu tą visuomenę įtrauksi? Kalbos yra gražios, visuomenė dalyvaus, mes pasistengsim, bet kaip? Kaip žmones mobilizuoti tai grėsmei?“

Žurnalistas pabrėžė, kad didžiausia svajonė, kad to plano mums niekada ir neprireiktų, to palinkėjo ir Delfi laidos žiūrovams. „Bet jei tu sakai, kad tu ketini paruošt visuomenę, kad ji tokiu atveju būtų pasirengus, įsitrauktų ir žinotų savo funkcijas, tai būtų gerai, jei tu pasakytum, kaip tu tai padarysi“, – tvirtino Š. Černiauskas.

Delfi primena, kad VGT Valstybės gynimo planą patvirtino pirmadienį. Pasak K. Budrio, tai planas, kaip praktinėmis priemonėmis bus įgyvendinamas visuotinės gynybos principas. „Tai reiškia, kad Lietuvoje turime viešą, paprastą, visiems prieinamą dokumentą, kuris pasako, kaip valstybė mato save karo metu, kokias funkcijas vykdys ir kaip mato kiekvieno piliečio ar organizacijos, (...) ar įmonės įsitraukimą į valstybės gyvenimą“, – po VGT posėdžio Prezidentūroje kalbėjo K. Budrys. Taip pat nutarta steigti Nacionalinę visuotinės gynybos koordinavimo tarybą, kuri bus atsakinga už organizacijų ir valstybės sąveiką.

Laidoje „Jūs rimtai?“ kiekvieną penktadienį aptariamos svarbiausios savaitės naujienos. Šį kartą laidoje – ir planuojama „jūra“ Druskininkuose, ir po kitais prekės ženklais paslėpta „Vičiūnų“ produkcija bei dar daugiau. Visas „Jūs rimtai?“ laidas galite rasti Delfi portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją