Čekija išsiunčia 18 Rusijos ambasados darbuotojų dėl 2014 m. įvykusių sprogimų amunicijos sandėlyje. Apie tai šeštadienį pranešė šalies premjeras, informavo naujienų agentūra dpa.

Buvo nustatyta, kad šie diplomatai yra Rusijos Federacijos Išorinės žvalgybos tarnybos (SVR) ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) pareigūnai. Tai patvirtino Čekijos vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas, kuris taip pat eina užsienio reikalų ministro pareigas. Rusams nurodyta iš šalies išvykti per 48 valandas.

T. Krasauskas teigė, jog sprendimas išsiųsti Rusijos ambasados Čekijoje darbuotojus buvo nulemtas keleto priežasčių.

„Reaguojama į ilgalaikį Rusijos žvalgybos stiprėjimą ir dominavimą Čekijoje. Šis sprendimas, aišku, susijęs su daug kitų klausimų. Yra ir tai, kad artėja rinkimai, tai, kad buvo ketinama keliauti į Maskvą tartis dėl vakcinos „Sputnik V“ importo. Su tuo, kad Rusijos kompanija „Rosatom“ nori dalyvauti branduolinės jėgainės statybose Čekijoje. Ir su tuo, kad 10 milijonų gyventojų turinčioje šalyje buvo apie 120 rusų diplomatų, eilė veikiančių rusų organizacijų, gyvena apie 15 tūkstančių registruotų rusakalbių, spėjama, kad yra dar apie 100 tūkstančių visoje šalyje“, – Žinių radijo laidoje sakė T. Krasauskas.

Jis priminė ir 2014 metais Čekijoje susprogdintą sandėlį, jo metu žuvo du asmenys.

„Tas sandėlis priklauso kariuomenei, ten yra eilė sandėlių, jie yra netoli Slovakijos sienos, stipriai nuo Prahos nutolusi vieta. Tą sandėlį iš kariuomenės nuomavosi privati firma, kuri užsiėmė prekyba ginklais. Tie sprogimai buvo susiję su siuntomis, spėjama, kad rezultate turėjo žūti bulgaras, kuris buvo tos siuntos gavėjas. Buvo teiginių, kad tie ginklai buvo skirti Ukrainai, bet tai buvo tik teiginiai“, – sakė Čekijos lietuvių bendruomenės pirmininkas.

Jis teigė, jog Čekijos Vyriausybė paskutinėmis dienomis sprendžia, ar išviešinti visus minėtos bylos faktus.

„Tie sandėliai yra vienas nuo kito nutolę, kelių kilometru atstumu. Tie sprogimai buvo du, vienas spalio viduryje, kitas – gruodžio pradžioje. Ir žiniasklaidoje jie tuo metu buvo paminėti, kad kadangi kariuomenė, ginklai ir sprogimai yra susiję, jokių konspiracijos teorijų nebuvo vystoma. Ta byla buvo tyliai padėta į šalį iki praeito šeštadienio“, – aiškino laidos pašnekovas.

Ilgam pamiršta byla buvo prisiminta po tiriamosios žurnalistikos projekto, kurie ir atrado, kad Rusijos žvalgyboje dirbantys asmenys skraidė į Londoną, buvo Čekijoje, kai sprogo sandėliai.

„Manau, kad šią informaciją turėjo ir Čekijos saugumo struktūra, tik ji dar nėra išviešinta. Spėjama, kad tie du Rusijos piliečiai atvyko į Prahą iš Maskvos, tada keliavo į miestą netoli zonos, kur yra sandėliai. Po kelių dienų išvyko tiesiai iš Austriją, iš ten grįžo į Rusiją“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pasakojo T. Krasauskas.

Tolesnė Čekijos orientacija artėjančiuose rinkimuose, anot jo, turėtų keistis.

„Tikėsimės, kad šis incidentas daugumai rinkėjų ir politikų padės sveikiau žiūrėti į Rusiją ir pagalbą iš jos. Dėl to manau, kad bandymai skubiai registruoti „Sputnik V“ vakciną turėtų pasibaigti. Taip pat manau, kad dauguma politinių partijų, ne tik dešiniosios, bet ir kairiosios labiau priims bendradarbiavimą su Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos valstybėmis.

Nes Čekijos politikoje labai dažnai pasigirsta požiūrių, kad Čekijai reikėtų ieškoti savo kelio, sekti Šveicarijos pavyzdžiu, išsaugoti savo identitetą, saugoti savo tautiškumą. Manau, kad šios diskusijos gali likti, bet turi būti omenyje, kad Čekija visgi yra Europos Sąjungos šalis“, – pabrėžė laidos pašnekovas.

T. Krasauskas sakė tikintis, kad ši istorija tarp posūkio tašku „nuo Rusijos“.

„Kariuomenės ekspertai teigia, kad reikėtų stipriai modernizuoti Čekijos kariuomenę, kuri remiasi Rusijoje gaminamu transportu, sraigtasparniais. Daugumai kilo abejonių, ar jie gaus iš Rusijos gaus tos technikos detales ir galės jais eksplotuoti, jei santykiai su Rusija staiga suprastėja. Tai manau, kad vienas iš pavyzdžių, kad laikas rinktis partnerius, kurie remiasi labiau demokratinėmis tradicijomis“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė Čekijos lietuvių bendruomenės pirmininkas.

Elta skelbė, kad sprogimai amunicijos sandėlyje Vrbetice, už 110 km į rytus nuo Prahos, įvyko 2014 m. spalį ir gruodį. Jų metu du žmonės žuvo ir buvo padaryta didelė žala.

Toje vietoje veikė komercinės gynybos sektoriaus bendrovės ir buvo laikoma šimtai sprogmenų.

Specialus policijos dalinys, tiriantis organizuotus nusikaltimus, išplatino dviejų įtariamųjų nuotraukas. Abu vyrai panašūs į tuos, kurie buvo ieškomi Jungtinėje Karalystėje dėl dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo 2018 metais.

Įtariamieji GRU nariai 2014 m. spalio viduryje šešias dienas lankėsi Čekijos regione, kuriame yra amunicijos sandėlis.

Teigiama, kad jie keliavo su rusiškais pasais, kuriuose įrašyti vardai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas.

Po sprogimų tūkstančiams čekų karių prireikė dvejų metų, kad išminuotų nesprogusius sprogmenis ir vietovė vėl būtų saugi.

Kremlius į žinias apie rusų išsiuntimą atsakė greitai. Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad „Praha puikiai žino, kas nutinka po „tokių triukų“.

Rusijos Federacijos tarybos narys Vladimiras Džabarovas mano, kad atsakas į diplomatų išsiuntimą turėtų būti proporcingas.

Tuo metu J. Hamačekas pranešė atšaukiąs pirmadienį planuotą vizitą į Maskvą. Kiti vyriausybės nariai ir opozicija jį itin kritikavo dėl rengtos kelionės, kurios metu turėjo būti aptarta galimybė įsigyti „Sputnik V“ vakciną nuo COVID–19. Šeštadienį ministras pareiškė negalėsiąs vykti į Rusiją dėl vyriausybės posėdžio.

Premjeras A. Babišas jam priminė, kad vidaus reikalų ministras neatsakingas už vakcinų įsigijimo klausimus, ir pagrasino, kad kelionės metu jis negalės naudotis vyriausybiniu lėktuvu. Premjeras pridūrė, kad, prieš svarstant „Sputnik V“ įsigijimą, šią vakciną turėtų patvirtinti atsakingos ES institucijos.