„NATO ir tai, kas yra susiję su pasirengimu Vilniaus viršūnių susitikimui, adaptuojasi prie saugumo situacijos regione. Lygiai taip pat yra peržiūrimi ir regioniniai gynybos planai, eina kalba apie naujos kartos planus, yra peržiūrima NATO pajėgų struktūra, pats NATO pajėgų modelis, vadavietės. Visiems šiems pokyčiams reikės pokyčių ir Lietuvoje“, – pirmadienį Prezidentūroje surengtos spaudos konferencijos metu teigė K. Budrys.

„Valstybės gynimo tarybos nariai pavedė krašto apsaugos ministrui ir kariuomenės vadui parengti vertinimą, kokie turėtų būti mūsų tolimesni kariuomenės struktūriniai ir kiti pokyčiai, susiję su įsigijimais. Tam, kad atlieptų tiek raudonąjį paveikslą – t. y., karinės agresijos grėsmes regione, tiek vadinamąjį mėlynąjį paveikslą – t. y., vykstančius kolektyvinės gynybos pokyčius“, – aiškino jis ir pridūrė, kad ministerijos parengtus planus VGT žada aptarti artimiausio posėdžio metu.

Šalies vadovo patarėjas pažymėjo, kad, įvertinus žvalgybinę informaciją, matoma, jog Rusija visomis išgalėmis stengsis atstatyti savo karinius pajėgumus. Šių procesų tempas, pasak jo, priklausys nuo kelių dedamųjų.

„Matoma, kad karinės galios atstatymas ir auginimas tolyn, plėtojimas bus Maskvos prioritetas tiek artimiausiu, tiek vidutiniu, tiek ilguoju laikotarpiu. Kaip greitai tai pavyks padaryti, įgyvendinti jau paskelbtus planus ir tuos, kuriuos nori skelbti agresyvus režimas – priklausys nuo karo Ukrainoje baigties, nuo Vakarų taikomų sankcijų tęstinumo, nuo naujų sankcijų įvedimo, taip pat ir nuo pačių NATO veiksmų“, – kalbėjo jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Prezidentūroje sušaukta Valstybės gynimo taryba (VGT).

Kaip numato Lietuvos Konstitucija, VGT svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus. Į tarybą įeina prezidentas, premjeras, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.