Rinkosi ir šeimos

Dar sekmadienio ryte Briuselyje reziduojantiems diplomatams buvo išplatintas įspėjimas, kad vengtų miesto centrinės dalies, nes prognozuojamos riaušės ir neramumai.

Vis dėlto 15 val. Briuselio laiku prasidėjęs protestas lyg ir nežadėjo nieko blogo. Minios iš visų pusių plūdo prie Teisingumo rūmų, kur ir buvo numatyta renginio vieta. Policininkai mandagiai kreipė žmonių srautus, kad nesusidarytų spūstys, nekreipė dėmesio į kai kuriuos provokuojančius užrašus ant jų nešamų plakatų (pvz.: „Policija – žudikai“), o patys net nesirodė protesto vietoje.

Protestas vyko sekmadienį, kai dar Belgijoje galiojo griežtos karantino priemonės, kaip kad didelių susibūrimų žmonių draudimas, būtinas socialinis 1,5 metro atstumas, kaukių reikalavimai, tačiau žmonių aikštėje buvo tiek daug, kad jokio socialinio atstumo nebuvo įmanoma laikytis. Briuselio valdžia išdavė leidimą renginiui, tačiau su sąlyga, kad jis bus statiškas, t. y. minia niekur nekeliaus. Taip pat buvo išduota tūkstančiai vienkartinių kaukių protesto dalyviams, renginio organizatoriai siūlė nemokamai naudoti rankų antiseptiką.

Iš viso į renginį susirinko apie 10 tūkst. žmonių, nuolat vyko rotacija – vieni ateidavo, kiti išeidavo. Tarp jų ir juodieji, ir baltieji ar arabiškos kilmės. Buvo labai daug jaunimo, bet buvo ir vyresnių žmonių, kai kas atsivedė savo mažamečius vaikus. Tai buvo panašu į iškylą, tik su labai daug žmonių vienoje aikštėje – kai kas gėrė alų, kai kas valgė vaflius ar šoko siaurame rate, nuolat galėjai jausti ir „žolytės“ kvapą.

Skambėjo ir tradiciniai tokiuose renginiuose šūkiai: „Black Lives Matter!“, „No Justice, No Peace!“ („Nėra teisingumo, nėra taikos!“), masiniai priklaupimai, pagerbiant esą rasizmo aukas. Kai kas turėjo su savimi JAV mirusio George’o Floydo paveikslėlius, kai kas laikė plakatus su raudonai (esą krauju) ištepliotu Belgijos karaliaus Leopoldo II, kaltinamu genocidu Konge, atvaizdu. Kalbėta ir apie esą Belgijoje egzistuojantį rasizmą, policijos nusikaltimus (balandžio mėnesį žuvo arabų kilmės jaunuolis atsitrenkęs į policijos automobilį, kai nuo jos bėgo, nes baiminosi būti nubaustas už karantino nesilaikymą).

Jei policija neina pas protestuotojus...

Po poros valandų renginys baigėsi, tiksliau, baigėsi pirmoji jo dalis, o tada minios patraukė „ieškoti nuotykių“. Tuo labiau, kad visai šalia – prabangių ir ne tik parduotuvių gatvė.

Vieni susidūrimai su policija įvyko netoli karaliaus rūmų, t. y. šiek tiek mažiau nei kilometras nuo Teisingumo rūmų. Būtent ten, per tokį atstumą, kad neprovokuotų protestuotojų, buvo sutelktos antiriaušinės policijos pajėgos. Bet jei policija neina pas protestuotojus, tai protestuotojai ateis pas policiją. Užfiksuotose vaizdo įrašuose matoma, kaip jaunuoliai bando spardyti pravažiuojančius policijos automobilius, taip pat prasiveržti pro pareigūnų užtvaras ar meta į policininkus čia pat nulaužtą šviesoforą.

Kitas vandalizmo „vakarėlis“ įvyko jau minėtoje prabangių parduotuvių gatvėje. Į vitrinas skriejo akmenys ir kiti daiktai, o išdaužus stiklus masė jaunimo puolė į parduotuvių vidų ir skubėjo iš jų nešini laimikiu. Kliuvo ir „Salvatore Ferragamo“, „Hermes“, „Jimmy Choo“ ar „Apple“, nors kai kurių vitrininių protestuotojams nepavyko įveikti – puiki reklama jų stiklų gamintojams.

Daugiau kaip 200 suimtųjų

Dar labiau nukentėjo Ikselio rajono, Matonge kvartale, kuris laikomas juodaodžių iš Kongo savotišku getu, buvusios ne tokios prabangios parduotuvės. Viena juvelyrinė buvo visiškai išplėšta, nukentėjo ir kitos parduotuvės. Tiesa, nebuvo taip, kad protestuotojai siaubė visas iš eilės prekyvietes. Batų parduotuvės kažkodėl labiausiai nukentėjo, o šalia vienos tokios buvusi maisto papildų parduotuvė net akmens į langą nesulaukė.

Vis dėlto policija neleido riaušininkams perimti miesto kontrolės. Panaudojant vandens patrankas, antiriaušines pajėgas ir koordinuojant veiksmus iš oro per maždaug valandą minia vandalų buvo išsklaidyta, dalis areštuota. Nors mieste buvo neramu iki pat vėlyvo vakaro.

Gatvėse mėtėsi iš parduotuvių pavogtų daiktų dėžės ar net patys daiktai, kaip tarkim batai su etiketėmis. Parduotuvių savininkai ar darbuotojai, kurie galbūt ir patys dalyvavo „Black Lives Matter“ renginyje, o dėl karantino tik neseniai vėl atnaujino prekybą, skubėjo prie savo nusiaubto turto, liūdnai skaičiavo nuostolius, lentomis užkalinėjo išdaužytas vitrinas. Kai kas nusamdė apsaugos darbuotojus, kad šie per visą naktį budėtų parduotuvėse, jei kiltų antroji banga plėšimų.

Pirmadienio ryte komunalininkai gan greitai sutvarkė miestą. Tik kur ne kur besimėtantys transparantai „Black Lives Matter“, lentomis užkaltos parduotuvių vitrinos ir jas keičiantys meistrai priminė apie „taikų protestą prieš rasizmą“.

Skelbiama, kad buvo suimta virš 200 riaušininkų, taip pat pradėti plėšiamų parduotuvių vaizdo įrašų tyrimai ir vandalai turės kompensuoti verslininkams nuostolius. Tuo metu epidemiologai baiminasi, kad protestas, kuriame, kaip minėta, nebuvo laikomasi socialinio atstumo, gali sukelti naują koronaviruso bangą, o Belgija kaip tik pirmadienį sušvelnino karantiną – leido veikti restoranams ir barams, taip pat ėmėsi kitų palengvinimo priemonių.