„Melagienos nesiliauja. Baltarusijos pasieniečiai skelbia apie tai, jog „Lietuvos jėgos struktūrų atstovai žiauriai sumušė migrantus ir išstūmė juos prie sienos linijos su Baltarusija“.

Apie tai, kodėl šlubuojantys migrantai pirmiausia užfiksuoti būtent Baltarusijos pusėje ir einantys į Lietuvą, #fakenews kuriantys Baltarusijos pasieniečiai kažkodėl nutyli“, – rašoma VSAT feisbuko paskyroje.

Pareigūnų teiginius patvirtina ir Lietuvos pasieniečių pateikta vaizdo medžiaga.

Ne pirmas toks atvejis

Tai jau ne pirmas kartas, kai Minskas migrantų krizę naudoja ir informacinėms atakoms. Anksčiau Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka nurodė ištirti irakiečio, kuris esą buvo rastas Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, mirties aplinkybes.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia Baltarusijos pranešimą apie neva netoli valstybių pasienio mirusį irakietį teigė vertinanti kaip klasikinę melagingą istoriją, naudojamą propagandinio karo tikslais. Jos teigimu, nutikimai kaimyninės šalies teritorijoje – pačios Baltarusijos atsakomybės klausimas.

„Man nėra žinoma jokia informacija apie kokius nors ekscesus, kurie būtų įvykę Lietuvos Respublikoje arba ant LR ir Baltarusijos sienos, o už tai, kas vyksta Baltarusijos Respublikoje, yra atsakinga Baltarusijos Respublikos valdžia“, – tuomet sakė I. Šimonytė.

Premjerė atkreipė dėmesį, kad panašių istorijų galima girdėti ir kitokiomis situacijomis.

„Mes puikiai žinome istorijas, kurios ne kartą buvo naudotos propagandiniuose karuose. Mes žinome istoriją apie nukryžiuotą berniuką Ukrainoje ir panašius melus, kurie tokioje situacijoje yra naudojami“, – teigė I. Šimonytė.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai perėjo daugiau kaip 4 tūkst. migrantų, dešimtis kartų daugiau nei pernai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo po to, kai Lietuva priglaudė kelis Baltarusijos opozicijos narius, įskaitant A. Lukašenkos varžovę rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai autoritarinio prezidento A. Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose.

Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais. A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)