Jo emocingas pasakojimas penktadienio rytą feisbuke buvo įvertintas ne vieno politiko.

Ministrė A. Bilotaitė teigė, jog valstybės tarnautojai taip elgtis neturėtų.

A. Bilotaitė teigė, jog Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjo Vytauto Valentinavičiaus vertinimai socialinėje erdvėje nebuvo iki galo korektiški.

„Esu 100 procentu su mūsų pareigūnais, tikiu jų profesionalumu. Matyt, tokių įvairiausių interpretacijų, eskalacijų galima tikėtis. O kalbant apie pačius darbo metodus, norėčiau pažymėti, jog nebūtų korektiška išeiti į žiniasklaidą ir komunikuoti viešai. Yra tam tikros procedūros, jei yra klausimai kažkokie, informacija, kuri būtų reikalinga sužinoti tam tikroms institucijoms.

Ji tokiu būdu ir turėjo būti pateikta. Deja, buvo pasielgta nelabai korektiškai – išeita su tam tikra išvada ir vertinimu tiesiog per savo socialinę paskyrą. Manau, kad valstybės pareigūnai ir tarnautojai taip neturėtų dirbti“, – sakė ministrė A. Bilotaitė.

Ji kalbėjo, kad Baltarusijos režimas „to ir siekia“.

„Siekia mus diskredituoti – kad mūsų pareigūnai daro ne tokius veiksmus, gal pažeidimus. Jų tikslas paskleisti ir Lietuvoje tokį naratyvą. Mes turime tam nepasiduoti ir neiti ta pačia kryptimi. Ir nebūti su Baltarusijos režimu“, – aiškino ji.

Ministrė taip pat teigė, jog pasitelktos priemonės pasiteisino – į šalį nuo praėjusios savaitės nepateko daugiau nei tūkstantis neteisėtų migrantų.

„Yra puiki žinia, kad nuo to laiko, kai buvo priimtas Operacijų vadovo sprendimas į Lietuvą buvo neįleista daugiau nei 1200 neteisėtų migrantų. Manau, kad tai yra tikrai rezultatas šios efektyvios priemonės“, – sakė ministrė.

Ji kartu dėkojo priešakinėse linijose dirbantiems pareigūnams.

„Visada būsiu pareigūnų pusėje ir stovėsiu už juos“, – aiškino A. Bilotaitė.

„Džiaugiuosi, kad šioje situacijoje yra bendras sutarimas dėl mūsų priemonių, pagrindinių krizės valdymo krypčių. (…) Šiandien yra akivaizdu, kad be fizinio barjero neturėsime efektyvios mūsų sienos apsaugos. Ir sutarimas, kad to reikia, yra. Dabar turime padaryti viską, kad biurokratiniai ir procedūriniai dalykai būtų apdaryti taip, kad sienos barjerą būtų galima pastatyti kaip galima greičiau“, – aiškino ministrė.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, jog turime „labai nedaug laiko tai padaryti dabar“.

A. Bilotaitė sakė tikinti, jog sieną pasienyje pastatyti per greičiau nei 2 metus yra tikrai realu.

„Nes 2 metai buvo sudėlioti pagal esamas procedūras ir reikalavimus. Mūsų tikslas yra kaip įmanoma greičiau. Viskas priklauso ir nuo medžiagų tiekimo“, – teigė VRM vadovė.

Ji tikino, jog sieną turėtų atsirasti „maksimaliai greitai“.

A. Bilotaitė teigė, jog stiprinamos pajėgos, kurios prižiūri neteisėtų migrantų stovyklas.

„Yra susitarta, kad Kalėjimų departamento pareigūnai, apie 100 pareigūnų, ateis mums į pagalbą. Ir mums padės saugoti objektus. O tų tokių atvejų, kai kažkas pabėgs, ar išeis iš teritorijos, mes negalime išvengti, nes tai nėra kalėjimas“, – apie savaitgalį iš Rūdninkų poligono išėjusius kelis asmenis.

„Žmonės, kurių neįleidžiame į Lietuvą, keliauja į Lenkija ir Latviją“

Paklausta, kas yra daroma su neteisėtais migrantais, kurie apgręžiami atgal į Baltarusiją, vidaus reikalų ministrė teigė turinti žinių, jog jie keliauja Latvijos ar Lenkijos link.

„Mes turime preliminarios informacijos, jog nėra viskas gerai. Kad tikrai nėra laikomasi žmogaus teisių, ar kitų dalykų. Suprantame, nes Baltarusijos režimui turbūt neegzistuoja žmogaus teisės. (…) Tendencijos dabar yra tokios, kad mūsų kaimynai, tiek lenkai, tiek latviai, šiomis dienomis gavo gerokai didesnį neteisėtų migrantų skaičių. Tai panašu, kad tie žmonės, kurie šiuo metu yra neįleidžiami į Lietuvą, ji keliauja į Latviją ar Lenkiją“, – sakė A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)