Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM), dokumentu bus pažymima, kad NATO sąjungininkams yra suteikiama galimybė be apribojimų naudotis sujungtu Baltijos šalių oro erdvės bloku atgrasymo, sustiprinto budrumo ir didelio masto mokymų veiklai.

„NATO sutaria dėl laikysenos ore stiprinimo ir Rotacinio oro gynybos modelio, rotaciniu principu šalyse dislokuojant antžeminės oro gynybos ir aviacijos pajėgumus, taip didinant Aljanso oro ir priešraketinės gynybos pajėgų parengtį, greitą reagavimą ir judrumą. Lietuva, Latvija ir Estija savo bendra deklaracija pakvies NATO sąjungininkus įgyvendinti Rotacinį oro gynybos modelį prisidedant prie to savo pajėgumais“, – nurodoma KAM pranešime.

Be to, ministrai sutars, kad esant poreikiui būtų galima toliau tobulinti oro erdvės sprendimus, didinti oro erdvės prieinamumą, užtikrinti aukščiausius skrydžių saugos standartus ir gerinti Lietuvos, Latvijos bei Estijos civilinį ir karinį bendradarbiavimą.

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje prasidės dvi dienas truksiantis aukščiausio lygio NATO viršūnių susitikimas. Tai pirmasis tokio lygio tarptautinis renginys Lietuvoje, kuriame dalyvaus per 40 užsienio valstybių lyderiai, diplomatijų vadovai bei gynybos ministrai, kiti aukšto rango pareigūnai.

Aljanso lyderių darbotvarkėje – dėmesys NATO kolektyvinės gynybos, atgrasymo stiprinimui, paramos Ukrainai klausimams.