„Mūsų valstybės laukia rimti iššūkiai ir jų ateityje nemažės, tame tarpe ir dėl dėl geopolitinės situacijos. Tuo tarpu politiniame fone – skandalai po skandalo. Tie skandalai tai tikri, tai tariami“, – šeštadienį Vilniuje vykstančiame LSDP Tarybos posėdyje sakė V. Blinkevičiūtė.

Vardindama įvairius Seime vykusius skandalus, socdemų lyderė pabrėžė, kad tai užgožia pagrindinį Seimo darbą.

„Dabar yra lyg atvirkščiai. Galiu pateikti vieną pavyzdį. Štai valdantieji taip suraitė ir nutaisė Rinkimų kodeksą, kad visi, kurie dalyvavo rinkimuose, įsitikinom, jog taisytinų dalykų yra daug.

Taip, valdančiųjų deleguota Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė atsistatydino, bet tai visiškai nesprendžia problemos“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Ji susirinkusiems bendražygiams dėkojo už partijos sėkmę rinkimuose ir pasakojo apie socdemų frakcijos planus pavasario sesijai.

„Deja, bet politinės kultūros lygis toliau rieda žemyn. Nuo to, kaip elgiamasi Seime, priklauso sprendimų priėmimas. Sprendimų greitis, įstatymų kokybė, sklandus jų įgyvendinimas.

Konservatorių, liberalų ir laisviečių daugumos atstovai žodžius „atsakomybė“ ir „pasitikėjimas“, „dialogas“ ir „susitarimas“, regis, tikrai nuleido iki neregėtų žemumų“, – kalbėjo LSDP pirmininkė.

V. Blinkevičiūtės teigimu, dėl vykdomos politikos kenčia mokytojai, sveikatos priežiūros sistemos darbuotojai ir kiti.

„Ko gero, dabartinė valdžia, kaip tos žirafos, yra aukštai: valdžiai geriau matosi. Tikriausiai suprantate, ką sakau“, – turėdama galvoje Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės žodžius apie žirafą, sakė politikė.

Ji kalbėjo apie tai, kad iniciatyvos, priimtos buldozerio principu, yra blogai. Kritikos nepagailėta ir vykdomai centralizacijos politikai.

„Dar daugiau centralizacijos, dar daugiau nurodymų „iš viršaus“ nėra sveika nei demokratijai, nei pilietiškumui. Ką jau kalbėti apie savivaldos stiprinimą – judama priešinga kryptimi.

Profesinės bendruomenės – tai mūsų mokytojai, medikai, policininkai, ugniagesiai, tarnautojai. Jų nuomonė valdantiesiems, atrodo, nesvarbi“, – konstatavo V. Blinkevičiūtė.

Pristatytą mokesčių reformą vadina imitacija: tai visiškas nesusipratimas

Ji bendražygiams nemažai kalbėjo apie LSDP prioritetus skurdo ir socialinės atskirties, mokesčių reformos, bankų, pensijų, užsienio politikos prioritetus.

Kalbėdama apie pristatymą mokesčių reformą, V. Blinkevičiūtė sakė beveik neabejojanti, kad ji šioje kadencijoje nebus priimta.

„Trūksta žodžių. Atrodo, kad padarė pasijuokimą iš labai svarbaus dalyko“, – sakė LSDP lyderė.

„Tai, kas įvyko su pateikta mokesčių reforma, kuri daugiau yra imitacija, tikrai yra visiškas nesusipratimas ir nesuvokimas. Tokius rimtus sprendimus, rimtus įstatymus, kurie palies daugelį žmonių, iš tikrųjų reikia pateikti bent jau turint bendrą Vyriausybės ir valdančiosios daugumos nuomonę. Aš neįsivaizduoju, kad gali būti kitaip“, – spaudos konferencijoje posėdžio metu teigė V. Blinkevičiūtė.

Tad, kaip sakė politikė, socdemai nepalaikys reformos.

„Mokesčių reforma neparengta, gavosi visiškas fiasko. Mes, socialdemokratai, net neturime ko palaikyti“, – tvirtino ji.

Socialdemokratė ragino valdančiuosius ir kuo skubiau priimti pakeitimus dėl antrosios pensijų pakopos.

Perdavė siūlymą Landsbergiui: pasidarė aišku, kas yra blogai

Politikė taip pat akcentavo poreikį toliau remti Ukrainą.

„Mūsų visų solidari pareiga yra padėti Ukrainai atsistatyti ir pasiekti pergalę, nes nuo jos pergalės priklauso, kaip mes gyvensime“, – pabrėžė V. Blinkevičiūtė.

