„Vaiko garantija būtų labai svarbi priemonė įveikiant vaikų skurdą, kuris yra didelis ir Lietuvoje – siekia kokius 17–18 proc. Mūsų vaikai neturi galimybių normalių nei gyventi, nei mokytis, nei sveikatos priežiūros, nei būsto, nei maisto ir t. t.“, – Eltai teigė V. Blinkevičiūtė.

Nacionalinį planą paramai gauti valstybės narės turėjo pateikti iki šių metų kovo mėnesio, tačiau, pasak politikės, tą kol kas padariusios tik 18 valstybių.

„Ir dabar jau čia tiek laiko praėjus po kovo mėnesio, dar tik 18 ES valstybių yra pateikę. Tai, kaip matote, dar 9 valstybės nepateikusios, ir, mano duomenimis, ir Lietuva nėra pateikusi to vaiko garantijos įgyvendinimo plano“, – sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė V. Blinkevičiūtė.

„Ir tikrai neaišku, kodėl, nes tai būtų galimybė gauti lėšas iš Europos struktūrinių fondų, iš ES fondo“, – pažymėjo europarlamentarė.

Jos teigimu, praėjusią Europos Parlamento sesiją, plenarinės diskusijos dėl vaiko garantijų sistemos įgyvendinimo metu buvo pareikalauta, kad iš europinių fondų būtų skirta ne mažiau kaip 5 mlrd. eurų.

„Aš taip pat plenarinio posėdžio metu pasisakiau apie esamą situaciją, ir mes dar kartą užtikrinome ir pareikalavome, kad iš tos 2021–2027 metų finansinės perspektyvos, iš mūsų tų fondų, vaiko garantijai įgyvendinti būtų skirta ne mažiau kaip 5 mlrd. eurų. Ir įregistravome tokią pataisą bei nubalsavome už“, – pasakojo V. Blinkevičiūtė.

Pasak politikės, jeigu valstybė turėtų šios iniciatyvos įgyvendinimo planą, aiškiai būtų matomos pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria Lietuvos vaikai.

„Matytumėme, ir kokios priemonės galėtų būti skirtos jas įgyvendinti, ir kaip jos galėtų sulaukti finansavimo iš ES struktūrinių fondų lėšų“, – aiškino V. Blinkevičiūtė.

EP narės teigimu, dar nėra vėlu pateikti šį planą Europos Komisijai.

„Aš linkėčiau, kad tai būtų padaryta kaip galima greičiau. Niekada gi nevėlu pasitaisyti. Tai aš tikiuosi, kad toks planas yra rengiamas ir gal bus greitu laiku pateiktas“, – vylėsi V. Blinkevičiūtė.

Rengiant nacionalinį planą paramai gauti, ji rekomenduoja į pagalbą pasitelkti nevyriausybines organizacijas, kurios dirba su vaikais, taip pat kitas institucijas bei ministerijas.

„Tai iš tikrųjų nėra labai sunku ir sudėtinga, tam tiesiog reikia suvokti, kad tai yra prioritetas, ir tam reikalui skirti visus pajėgumus. Taip kad aš linkėčiau tikrai nelikti Lietuvai vienai iš tų valstybių, kuri tokio plano nepateikė“, – teigė europarlamentarė.

Planas parengtas, bet nepateiktas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Eltai atsiųstame komentare pranešė, kad nacionalinis vaiko garantijų įgyvendinimo planas jau yra pilnai parengtas.

„Artimiausiu metu bus pateiktas derinimui su suinteresuotomis institucijomis ir visuomene“, – teigiama komentare.

Numatoma, kad planas bus patvirtintas sausio pabaigoje–vasario pradžioje.

Europos vaiko garantijų sistema – tai priemonė, skirta mažinti vaikų skurdui Europos Sąjungos valstybėse narėse. Valstybių narių buvo prašoma nacionaliniuose planuose identifikuoti kas yra vaikai, kuriems reikia pagalbos. Taip pat buvo prašoma apibūdinti priemones, kurių bus imamasi, apibrėžti finansinius resursus ir laiką priemonių įgyvendinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)