Kaip Delfi sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Kęstutis Petrikonis, Vyriausybė, palikusi galio galimybių pasą masiniams renginiams, pasielgė teisingai.

„Manau, kad vis tiek kažkokia tvarka turi būti. Žmonės turėtų jausti tai. (…) Čia komentuoti galėtų tie, kurie tuos sprendimus priėmė, bet, mano galva, vis tiek rizika yra – jaunimas labiau juda, renginiuose vis tiek daugiau būna jaunesnių žmonių, tos Delta atmainos plitimas yra tarp tų, kurie nepasiskiepiję arba nespėjo pasiskiepyti abiem dozėmis. Jaunimui yra tos rizikos, o per renginius vis tiek ir tų kaukių dėvėjimo nebūna, ir atstumai neišlaikomi“, – sakė K. Petrikonis.

Panašiai kalbėjo ir užkrečiamųjų ligų specialistas, profesorius Saulius Čaplinskas, kuris pabrėžė, kad pandemija, nors ir be karantino režimo, tačiau toliau turi būti valdoma kompleksinėmis priemonėmis.

Saulius Čaplinskas

„Tik kompleksas priemonių gali duoti norimą ir tvarų ilgalaikį efektą. Jeigu kalbėtume vien tik apie kaukes, apie karantiną, vien tik apie atstumus, ligonines ar vien tik apie skiepus, darytume klaidą. Tik kompleksas priemonių gali būti efektyvus“, – akcentavo ekspertas.

Galimybių pasas, pasak jo, padeda žmogui sekti savo COVID-19 statusą.

„Rizikos valdymui kovido statuso žinojimas yra labai svarbus. (...) Ypač, kai eina kalba apie judėjimą, bendravimą, keliones. Ar pavadinsime tai galimybių pasu, ar dar kitaip – jau kitas klausimas“, – teigė S. Čaplinskas.

Savo ruožtu profesorius K. Petrikonis taip pat pakomentavo Vyriausybės planus po dviejų savaičių įvertinti atmainų kontrolės priemones ir savotiškus riboženklius, kurie reikštų, kad karantino režimo vėl reikia.

„Visada turbūt gali paruošti, turėti ir paskui jį persvarstyti – aš manau, kad nuo balto lapo tokie dalykai nėra daromi, vis tiek kažkokie scenarijai yra parengti. (…) Šioje vietoje aš pritariu ir manau, kad kažkiek reikia atlaisvinti vasarą, reikėtų prisilaikyti ir tam tikro saugumo, o padaryti, kad visą karantiną nuimi ir jokių ribojimų nepalieki, turbūt nebūtų labai išmintinga.

Vertinu, kad šie sprendimai, mano galva, yra tokie, kokių reikėtų, o dvi savaitės yra laikas, kai pasirodys – dabar nuščiuvusios ir didžiosios šalys dėl kelionių ir dėl tų pačių priežasčių, nes visi stebi tą situaciją“, – pažymėjo LSMU profesorius.

Tikėtis, kad rudenį pandemijos nebebus, neverta

S. Čaplinskas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu būtina stengtis užkirsti kelią atmainų įvežimui į šalį ir jų plitimui šalies viduje.

„Šios priemonės ilgai dar bus aktualios. (…) Akivaizdžiai matome, kas vyksta pasaulyje, informacijos tikrai gausu. Pasaulyje pandemija dar nėra įveikta ir nebus greit įveikta – tą pažymi PSO ir patys šitą matome. Jei pas mus situacija gerėja, tai yra šalių, kuriose situacija blogėja. (…) Todėl tikėtis, kad su vasara pandemija pasibaigs ir kad rudenį nebus kažkokios naujos bangos, pakilimo, nėra jokių mokslinių prielaidų“, – pabrėžė užkrečiamųjų ligų specialistas.

Paklaustas, ar užtenka tik rekomendacijų dėl apsauginių kaukių dėvėjimo viduje, S. Čaplinskas atsakė teigiamai.

„Žmonės jau priprato, jau turbūt sutiksite su tuo, kad žmogus, kuris nedėvi kaukės arba neteisingai dėvi kaukę prekybos centre, atrodo keistai. Reikėtų, kad tai ir taptų normali naujos realybės išraiška ir kad mes galbūt vienas kitą savotiškai padrąsintume, paragintume, mandagiai duotume pastabą, jei kaukė neteisingai uždėta, o lauke galioja kitos sąlygos, mažinančios viruso plitimą“, – pridūrė ekspertas.

Ketvirtadienį baigsis daugiau nei pusmetį trukęs karantinas: dalis ribojimų liks

Karantino atšaukimo klausimą Vyriausybės pasitarime pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog nors epidemiologinė padėtis šalyje yra gerėjanti, tačiau lieka atvejų augimo galimybė dėl Delta koronaviruso atmainos.

Dėl to iš karantino dokumento didžioji dalis iki šiol galiojusių reikalavimų perkeliami į ekstremalios situacijos dokumentą.

„Turime nemažai iššūkių ir su vakcinacijos tempais, jie labai svarbūs dėl sergamumo naujos bangos suvaldymo“, – teigė ministras.

„Todėl yra siūloma palikti ir neatšaukti valstybės lygio ekstremalios situacijos“, – aiškino jis.

Karantinas visoje šalies teritorijoje bus atšauktas nuo liepos 1 dienos vidurnakčio, bet liks galioti ekstremali situacija. Masiniams renginiams ir toliau bus naudojamas Galimybių pasas, lieka ir rekomendacija dėl kaukių dėvėjimo uždaroje patalpoje.

„Jau įvardijus tai, kad mes turime daug rizikų, tai didžioji dalis priemonių perkeliamos iš karantino dokumento į ekstremalių situacijų nutarimo turinį. Perkeliama daugybė nuostatų“, – anonsavo ministras A. Dulkys.

Jis Vyriausybės pasitarime aptarė ir kaukių dėvėjimo klausimą.

„Esminis pokytis – šiuo atveju kaukių privalomumas tiek viešam, tiek privačiam sektoriuje, kur yra kontaktinės paslaugos. (…) Labai prašysime vis tiek laikytis rekomendacijos uždarose erdvėse naudotis kaukėmis“, – sakė jis.

Antrasis karantinas, kelis kartus pratęsus, Lietuvoje galioja nuo praėjusių metų lapkričio 7 dienos iki birželio 30 dienos imtinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)