Prie Lietuvos sienos, Medininkuose – pilnas autobusas į Vilnių. Vairuotojas sako, kad savaitgaliais keleiviai vos telpa. Tas pats, anot jo, ir važiuojant iš Vilniaus.

„Savaitgalį ten važiuojame 2 reisais, ir lietuviški dviaukščiai autobusai važiuoja po 70 vietų“, – kalbėjo autobuso vairuotojas.

Vairuotojas neabejoja, kad autobusai pilni dėl balandžio viduryje Baltarusijos faktinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos įvesto bevizio režimo Lietuvos ir Latvijos piliečiams.

Lietuvos pasieniečiai sako, kad pastebėjo didesnį lietuvių judėjimą į Baltarusiją, bet jis nėra toks žymus, koks yra baltarusių, važiuojančių į Lietuvą, srautas.

„Pagrindinę dalį sudaro baltarusiai, rusai. Daugumos tikslas – kelionės į Europą, Lietuvą. Gal ir prekių tam tikrų paieška“, – LNK sakė Padvarionių pasienio užkardos vado pavaduotojas Erikas Yla.

Baltarusija tvirtina savo – esą bevizės kelionės yra labai paklausios, todėl daug pigiau grikių ir druskos pažadėjęs A. Lukašenka pratęsė bevizį režimą latviams ir lietuviams iki metų pabaigos.

Baltarusiai skelbia, kad vien per balandį į šalį atvyko 50 tūkst. lietuvių ir latvių, nors Lietuvos pasieniečiai suskaičiavo vos kelis tūkstančius.

„Negalėčiau teigti, net panašu link to nėra. Tai tikrai, yra pusantro tūkstančio pagausėjimas Lietuvos piliečių, tai lyginant už mėnesį, galimai 3 tūkstančiai gal iš viso. Toli tiesos, manau, tie 50 tūkstančių“, – sakė pasienietis E. Yla.

Pirmadienį perpiet Padvarionių pasienio užkardoje ties Medininkais lengvųjų automobilių eilėje su lietuviškais numeriais vos keli.

„Pas mus viza yra, mes ten gyvename“, – sakė vienas.

Kitas pasakojo, kad važiuoja į svečius pas kolegą.

„Mano tėvai ten gyvena, tai važiuoju kartą per mėnesį“, – kalbėjo kitas.

Aiškėja, kad lietuvių kelionės į Minską ne tik pažintinės.

„Priežastys pagrinde yra išlikusios tos pačios – pigesnis kuras. Giminių lankymas“, – sakė pasienietis E. Yla.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja nevykti į Baltarusiją.

O Krašto apsaugos ministerija (KAM) įspėja, kad į šią šalį vykstantys pigesnio kuro ar kruopų gali užkibti ant Baltarusijos žvalgybininkų triukų – gali būti užverbuoti.

„Kadangi jau Lietuvoje didelė dalis žmonių, kurie po diplomatine priedanga čia rinko informaciją, neliko, tai jie ieško kitų būdų. Ieško tos vietinės informacijos, ieško ir informacijos apie mūsų pasienio apsaugą. Nepamirškime, kad tvora ilgėja ties visa Baltarusijos siena“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Nedaug, bet Lietuvoje randasi prijaučiančių A. Lukašenkos režimui. Prieš savaitę su A. Lukašenka Minske susitiko ir pigių kruopų bei bevizio režimo prašė už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio bendražygiai.

„Paprasti žmonės važiuoja, mes pas jus perkame. Tas pačias trąšas, nors mažiau. Važiuoja ir žmonės, kurių alga maža, jie veža degalus“, – bevizio režimo pliusus pačiam A. Lukašenkai praėjusią savaitę vardijo Erika Švenčionienė.

Ir iš karto sulaukė A. Lukašenkos atsakymo.

„Pasakykite, į kokį tašką pasienyje jums atvežti trąšų, druskos, kruopų ir kitko. Mes tai padarysime“, – teigė faktinis Baltarusijos lyderis A. Lukašenka.

Pasak Lietuvos saugumo pareigūnų, nors tokie asmenys yra išnaudojami priešiškos valstybės propagandos, kol kas nėra pagrindo jiems taikyti teisinės atsakomybės. Nors Valstybės saugumo departamentas (VSD) juos stebi.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: