Apie emocijas ir Ž. Pavilionio komentarus parlamentarai diskutavo Žinių radijo laidoje „Aktualus interviu“.

Ž. Pavilionis griežtai kritikavo Valstijų prezidentą dėl pozicijos Ukrainos atžvilgiu. Jis teigė, kad jei ši pozicija išliks silpna, Ž. Pavilionis ragins Amerikoje gyvenančius tautiečius bei kitų šalių bendruomenes JAV rinkimuose nebalsuoti už demokratus ir J. Bideną.

Tokie politiko pasisakymai sukėlė audras Lietuvos politinėje padangėje. Opozicija kelia klausimą dėl politiko likimo komiteto pirmininko poste. Prezidentūra teigia, kad reikėtų politikams valdyti savo lūkesčius, kovoti ne su sąjungininkais, o su priešininkais. Šiokios tokios kritikos girdima ir iš konservatorių partijos bei kitų koalicijos partnerių. Ar Ž. Pavilionis nesigaili savo aršios retorikos?

Pavilionis: šiek tiek išimta iš konteksto

„Na, visi mes karščiavomės, visi mes jaudinomės, ir aš pats ir mano kolegos labai daug dirbome, kad susitikimas Vilniuje būtų pavykęs. Manau, kad tie mano žodžiai, kuriuos vienas televizijos kanalas pateikė, buvo šiek tiek išimti iš konteksto – tai, kad aš neva kviečiau nebalsuoti už J. Bideną – aš kviečiau balsuoti už Ukrainą“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo jis.

Komiteto pirmininkas pridūrė, kad jau tris dešimtmečius mes puikiai žinome tai, jog turime visi dirbti išvien, kad mūsų tikslai būtų pasiekti.

Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas

Ž. Pavilionis įsitikinęs, kad jų nemažai ir pasiekėme ir net dėl Ukrainos narystės pasiekta tam tikro progreso – esą be mūsų didelių pastangų komunikate žodis „pakvietimas“ nebūtų atsiradęs.

„Be Lietuvos titaniškų pastangų nebūtų tas veiksmų planas išimtas, nebūtų likęs tik vienas žingsnis, tačiau neįvyko tai, ko visas Seimas norėjo“, – pabrėžė jis, priminęs, jog Seimas anksčiau pasisakė už tai, kad pilka zona būtų panaikinta ir būtų išreikštas aiškus pakvietimas Ukrainai.

„Gal turiu daugiau darbo patirties Amerikoje, aš žinau, kaip amerikiečiai reaguoja į tas politkorektiškas šypsenas. Jiems tai gali nepatikti tam tikru momentu, bet jie gerbia poziciją, jie ją girdi. Ir dabar, vietoje to, kad bandytume įžvelgti kažkokius skirtumus tarp mūsų, manau, mes turime padaryti viską, kad mes tą tikslą pasiektume Vašingtone veikdami absoliučiai vieningai“, – kalbėjo Seimo narys omenyje turėdamas kitais metais Vašingtone įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Politikas sutiko, kad, taip, emocijų buvo: „Jeigu jos ką nors įžeidė, aš atsiprašau, bet turime suprasti, kad tikslą tikrai turėjome įvardinti. Aš nesigailiu dėl turinio, kurį išsakiau“.

Gentvilas: suprantu emociją

Laidoje dalyvavęs Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas sakė, kad ir jis pats yra nusivylęs Vilniaus samito rezultatais dėl Ukrainos.

Pasak jo, komunikate galėjo būti formuluojama aiškiau, todėl politikui visiškai suprantama Ž. Pavilionio emocija – nusivylimas.

„Nesakau, kad Lietuvoje tai sukėlė audrą. Man svarbu, kad tai nesukeltų audros kur nors mūsų sąjungininkų koridoriuose, kabinetuose. Žygimantas yra patyręs diplomatas ir jis geriau žino, kaip gali būti reaguojama. Šiandien jis pasakė – mėgsta aiškią poziciją“, – Žinių radijui komentavo parlamentaras.

Tačiau E. Gentvilas akcentavo, kad ši aiški pozicija vis dėlto buvo išsakyta pernelyg emocingai.

„Ne man mokyti diplomatijos kolegą Žygį, bet apie diplomatus sakoma taip – dešimt metų galvoja, ko reikėtų nepasakyti“, – kalbėjo jis.

Liberalų sąjūdžio atstovas svarstė, kad Ž. Pavilionio pasakyti dalykai tikrai galėjo būti išimti iš konteksto.

Pertekliniu dalyku E. Gentvilas įvardijo pasakytą mintį, neva mes mėginsime paveikti rinkimų rezultatus Amerikoje, taip pat, jo nuomone, nederėjo J. Bideno kalbos Vilniuje palyginti su Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba Miunchene.

„Bet šiaip aš visiškai suprantu emocijas, sutinku, kalbant apie turinį – mes tikrai visi tikėjomės aiškesnio pakvietimo. Kieno tai nepadarytas darbas ar nepademonstruota valia, ar čia tik J. Bideno administracija nulėmė – čia jau reikia žinoti visus koridorius, užkulisius, kuriuos tikrai kolega Žygimantas žino geriau nei bet kas kitas“, – sakė jis.

E. Gentvilas prisipažino, kad emocingas tonas jam patinka, nes jis pats yra emocingas žmogus, tačiau užsienio politikoje reikalingas atsargumas.

Pasak jo, tai ką mes galime sau leisti vidaus politikoje, pavyzdžiui, kritikuodami prezidentą, vienas kitą, tai užsienio politikoje tie dalykai gali „turėti komplikacijų“.

„Tikiuosi, kad neturės“, – pridūrė jis.

Reikia dirbti su visais

Ž. Pavilionis kalbėjo, kad kartais, kai nori būti išgirstas tokiose sostinėse, kaip Vašingtonas, turi kalbėti labai garsiai.

„Kartais, kai amerikiečiai atvyksta į europiečių susitikimus, kur yra daug gražių frazių, jie ne visada supranta apie ką kalba“, – akcentavo jis.

Pasak jo, gali įvykti taip, kad Ukraina niekada neįstos į NATO, jeigu mes per dešimt mėnesių, kurie liko iki Vašingtono samito, „nenubėgsime šimto tūkstančių kilometrų“ Vašingtone: „Nes Vašingtonas pajudės tik tada, kai mes visi pasakys tai, ką mes su gerbiamu signataru kartojame“.

Jo įsitikinimu, negalima siekti tik vienos politikų JAV stovyklos paramos šiuo klausimu – būtina dirbti su visais.

„Paskutinės apklausos rodo, kad 90 proc. demokratų remia Ukrainos narystę NATO, respublikonų – 57 proc., nepriklausomi – apie 60-70 proc. Va čia mums ir darbo gairės“, – pridūrė jis.

Visą Žinių radijo pokalbį su Ž. Pavilioniu ir E. Gentvilu klausykite čia: