Ypatingos svarbos svečią vėlų vakarą oro uoste pasitiko Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah A. McCarthy.

JAV valstybės sekretorius Vilniuje su aukšto rango Lietuvos vadovais aptars regioninį bendradarbiavimą, energijos šaltinių diversifikavimo klausimus, taip pat Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetus, tokius kaip derybos dėl Europos Sąjungos ir JAV laisvosios prekybos sutarties, Rytų partnerystės programa, teigia JAV ambasada.

J. Kerry taip pat susitiks su Vilniuje vyksiančio neformalaus Europos Sąjungos šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikimo dalyviais, su kuriais, be kita ko, aptars padėtį Sirijoje, Egipte bei Izraelio ir palestiniečių taikos derybas.

Iš Vilniaus JAV valstybės sekretorius vyks į Prancūziją susitikti su šios šalies vadovais ir Arabų lygos atstovais bei Jungtinę Karalystę, kur svarbiausius užsienio politikos klausimus aptars su britų politikais. Jungtinėje Karalystėje J. Kerry turėtų susitikti ir su Palestinos autonomijos prezidentu Mahmoudu Abbasu.

J. Kerry vizitas Vilniuje vyksta kaip tik po Baltijos šalių prezidentų – D. Grybauskaitės, Andrio Berzinio ir Toomo Hendriko Ilveso – viešnagės Vašingtone, kur valstybių vadovai susitiko su JAV prezidentu Barachu Obama. Politologų vertinimu, Baltijos šalių vadovų pakvietimas susitikti su B. Obama demonstruoja JAV dėmesį Šiaurės ir Baltijos šalių regionui.

JAV valstybės sekretorius Vilniuje susitiks su Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrais, kai visas pasaulis laukia, ką nuspręs JAV Kongresas dėl karinio smūgio Sirijos Basharo al Assado režimui, įtariamam panaudojus cheminį ginklą prieš savo piliečius. B. Obama yra pareiškęs, kad Sirijos režimas privalo būti nubaustas už cheminio ginklo panaudojimą, tačiau nutarė palaukti Kongreso pritarimo.

Britai ir prancūzai pritarė B. Obamai dėl ribotos karinės operacijos Sirijoje, tačiau Jungtinės Karalystės parlamentas tam paprieštaravo, todėl Didžioji Britanija negalės dalyvauti kariniuose veiksmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1211)