Žiemą – dvigubai daugiau

Vilniaus miesto nakvynės namuose galima apsistoti vienai nakčiai, galima ir ilgesniam laikui – iki pusės metų. Pirmuoju atveju teikiama apnakvindinimo paslauga, antruoju – trumpalaikė socialinė globa.

„Apnakvindinimo paslauga – tai nakvynė bendroje salėje, kur ateina žmogus, pernakvoja, gali jis taip ir kiekvieną naktį pernakvoti. Ši paslauga nemokama. O trumpalaikė socialinė globa yra vietos kambariuose, jos yra mokamos – šiuo metu kaina yra 70 litų per mėnesį", – paaiškino Vilniaus miesto nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja Audronė Luneckienė.

Pašnekovės teigimu, tiek vienu, tiek kitu atveju žmonių padaugėja atšalus orui. Dar neužspaudus šaltukui, tas skaičius, pasak direktoriaus pavaduotojos, aukštumų nepasiekė. Tačiau žiemą apnakvindinimo salėje žmonių būna gerokai daugiau nei vasarą, beveik dvigubai.

Priima visus norinčius

Teikdami trumpalaikę socialinę globą Nakvynės namai gali priimti 210 žmonių ir, kaip teigė A. Luneckienė, tai galutinis skaičius. Apnakvindinimo salėje 60 vietų yra A. Kojelavičiaus gatvėje ir 30 vietų „Saloje„, T. Kosčiuškos gatvėje. „Bet į “Salą„ ir patys ateina, ir policija neblaivius atveža“, – pridūrė direktoriaus pavaduotoja.

Ji pasakojo, kad praėjusiais metais bendroje salėje buvo sutalpinę net apie šimtą žmonių. „Kiek ateina, tiek mes jų ir priimame. Guldome ant čiužinių, grindų ir, kad žmogus nesušaltų, priimami visi norintys. Ar sėdom, ar kaip jie ten nori, bet kad neliktų gatvėje", – sakė A. Luneckienė.

Dėl apnakvindinimo paslaugos gali kreiptis bet kuris asmuo, neturintis gyvenamosios vietos. Atėjęs žmogus gali turėti dokumentą, gali jo ir neturėti – darbuotojai žino, kad daugelis jų dokumentus yra praradę. O galimybes likti ilgiau, t. y. dėl trumpalaikės socialinės globos, sprendžia specialiai sudaryta apnakvindinimo komisija.

„Čia žmogus jau turi turėti ir asmens dokumentą, ir socialines garantijas, ir deklaraciją prie Vilniaus miesto savivaldybės, kad būtų aiškiai matyti, jog jis neturi gyvenamosios vietos, – sąlygas vardijo direktoriaus pavaduotoja. – Pagal nutarimą žmonės čia apsistoti gali iki pusės metų, bet yra galimybė pratęsti ir ilgesniam laikui. Tai priklauso nuo kiekvieno atvejo individualiai."

Išgėrusiems nugaros neatsuka

Nakvynės namų direktoriaus pavaduotojos teigimu, incidentų darbuotojams išvengti taip pat nepavyksta. Pasak jos, situacijų pasitaiko įvairiausių: žmonės būna ir girti, ir agresyvūs, nori muštis ir pan. Tačiau tokiose įstaigose dirba profesionalai, kurie, kaip sakė pašnekovė, žino, kaip elgtis tam tikrais atvejais.

Vidaus tvarkos taisyklės skelbia, kad išgėręs žmogus negali apsistoti Nakvynės namuose. Tačiau ir čia būna visokių atvejų ir išimčių. „Ir su savimi atsineša, ir prieš ateidami išgeria, tada dar nebūna apsvaigę, vėliau apsvaigsta. O į bendrą salę žiemą įleidžiami ir išgėrę asmenys, nes jei jų nepriimtume, jie gali lauke sušalti. Taigi, nuo kiekvienos situacijos priklauso tas sprendimas. Kuris linkęs apgauti, tas ir apgaudinėja darbuotojus, kaip tik išmano", – nusijuokė A. Luneckienė.

Vilniaus miesto nakvynės namai:

Nakvynės namuose Vilkpėdės g. 12 teikiamos bendrosios ir trumpalaikės socialinės globos paslaugos;

padalinyje A. Kojelavičiaus g. 50 teikiamos bendrosios, laikino apnakvindinimo ir trumpalaikės socialinės globos paslaugos;

padalinyje „Sala", T.Kosčiuškos g. 8, teikiamos bendrosios ir laikino apnakvindinimo paslaugos.