„Šitas asmuo, A. Lukašenka, yra visiškai neprognozuojamas, ir mes negalime žinoti, kas jam gali šauti į galvą. Mūsų tikslas yra daryti spaudimą tiek Europos Sąjungos (ES), tiek visais kitais lygmenimis, kad A. Lukašenka, kuris suorganizavo visą šitą migracijos krizę, atsakytų už savo veiksmus, nes jis yra nusikaltėlis, kuris organizuoja žmonių gabenimą, ir taip siekia visokių kitokių tikslų, naudoja gyvus žmones kaip spaudimo priemonę.

Ir tai yra netoleruotina. O ko tikėtis iš jo, ką jis gali daryti, ką gali nuspręsti ryt ar poryt negalime. Bet mes privalome būti pasiruošę, ir siekti, kad europiniu lygmeniu pačios efektyviausios sankcijos būtų priimtos, ir būtų vieningi ir solidarūs veiksmai iš visos ES“, – sakė A. Bilotaitė žurnalistams, lankydamasi Kapčiamiestyje.

Ministrė pažymėjo, kad Lietuvos pareigūnai yra profesionalūs, dirba savo darbą puikiai ir koordinuotai.

„Mūsų siena yra apsaugota. Siena yra uždaryta neteisėtiems migrantams, ir tos pozicijos laikysimės. (…) Mes tikrai neplanuojame keisti savo pozicijos, o jei kalbėti apie humanitarinę pagalbą, tai visą laiką nuosekliai mūsų pareigūnai humanitarinę pagalbą teikia. Tai yra tiems asmenims, jeigu reikalinga medicininė pagalba, maistas, visa kita, ji buvo teikiama, ir dabar yra dar papildomai teikiami humanitariniai paketai, jeigu yra toks poreikis“, – sakė A. Bilotaitė, padėkojusi ir Kapčiamiesčio bendruomenei už pillietiškumą.

Ministrė, žiūrėdama į ateitį, buvo optimistiška.

„Jausmas yra toks, kad esame viena Lietuva, ir tikrai atlaikysime ne vieną dar smūgį. Šią kovą esu įsitikinusi tikrai laimėsime“, – sakė A. Bilotaitė.

Siekia grąžinti žmones į kilmės šalis

Kalbėdama apie tuos migrantus, kurie jau yra Lietuvoje, ministrė sakė, kad kitą savaitę turėtų būti išnagrinėti visi prieglobsčio prašymai.

„Didžioji dalis yra tie, negaus prieglobsčio. Įsijungs išsiuntimo procedūros. Mūsų visos institucijos daro ir darys viską, kad tie asmenys būtų grąžinti į kilmės šalis. Jeigu asmenys neturi kilmės dokumentų, tai yra dokumentų organizavimas. Jau tris kartus į Lietuvą buvo atvykę Irako konsulai, ir tikrai sėkmingai buvo (sprendžiamas klausimas dėl dokumentų), kai jie atvyko, 88 dokumentai buvo išduoti“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė sakė, kad Irakas yra ta šalis, kuri priima tik tuos asmenis, kurie nori savanoriškai grįžti į savo šalį.

„Bet mano žiniomis, kiek man tenka bendrauti ir tartis su Užsienio reikalų ministerija, turime pozityvių signalų, kad Irakas jau kalbasi apie galimybę grįžti ir priverstinai. Žinau, kad tai yra klausimas, kuris yra labai aktualus, juo dirbama ir europiniu lygmeniu (…), manau, kad sprendimai bus rasti“, – sakė A. Bilotaitė.

„Frontex“ liks Lietuvoje

Ministrė taip pat patikino, kad „Frontex“ liks Lietuvoje, tik keisis jos statusas.

„Frontex“ 30 dieną baigia savo misiją, tačiau misija nesibaigia, tiesiog keičiasi statusas. „Frontex“ lieka Lietuvoje, (…) mes tikrai neliekame vieni, nes situacija tikrai nėra deeskaluota. Turime nepaprastąją padėtį. Matome, kad krizė nesibaigė, todėl europinės priemonės mums reikalingos, ir mes sieksime užsitikrinti, kad būtų tęsiamos“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasikeitė neteisėtų migrantų patekimo į šalį būdai

Varėnos rinktinės pasienio vadas Virgilijus Raugalė konstatavo, kad situacija prie valstybės sienos išlieka pakankamai įtempta, bet ir stabili.

„Kiekvieną parą sulaikome po kelias dešimtis neteisėtų migrantų, kurių į šalį neleidžiame, grąžiname atgal į Baltarusiją“, – teigė V. Raugalė.

Pasieniečiai pastebėjo, kad praeitą parą pasikeitė neteisėtų migrantų patekimo į šalį būdai.

„Medininkų pasienio kontrolės punkte buvo sulaikyti keturi neteisėti migrantai, kurie bandė patekti į šalį krovinio automobilio priekaboje. Šiuo metu sustiprinome darbą pasienio kontrolės punktuose, kad išvengtume tokių pažeidimų.

Reikia pasidžiaugti, kad neteisėti migrantai, bandantys patekti į Lietuvą, kol kas didelės grėsmės šaliai ir mums nedaro, pasipriešinimo atvejų nepasitaikė, sulaikome juos, ir grąžiname atgal“, – sakė V. Raugalė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)