„Manyčiau, kad čia ir yra tam tikra eskalacija – kadangi pažeidžiami yra susitarimai dėl branduolinių ginklų plėtros, kad neperduotų kitoms valstybėms. Atrodo, kad tai yra 1996 metų tarptautiniai susitarimai.

Ir tai, kad Baltarusijos teritorijoje jau treniruojasi ir jau galbūt yra įvežta – mes šito dar nežinome. Rusijos pusė lyg sako, kad nuo liepos 1 dienos bus įvežta. Bet Rusija kol kas oficialiai sako, kad jie neperduoda, valdys patys. Bet tai, kad Baltarusijos kariuomenė jau treniruojasi, tai rodo, kad branduolinis arsenalas perduodami gali būti Baltarusijai. O tai jau yra pažeidimas“, – kalbėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Paklaustas, kodėl Rusija tai daro, LNK vidurdienio žinių pašnekovas V. Malinionis svarstė, jog tai gali būti susiję su tuo, kad Maskva branduoliniu ginklu terorizuoja, šantažuoja ir gąsdina Vakarus jau nuo pat pirmųjų karo dienų.

„Ir šitas projektas nėra kažkas naujo, apie tai buvo jau prieš pusę metų užsiminta. Tai, kad jis taip atvirai daromas galbūt irgi parodo, jog tai yra gąsdinimo elementas didelis – kad Vakarai atsisakytų remti Ukrainą, galbūt toks yra jų noras.

Jie galėtų tą daryti slaptai, kaip Sovietų sąjunga tai darė slaptai per Kubos krizę, tada buvo slapta įrenginėjamos saugyklos. (…) O šiuo atveju atvirkščiai – jie neslepia, jei tai net demonstruoja. Tai gali būti susiję ir su gąsdinimo elementu“, – svarstė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Vaidotas Malinionis

Jo teigimu, taip atsiranda ir tam tikros dviprasmybės.

„Nors rusai dabar sako, kad lyg tai jie patys priims sprendimus dėl branduolinio ginklo panaudojimo, esančio Baltarusijoje, bet buvo anksčiau tokių kalbų, kad Lukašenkos režimas turės autonominį sprendimų priėmimą dėl branduolinio ginklo panaudojimo.

O čia yra tam tikras pavojus, nes jeigu atrodys Vakarams, kad tai Lukašenkos sprendimas buvo panaudoti branduolinį ginklą, tai tada gali tikėtis Putinas, kad tiesioginio atsako Rusija nesulauks, o bus atsakoma Baltarusijai. Lyg tam tikras buferinis saugiklis kuriamas“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi V. Malinionis.

Atsargos pulkininkas V. Malinionis LNK vidurdienio žiniose kalbėjo, jog jau seniai matyti, kad Baltarusija yra priklausoma karine prasme nuo Rusijos.

„Faktiškai tai yra okupuota valstybė. Ir Lukašenka, nemanau, kad turi kažkokį didelį savarankiškumą, savarankišką sprendimų priėmimą. Jis išlaiko kažkokią nepriklausomybės dalį, bet tik labai limituotai.

Todėl dabar tai, kas vyksta Baltarusijoje yra Rusijos veiksmai tolimesni. Nes prieš užpuolant Ukrainą, mes gi žinome, kad de facto Baltarusija buvo okupuota Rusijos, kai ji įvedė savo pajėgas į Baltarusijos teritoriją. Tai rusai tą teritoriją išnaudoja eskalavimui ir gąsdinimui“, – tikino jis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su V. Malinioniu žiūrėkite čia: