Apie visa tai M. Morawieckis ir G. Nausėda kalbėjo ketvirtadienį per spaudos konferenciją Lenkijoje.

„Mūsų duomenimis, jų („Wagner“ samdinių – Delfi) yra apie 4 tūkst. Baltarusijos teritorijoje. Pagal gautą informaciją iš pono prezidento – galbūt net šiek tiek daugiau. Tačiau mes turime žinoti, kad Baltarusijos teritorijoje, pagal duomenimis, kuriuos gauname iš mūsų sąjungininkų amerikiečių, yra būtent keli tūkstančiai „Wagner“ grupės narių“, – komentavo M. Morawieckis.

G. Nausėdos vizitas Lenkijoje. LRP kanceliarijos nuotr.

Jo vertinimu, Rusijos režimas, išsiųsdamas „Wagner“ į Baltarusiją, testuoja Lenkijos ir jos sąjungininkų reakciją.

„Mes į tas rusiškas ir baltarusiškas provokacijas labai griežtai atsakome. Mes, be visa ko, jau pradžioje atsakėme kurdami atitinkamą tvorą Baltarusijos-Lenkijos pasienyje“, – pažymėjo Lenkijos ministras pirmininkas ir priminė apie Baltarusijos režimo organizuojamą hibridinę ataką, į šalį stumiamus migrantus.

Į migrantų būrius, M. Morawieckio vertinimu, gali įsimaišyti Baltarusijos ar Rusijos režimui lojalūs asmenys, kurie patekę, pavyzdžiui, į Lenkiją imtųsi diversijų, sabotažo. O tai esą turėtų labai dramatiškų pasekmių.

Taigi, pasak premjero, stiprinama sienos apsauga, Lenkijos kariai keliami prie šalies rytinės sienos.

Remdamasis JAV duomenimis, M. Morawieckis pabrėžė, kad „Wagner“ yra ypatingai grėsminga grupuotė, kurios samdiniai permetami greta NATO Rytų flango. Tai, anot premjero, daroma siekiant jį destabilizuoti.

G. Nausėdos vizitas Lenkijoje. LRP kanceliarijos nuotr.

Tai yra realios grėsmės, kurios mūsų sąjungininkų patvirtintos“, – pridūrė Lenkijos premjeras.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad provokacijos iš Baltarusijos pusės kartosis.

Šitų provokacijų kiekis augs“, – vertino Lenkijos premjeras.

Šią savaitę Lenkijos oro erdvę kirto du Baltarusijos sraigtasparniai. Reaguodama į tai, Varšuva padidino karių skaičių pasienyje ir informavo NATO. Neatmetama, kad šis incidentas buvo provokacija.

Įvardijo sąlygas, kada svarstytų uždaryti sieną


Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo prezidentas G. Nausėda, kuris pažymėjo, jog dalis „Wagner“ kovotojų yra arti mūsų ir mūsų kaimynų sienų – jie užėmę padėtį Gardino srityje.

„Reiškia ši padėtis labai patogi rengti provokacijas tiek prie Lenkijos-Baltarusijos, tiek prie Lietuvos-Baltarusijos sienos“, – teigė Lietuvos šalies vadovas.

Jis vardijo, kokių priemonių dėl Wagner“ kovotojų ėmėsi Lietuva: sustiprinome sienos apsaugą, žvalgybinius pajėgumus, bendradarbiavimą su kariuomene, atnaujinome Lietuvos sienos priedangos planus.

G. Nausėda neatmetė galimybės, kad dėl „Wagner“ keliamų grėsmių Lietuva, Latvija ir Lenkija uždarys sieną su Baltarusija.

G. Nausėdos vizitas Lenkijoje. LRP kanceliarijos nuotr.

„Tikrai turime dirbti kartu, turime ne tik imtis priemonių nacionaliniu mastu, bet turime turėti ir labai aiškius algoritmus, jeigu situacija taptų dar komplikuotesnė – įskaitant ir galimą sienos uždarymą su Baltarusija. Bet tai turėtų būti daroma koordinuotu būdu – tarp Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos“, – sakė prezidentas.

Tiesa, G. Nausėda pabrėžė, jog tai būtų kraštutinė priemonė:

„Jeigu matysime, kad „Wagner“ kovotojų padaliniai sąmoningai koncentruojami prie mūsų sienos, prasideda įvairios hibridinės atakos mūsų sienos link, be jokios abejonės, tai yra viena iš opcijų.“

Jis teigė, kad artimiausiu metu, siekiant pasikeisti informacija apie Suvalkų koridoriaus saugumo situaciją, susitiks Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiai, žvalgybos pareigūnai.

„Sutarėme su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu tai, kad mūsų sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir mūsų žvalgybinių institucijų pareigūnai artimiausioje ateityje susitiks tarpusavyje tam, kad pasikeistų informacija, kurią turi, ir toliau galėtume efektyviai kooperuoti savo pastangas, siekdami apginti šį jautrų žemės lopinėlį“, – dėstė prezidentas.

G. Nausėdos vizitas Lenkijoje. LRP kanceliarijos nuotr.

Kalbėdamas apie „Wagner“ samdinius, G. Nausėda pabrėžė, jog jų dislokavimo procesas tik įpusėjęs: esą yra planas Baltarusijoje dislokuoti iki 10 tūkst. samdinių.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją, rašo ELTA.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)