„Neeilinės patirtys ir moko mus, ir testuoja, nes Putinas grasino ir grasins. Pasikartosiu: socialdemokratai rėmė ir rems būtinas priemones Lietuvos saugumui stiprinti, tačiau negaliu pateisint mūsų užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio išsakomų abejonių dėl Vokietijos brigados Lietuvoje. Stebiu šį besitęsiantį ir, kas blogiausia, viešą ginčą, į kurį jau įveltas ir buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje. Čia ir atsiskleidžia, kas yra blogai su mūsų užsienio politikos principais – pats veikimas“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Kalbėdama apie tai, ji perdavė linkėjimą ir G. Landsbergiui.

„Daugiau diplomatijos reikia, daugiau. Ir mažiau arogancijos“, – akcentavo politikė, o šiuos žodžius palydėjo LSDP narių plojimai.

Apie krašto apsaugą ir užsienio politiką plačiau kalbėjo partijos Krašto apsaugos komiteto pirmininkė, Seimo narė Dovilė Šakalienė.

„Nors mes dažniausiai siejami su socialiniais reikalais, bet galime pademonstruoti tvirtą ir išmintingą užsienio politiką bei gynybos politiką“, – akcentavo politikė.

Džiaugėsi savivaldos rinkimų rezultatais

LSDP pirmininkė posėdžio metu džiaugėsi ypač gerais savivaldos rinkimų rezultatais. Socialdemokratų lyderė akcentavo, kad socialdemokratai yra vienintelė politinė jėga, kuri turės savo atstovus visose šešiasdešimtyje savivaldybių tarybų.

„Jeigu 2019 metais laimėjome 274 mandatus (kartu su merais), tai šiais metais kartu su merais laimėjome 375 mandatus – 101 mandatu daugiau. Praeitais rinkimais mus palaikė 156 tūkst. Lietuvos žmonių, šiais metais 204 tūkst., tai yra net 30 proc. daugiau“, – tarybos posėdžio metu džiaugėsi V. Blinkevičiūtė.

Ji akcentavo, kad socialdemokratų pergalę rinkimuose nulėmė geras partijos pasirengimas.

„Už skaičių glūdi darbai ir žmonės. Bet tai taip pat yra ir mūsų nuosekli darbotvarkė, mūsų rinkiminė programa. (...) Pasitikėjimas socialdemokratų partija auga“, – sakė politikė.

„Per pastaruosius metus mūsų partijos gretas papildė net 500 naujų bičiulių, o tai ženklas, kad į partija jungiasi, ateina žmonės“, – akcentavo ji.

V. Blinkevičiūtė taip pat akcentavo, kad socialdemokratų kandidato Ruberto Duchnevičiaus pergalė Vilniaus rajono mero rinkimuose yra labiau sunkaus darbo rezultatas nei stebuklas.

„Stebuklai stebuklais. Bet niekas neįvyksta be kantraus darbo kiekvieną dieną. Net turbūt patys drąsiausi prieš gerą mėnesį negalėjo patikėti, kad Vilniaus rajonui vadovaus socialdemokratas“, – pabrėžė ji.

Pakomentavo planus kitų metų rinkimams

Posėdžio metu surengtoje spaudos konferencijoje paprašyta įvertinti ministrus, V. Blinkevičiūtė sakė nebematanti tam prasmės.

„Aš supratau, kad ministrė pirmininkė Šimonytė priėmė tokią poziciją, kad mūru stoja už kiekvieną ministrą, net ir tuos, kurie nesusivarko. (...) Čia kaip tos žirafos: jiems geriau matosi“, – teigė socdemų lyderė.

Ji tikino, kad LSDP jau ruošiasi kitąmet vyksiantiems net trejiems rinkimams.

„Neturime užmigti ant laurų, neturime sustoti, negalime galvoti, kad jau viską padarėme. Jokiu būdu“, – pabrėžė V. Blinkevičiūtė.

Politikė kol kas neatskleidė savo asmeninių planų, kuriuose rinkimuose ketina dalyvauti.

„O šitą dalyką mes spręsime. Sprendimų nėra“, – sakė partijos pirmininkė.

Vis dėlto ji pakomentavo, ar vėl kandidatuos į LSDP pirmininkes. Socdemai naują lyderį rinks balandžio pabaigoje.

„Galvoju apie tai. Labai rimtai apie tai galvoju. Mes esame stipri partija, turime ne vieną kandidatą. Pavyzdžiui, Mindaugas Sinkevičius yra iškeltas ir manau, kad tai yra labai gera kandidatūra, rimtas pasirinkimas“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Ji sakė, kad partija savo kandidatą Prezidento rinkimams išrinks šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)